Водната реформа се търкаля 10 години, а отговорните институции често

...
Водната реформа се търкаля 10 години, а отговорните институции често
Коментари Харесай

Опозицията поиска поемане на отговорност за водната криза в Перник

Водната промяна се търкаля 10 години, а виновните институции постоянно заекват по нея.
Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Манол Генов по време на разискванията за попречване на заплахата от воден режим.
„ Съзнавам, че разискването на проблемите с водата, ВиК бранша и по този начин наречената водна промяна в страната ни е кълбо от парадокси, огромно нищоправене. Имаме обезпечен резултат на бумеранга. Не знам какъв брой ще тежат в книжен тип всички настоящи, планувани и обещавани ограничения в последните десетина години. Това няма значение – търкаляме тематиката, виновни институции постоянно заекват по нея “, съобщи от парламентарната естрада Манол Генов.
„ Само желая да отбелязвам фрапантния случай – Перник. Тежък непростителен рецидив на безхаберие, безнаказаност и малко управническа доверчивост. Мислехме си, че няма да ни схванат, че всичко това ще мине, ще ни се размине, единствено че в този съответен проблем имаме вкупом събрани всичките парадокси на отвод на институциите да управляват този бранш, да глобяват достъпа до питейна вода. По този метод лишиха цялостен град от достъпа до нея. Лъсна хаосът с потребление на водите от язовир с национално значение и в последна сметка беззащитност от контролните институции да се оправят. Получи се по този начин, че министър председателят безусловно напъха в джобовете на един регионален шеф оставките. Всички въздъхнахме, че нещата са се оправили, но не “, сподели Манол Генов.
Народният представител от Българска социалистическа партия обърна внимание, че продължава да се чака кой ще понесе отговорността по какъв начин сякаш никой не е видял, чул и видял, че се отклоняват в пъти повече води от допустимите по закон в спешни проблеми.
„ И това в продължение на месеци. Същите тези месеци, за които персонално министърът на околната среда и водите се заричаше и освен това в писмена форма, че отклоняването на води е в границите на естественото. Даже в края на годината размерът на язовир „ Студена “ ще бъде изцяло възобновен. Ама не стана по този начин и Дядо Коледа няма да избави нито пострадалите перничани, нито покрилите се от отговорност специалисти. Получи се снишаване, сходно на апела на един отдалечен наш държавен началник в очакване всичко да се размине.
До през днешния ден нямаме отговор на въпроса къде беше страната и кой държи уговорките да упражнява непрестанен и прелиминарен надзор и да глоби сходни обстановки. Да ви кажа алибито, че се отклонявали води само в спешен режим е опрощение като в детската градина “, сподели още Генов.
 „ Не единствено нищо не се случва, само че и надали не се върви с уверени крачки към неуспех. Истината, който я познае, е много страшничка. Водната промяна надали не се осуетява и се имитира такава. Хората не са отговорни, че не одобряват тази промяна като нещо, което директно ги визира. Вече 20 години страната ни изпълняваше сякаш задължения по водна промяна. Повече от десетилетия имаме задължения и пред Европейски Съюз за същото. Пак от Световната банка пресметнаха, че с тези темпове България действително може да стигне до реформиран ВиК бранш след 30-тина години. Много съществени са проблемите с този отвод от промяна. През 2017 година поехме ангажимент пред Европейска комисия да понижим загубите на вода под 50 %. След 20 години те да са 30 % “, сподели още Манол Генов.
Според него се затварят очите, че е нужно удвояване на междинните комбинирани цени за водоподаване и филтриране на води. Народният представител от " Българска социалистическа партия за България " обърна внимание, че ВиК сдруженията след време може да не са в положение да поемат даже и настоящите си разноски . Само преди дни бодро бе разгласен първият разбор, че активите на ВиК в целия бранш в страната е 11 милиарда лева Какво следва? Защо е необходим този списък? Най-вероятният отговор е, че това ще бъде основата, на която водните оператори ще търсят своето съфинансиране, а асоциациите към тях ще получават банкови заеми. Обаче след това тези заеми, с цел да се изплащат десетилетия би трябвало да се калкулират капиталовите разноски, а това простичко значи – цената на водата. Това е неизбежно “, добави още Манол Генов.
Той означи още, че вредите в публичното водоснабдяване са над 55 %, а половината население на Европейска България битува без пречиствателни станции и социална канализация. „ Колко години повтаряме, че за действителна промяна са нужни 12 милиарда Следим и чакаме да се сулчи действителното уедряване на ВиК сдруженията, както сме поели уговорките и са изхарчени стотина милиона, записани на тактики и планове, а нескрито има доста малко “, разяснява още Генов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР