Водната топка е отборният спорт с най-нисък риск от коронавирусна

...
Водната топка е отборният спорт с най-нисък риск от коронавирусна
Коментари Харесай

Водната топка е отборният спорт с най-нисък риск от коронавирусна инфекция

Водната топка е отборният спорт с най-нисък риск от коронавирусна зараза, демонстрира изследване на Политехническия университет в Торино (Италия). Констатацията е разследване на проучване, извършено от Италианския народен олимпийски комитет и сведено до знанието на министъра на спорта Винченцо Спадафора.
Събрана е информация от всички спортни федерации, които са създали самокритика на рисковия фактор на техните дисциплини.

Националният олимпийски комитет на Италия е поверил задачата на група специалисти, оценили 387 разнообразни спорта. Скалата на оценяване е в диапазона от 0 до 4. Последният е за най-голям риск от зараза.

С нулев риск са посочени самостоятелни спортове като ветроходство или плуване в открити води. Водната топка е класифицирана като рискова с 2 (умерено). На толкоз е оценен и плажният волейбол.

Според изследването, водната топка е по-малко рискова от спортове като ръгби, волейбол и баскетбол – котиращи се с равнище 4.

Футболът - един от най-популярните спортове в международен мащаб е оценен с риск 3.

Водната топка е измежду нискорисковите спортове във връзка с ковид заради обстоятелството, че се играе в хлорирана вода, която се смята, че деактивира COVID19.

Твърдението е подкрепено от Италианската федерация по плувни спортове, както и от испанската, позовала се на проучвания на локалната организация, отговаряща за басейните.

Окуражаващо е, само че не дефинитивно.

Независимо от обнадеждаващата информация, не би било отговорно да бъдат правени прибързани изводи.

В допълнение към каталогизирането на показателя на заплахата от ковид в другите типове спорт, досието на Политехническия университет в Торино изброява серия от дейности, ориентирани към намаляване на рисковия фактор.

За отборните спортове документът предлага да се тестват всички състезатели 48 часа преди всяко съревнование.

Сред другите ограничения са потребление на маски при престой на трибуните, също и непрекъснато санитаризиране на цялата екипировка.

В последна сметка, водната топка е минимум рискова за отборните спортове, само че без съответните здравни ограничения не може да се смята за безвредна.

Василен Димитров, BGswim.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР