Водната криза в Перник остава водеща тема за вестниците във

...
Водната криза в Перник остава водеща тема за вестниците във
Коментари Харесай

Кабинетът дава 30 млн. лв. за водната мрежа на Перник, БСП иска вот на недоверие, денонощен транспорт в София за Нова година…

Водната рецесия в Перник остава водеща тематика за вестниците във вторник.

" Правителството отпуска изключително 30 млн. лв. по сметките на община Перник, като с тези пари ще се извършат редица поправки по канализационната мрежа на града. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов след среща в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров. Министърът на стопанската система Емил Караниколов сподели от своя страна, че до края на януари водният режим в града може да бъде анулиран. Министър-председателят посочи, че всички документи за отпущането на парите са подготвени, Министерският съвет е приел постановлението и средствата ще бъдат отпуснати още на следващия ден. Така по думите му досега страната е дала към 35 млн. лв. за справяне с рецесията в Перник. Градът е на воден режим от средата на ноември. Борисов изясни, че към този момент има направен проект с най-важните неща, които би трябвало да бъдат свършени. Сред тях са построяването на нов магистрален тръбопровод, както и ремонт на пречиствателните станции и водопроводната канализация на града. Премиерът не уточни по кое време би трябвало да приключат тези действия, макар че по-рано през днешния ден Караниколов предвижда, че най-тежкият интервал за жителите на Перник ще бъде в идващите 20 дни поради очакване на мътни води в язовир " Студена " в резултат на намалелия му размер и предстоящото увеличение на притока към водоема. Борисов беше в Перник, като употребява момента да подлага на критика водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която разгласи, че ще подаде сигнал до прокуратурата за водната рецесия. Той разгласи, че няма контакт с основния прокурор Иван Гешев, само че левицата била привикнала " да си има основен прокурор ". Нинова от своя страна отговори, че ще изиска избор на съмнение към държавното управление поради проблемите на Перник. Последва и коментар на екоминистъра Нено Димов, който упрекна водача на Българска социалистическа партия, че популяризира подправени вести... " - в. " Дневник ".

" Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е свикала изключително съвещание на Изпълнителното бюро и на управлението на парламентарната група и там е било взето решение да се желае избор на съмнение към държавното управление на Бойко Борисов за неуспеха в политиката по околна среда и води. Това разгласи самата Нинова на конференция. " За 10-годишното ръководство на Борисов, вследствие на некомпетентна политика, безхаберие и обири, близо половин милион българи сега са оставени без достъп до питейна вода. Водната рецесия от рецесия в Перник става национална, тъй като и други области и градове са застрашени от този проблем. В същото време, за тези 10 години, непрекъснато се увеличаваха цените на водата за българските жители без да се подхващат каквито и да е ограничения за вложения. Само 0,5 % от мрежата е сменена, а над 50% от водата се губи ", означи Нинова. " Трети сме в света по нечист въздух, тъй като държавното управление на Бойко Борисов позволява импорт на отпадъци от целия свят, които да се горят в България. Дишаме рак и пием отрова. След десетгодишно ръководство посегнаха и на най-човешки и ежедневни неща като въздуха и водата. Всички пояснения за естествени аргументи са безпочвени, а прехвърлянето на отговорността на ВиК сдружения, кметове и общински съветници е презрян опит за избавление на държавното управление и персонално на премиера. Г-н Борисов е споделил в Перник - " тук политика няма ". Не, господин Борисов, тук всичко е политика и нищо друго. Твой министър да каже, че дава 32 милиона лв. и ще осигурите вода през 2016 година, и след 4 години да няма вода и да не се знае къде са отишли парите, е политика на корупция. Министър на районното развиване да подписва всеки месец на ВиК Перник какъв брой вода да източва, без да регистрира какъв брой се влива в язовира, е политика на несръчност. Да оставиш половин милиона българи без главно човешко богатство - питейна вода, е политика на геноцид. Така че всичко е политика и от 10 години тя има едно лице и едно име - Бойко Борисов. Министрите са послушни реализатори и вие сами знаете какъв брой постоянно той ги сменя. Това не дава резултат и не трансформира нищо в общата политика на държавното управление. Борисов е отпред и я организира поредно, без значение коя калинка употребява в даден миг и кой бушон гори, когато стане напечено ", показва лидерката на Българска социалистическа партия... " - в. " Стандарт ".

" Главният тръбопровод, магистралният тръбопровод и пречиствателна станция номер 1, на която започваме ремонт сега, са строени през 50-те години на предишния век. Няма уреди, които да имат толкоз дълъг експлоатационен период. Това съобщи членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ, заместник-председател на парламентарната група на партията и депутат от Перник Красимир Велчев... В последно време наши политически съперници и заинтригувани среди вършат по този начин, че цялата виновност да се припише на държавното управление, добави той... Зам.-председателят на ГЕРБ направи прилика с времето, когато Бойко Борисов стана кмет на София и беше инсценирана рецесията с боклука. " Подобен сюжет се приготвя и сега ", добави той... " Кметът Ботевград споделил, че и там следва рецесия. Идеята на държавното управление преди година и половина беше всички ВиК сдружения да се обединят в едно, за могат да се употребяват европейски стратегии. Точно този кмет и други негови сътрудници в страната се оповестиха срещу. По този метод няма по какъв начин да се употребяват европейски средства и би трябвало всички поправки да отидат към държавния бюджет ", означи Велчев. Той изрази възмущението си от визитата на Корнелия Нинова в Перник и го дефинира като безочливост. " - в. " 24 часа ".

Електронните издания на всекидневниците оповестяват също, че и Ботевград е заплашен от воден режим.

" След Перник, който е на воден режим от 18 ноември т.г., във втори град у нас се задават водни проблеми. Кметът на Ботевград предизвести, че в язовир " Бебреш " има вода за питейно-битово водоснабдяване за към 6 седмици. " Наличните водни количества от потребния размер на язовира са за към 6 седмици при настоящето съответствие на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на удобни климатични условия, т.е., на снегове и дъждове в този интервал, само че не може да разчитаме на това. Положението може да го назовем като евентуално спешно, уповавам се не като ориста на Перник, само че не можем да си позволим да подценяваме ситуацията ", разяснява кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пред БНР. По думите му, в случай че свършат водните запаси на язовир " Бебреш ", градът разполага и с други водоизточници, само че те не могат да задоволят изцяло питейно-битовите потребности на популацията. Според Гавалюгов, стигне ли се до такава обстановка, следствията " няма да са по-различни от тези в Перник ". Според кмета, две са главните аргументи, с цел да се стигне до това състояние на водите на язовира. Едната е амортизираната ВиК инфраструктура на " Напоителни системи " и тази, която е общинска благосъстоятелност, стопанисвана от държавното ВиК-София. Втората причина е работата на дребната водноелектрическа централа " Бебреш ", издигната и пусната в употреба през 2014 година Официално е установено с отчет, че този Водноелектрическа централа работи даже отвън обсега на своето позволение. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който интервал са източени към 1,2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в прорез с издаденото позволение от " Басейнова дирекция ". По думите му, въпросният Водноелектрическа централа е частен, благосъстоятелност на компания, която пък е 100% благосъстоятелност на " Агрохолд " с шеф Васил Златев (б.р. - това е бащата на досегашния шеф на " ЛУКойл България " Валентин Златев, а също по този начин и някогашен кмет на Правец). " Офиицално е установено с отчет, че този Водноелектрическа централа работи даже отвън обсега на своето позволение. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който интервал са източени 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано, в прорез с издаденото позволение от " Басейнова дирекция ", съобщи той. По думите на кмета, този Водноелектрическа централа е построен, без да има опция " Напоителни системи " да управляват неговата работа. " Те не могат наложително да стопират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел самичък да си я спре, тъй като крановете се намирали на територията на самия Водноелектрическа централа, т.е., те сами се контролират и настрана сами си регистрират водните количества и заявяват пред " Напоителни системи ". Абсолютен парадокс! " - сподели още той. " - в. " Сега ".

"... Иван Гавалюгов беше упрекнат в спор на ползи през 2015 година още по време на първия му кметски мандат. Това стана причина да бъде поискано отстраняването му от поста в този момент, само че неотдавна общинската изборна комисия реши, че няма мотив за такова решение. През юли Административният съд - София-област, анулира решението на антикорупционната комисия, с което тя е открила спор на ползи за кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, написа Mediapool. Преди седмица " Дневник " изпрати питане до Министерство на околната среда и водите за равнището на язовир " Бебреш ", само че досега няма отговор. Данни за равнището на водоема няма и в изпратена преди 10 дни информация за количествата вода в следените от министерството язовири. По мотив терзанията на кмета на Ботевград министър председателят Борисов заяви през днешния ден в Перник, че не е получавал позвъняване от него. " Суша. Вие виждате ли, че е суша. В Австралия починаха половин милион животни. ВиК сдруженията да се стегнат. Където работят добре, няма подобен проблем, само че сушата е най-големият проблем ", сподели министър председателят. Той уточни, че кметът на Ботевград е трябвало да пристигна при него още преди една година и да каже, че има проблем. Зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков пък разгласи, че в министерството през днешния ден ще има среща, на която ще се разиска проблема. " Според шефа на ВиК няма заплаха от воден режим. Според кмета има. Да вземат да се схванат. " Хубавото е, че за Ботевград има спешен проект за деяние при нужда, който може да се задейства още през днешния ден ", добави Нанков... " - в. " Дневник ".

Посрещането на Новата година предстоящо е измежду тематичните акценти на новинарските издания.

" Най-новият транспортен съд на БМФ " Бузлуджа " посреща първи 2020 година Екипажът на най-новия транспортен съд на Параходство БМФ АД, издигнатия преди няколко седмици в Китай 45 000-тонен моторен транспортен съд " Бузлуджа ", първи посрещне отвън България настъпващата 2020 година. Капитан на кораба е к.д.п. Ганчо Христов, а основен монтьор - инж. Димитър Ганчев. " Бузлуджа " приема товар в пристанището Каосиунг, Тайван, оповестиха от пресцентъра на БМФ. Последен ще изпрати 2019 година екипажът на моторния транспортен съд " Хемус " с капитан к.п.д. Иван Тодоров и с основен монтьор инж. Цветан Георгиев. Построеният през 2008 година във Варна 42 700-тонен транспортен съд приема товар в мексиканското пристанище Гуаймас на Тихия океан. " - в. " Труд ".

" В края на всяка година вършим равносметка и се каним през идната да продължим като по-добродетелни персони. Дали това ще се случи, ще стане ясно след 12 месеца. А до тогава - с цел да не заприличаме на Бриджит Джоунс, която на вятъра написа дневници и непрекъснато прави нелепости - ви предлагаме серия от благоприятни условия за смяна, събрани от економибг. Те сигурно ще създадат битието ви по-приятно и не е изключено да постигнете непостижимата му лекост. 1. Казвайте по-често " благодаря ". Благодарихте ли на някого през днешния ден? Колко постоянно казвате " Благодаря "? Всеки ден е скъп подарък. Единственият, който имаме в този момент и единственият съответен отговор на него е благодарността. Ако се научим да благодарим - все едно дали е първият или последният ден в живота ни, ще прекараме този ден в действителност добре. Благодарете за нещата, които имате в живота си, и тогава ще имате същински добър живот. 2. Забавете темпото. Живеем в свят, захласнат от скоростта, от правенето на всичко допустимо по-бързо и влагането на допустимо по-малко време. Всеки миг от деня се усеща като конкуренция с времето. Ако желаеме да създадем нещата по-добри, какво вършим? Забързваме ги. Днес четем бързо, вървим бързо, отиваме на бързи срещи, и даже можем да запишем курс за " бърза " йога. И това главозамайващото препускане в всекидневието ни пречи да забележим вредите, които забързаният живот ни нанася. На здравето ни, на храненето ни, на работата ни, на връзките ни, на околната среда и на обществото... Препускаме през живота си, вместо да го живеем. Живеем забързан живот, вместо добър живот. Фокусът на развития свят върху скоростта вреди на здравето, продуктивността и качеството на живот. Възможно ли е обаче да се освободим от това мислене? 3. Простете на хората, които ви нараняват. Хората се държат неприятно с нас, тъй като страдат. Защото те самите изпитват болежка. Единствената причина да ни нараняват е, че те самите са засегнати надълбоко в себе си. Държат се злобно, унизително и неприятно, тъй като те самите не се усещат добре. Човек, който се усеща добре, не изпитва нужда да вреди на другите и да ги наранява. А когато се сблъскаме със озлобен човек, най-хубавото нещо, което можем да създадем е да погледнем оттатък тяхното държание, да проявим съчувствие и да им извиним... 4. Покажете страстите си. Начинът, по който изглеждаме и се държим в обществото, от време на време е радикално противопоставен на това, което усещаме и таим надълбоко в себе си. Тази къса и занимателна анимация ни кара да се замислим за страстите и възприятията, които изпитваме в живота си. Емоции, които постоянно прикриваме, страхувайки се да не изглеждаме смешни, незрели, слаби, уязвими... Емоции, които прикриваме под умели сложени маски. И какво, в случай че ги покажем? 5. Отпуснете му края. Ще ми стигне ли времето, ще се оправя ли с тази задача, ами в случай че се проваля, ами в случай че изгубя работата си, ще срещна ли индивида за мен, ами в случай че ме изоставят... Всеки от нас си е задавал тези или най-малко някои от тях в избрани моменти от живота си. И всеки от нас е изпадал в това познато положение на " полуда ", в което му се е желало да изпусне парата, да зареже всичко, да избяга, да не помни, да се изключи... Как да се чувстваш уравновесен, когато нищо в живота ти не е уравновесено? Как да не полудееш? Какво, мислите, ще се случи, в случай че загубите контрола и му отпуснете края? Всъщност нищо неприятно. Моментите на " полуда " са естествени за всяко човешко създание. 6. Не се опитвайте да се харесвате на всички. Можем да променим света. Можем да се харесваме на всички. Но не можем да реализираме и двете по едно и също време. Популярният специалист по водачество Робин Шарма разяснява, че не трябва да се стремим към това. Искаме хората да харесват постовете ни във Facebook, да ни следват, желаеме всички към нас да ни се възхищават. В актуалния свят малко на брой са хората, които нямат проблем с харесването в обществото. И това е една от аргументите да реализират велики неща. Всеки визионер е бил обект на насмешки, преди да се завоюва респект и почитание - Стив Джобс, Илон Мъск, преди тях - Едисън, Винсент ван Гог, Хенри Форд... Ако желаете да оставите в действителност огромен отпечатък върху човечеството, не би трябвало да позволявате на отрицателната конфигурация на масата да ви отхвърля от вашите упоритости и задача. Дори и хората да не одобряват или схващат вашата концепция, даже и да ви се присмиват, вие просто би трябвало да продължите. Докато не съзрат величието на това, което вършиме. 7. Не спирайте да търсите. Търсачите в живота са хора, които имат неограничен разум, огън в очите, нестихващо любознание. Хора, които желаят да опознаят света. Хора, които обичат науката, смяната, вдъхновението, дизайна, творчеството. Хора, които провокират статуквото, които непрестанно усъвършенстват нещата, които в никакъв случай не се предават. Бъдете един от тях. " - в. " Стандарт ".

" През новогодишната нощ част от публичния превоз в София ще се движи и през нощта, оповестяват от Столичната община. На 31.12.2019 година линиите работят по делнични написания. На 01.01.2020 година ще работят по празнични написания с увеличени шпации на придвижване. Разписанията ще бъдат оповестени в уеб страницата на " Център за градска подвижност " ЕАД. На 31.12.2019 година против 01.01.2020 година се провежда нощно придвижване както следва:

Трамваен превоз:

трамвайна линия № 5 - 2 коли на период 31 минути;

трамвайна линия № 7 - 2 коли на период 37минути;

трамвайна линия № 8 - 2 коли на период 41 минути;

трамвайна линия № 12 - 2 коли на период 46 минути;

трамвайна линия № 18 - 2 коли на период 29 минути;

трамвайна линия № 20 - 2 коли на период 49 минути;

трамвайна линия № 22 - 2 коли на период 50 минути;

Тролейбусен превоз:

тролейбусна линия № 1 - 2 коли на период 50 минути;

тролейбусна линия № 2 - 2 коли на период 46 минути;

тролейбусна линия № 4 - 2 коли на период 48/49 минути;

тролейбусна линия № 9 - 2 коли на период 34 минути;

На 01.01.2020 година линиите ще работят по усъвършенствани празнични написания. Линии 72, 78, 83, 111 и 204 ще работят по настоящите празнични написания.

На 30 и 31.12.2019 година линиите ще работят по усъвършенствани делнични написания. Линии № 72, 78, 83, 111 и 204 да работят по настоящите делнични написания.

Автобусна линия № 100 ще работи на 01.01.2020 година по усъвършенствано предпразнично разписание

На 31.12.2019г. против 01.01.2020 година се провежда нощно придвижване както следва:

автобусна линия № 83 - 3 коли на период 45 минути;

автобусна линия № 85 - 1 кола на период 79 минути;

автобусна линия № 102 - 2 коли на период 65 минути.

автобусна линия № 213 - 2 коли на период 50 минути.

автобусна линия № 285 - 1 кола на период 79 минути;

автобусна линия № 310 - 2 коли на период 35минути.

На 01.01.2020 година (нощта на 31.12.2019 година против 01.01.2020 г.) нощните автобусни линии № N1, N2, N3 и N4 ще работят по изменени направления както следва:

N1 (в посока ж.к. Младост 4): от бул. " Тодор Александров " (площад " Независимост " ) по бул. " Княз Александър Дондуков ", надясно по бул. " Васил Левски " и по бул. " Цар Освободител " по маршрута двупосочно;

За линията се закриват спирки:

двупосочна за прехвърляне с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I " ;

с код 6457 " Ул. Париж " ;

с код 6456 " Ул. 6-ти септември "

N2 (в посока Студентски град): от бул. " Тодор Александров " (площад " Независимост " ), по бул. " Княз Александър Дондуков ", надясно по бул. " Васил Левски " и по маршрута в двете посоки.

За линията се закриват спирки:

двупосочна за прехвърляне с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I " ;

с код 6457 " Ул. Париж " ;

с код 6456 " Ул. 6-ти септември ".

N3 (в посока автостанция Изток): от бул. " Тодор Александров " (площад " Независимост " ) по бул. " Княз Александър Дондуков " и след кръстовището с бул. " Васил Левски " напряко по маршрута до автостанция Изток в двете посоки.

За линията се закриват спирки:

двупосочна за прехвърляне с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I " ;

с код 6457 " Ул. Париж " ;

с код 6456 " Ул. 6-ти септември "

двупосочна с кодове 6439 и 6440 " Площад Св. Александър Невски " ;

с код 1241 " Площад Паметник Левски " ;

с код 2012 " Ул. Кракра ".

N4 (в посока ж.к. Дружба 2): от бул. " Тодор Александров " (площад " Независимост " ) по бул. " Княз Александър Дондуков ", надясно по бул. " Васил Левски " и наляво по бул. " Янко Сакъзов " по маршрута в двете посоки.

За линията се закриват спирки:

двупосочна за прехвърляне с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I " ;

с код 6457 " Ул. Париж " ;

с код 6456 " Ул. 6-ти септември "

двупосочна с кодове 6439 и 6440 " Площад Св. Александър Невски ".

Линиите ще стопират на съществуващите трамвайни и автобусни спирки в променените сектори на маршуртите и на краткотрайна двупосочна спирка за прехвърляне на бул. " Княз Александър Дондуков " при ул. " Сердика ". Спирката ще бъде сигнализирана.

АВТОБУСНИ ЛИНИИ №12, 18, 20, 22, 24, 27, 29, 30, 31, 81, 86, 90, 117, 118, 119 и 260:

На 01.01.2020 година ще работят по написания за предпразник и празник.

На 30 и 31.12.2019 година ще работят по делнични написания.

" МЕТРОПОЛИТЕН " АД:

На 01.01.2020 година линиите ще работят по написания за предпразник и празник.

На 30 и 31.12.2019 година линиите да работят по делнични написания.

На 31.12.2019г. против 01.01.2020 година ще се провежда нощно придвижване на метровлаковете както следва:

маршрут Министерски съвет «Младост 1» - Министерски съвет «Витоша» - на период 20 минути;

маршрут Министерски съвет «Младост 1» - Министерски съвет «Бизнес парк София» - на период 40 минути;

маршрут Министерски съвет «Младост 1» - Министерски съвет «Летище София» - на период 40 минути. " - в. " Монитор ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР