Водната криза в Перник е в резултат на много лошо

...
Водната криза в Перник е в резултат на много лошо
Коментари Харесай

Бивш екоминистър: Водната криза в Перник е заради лошо управление

Водната рецесия в Перник е вследствие на доста неприятно ръководство на всички равнища. Това съобщи в предаването „ 120 минути ” по bTV Евдокия Манева, някогашен министър на околната среда и водите в интервала 1997-2001 година и зам.-министър в три държавно управление. По думите ѝ институциите са показали безхаберие – от отрасловите министерства до кмета.
„ Това значи липса на надзор, ниска подготовка на работещите, партийна интервенция в кадровата политика и ниска просвета на нашето население във връзка с прилагане на този запас ”, разяснява Манева. Бившият екоминистър уточни, че всички виновни са мълчали за казуса с водата. Тя сподели още, че сушата не е провинен за обстановката. Манева съобщи, че всеки българин годишно разполага приблизително с 9 хиляди куб. м. вода, което е добър индикатор, сериозно е когато тази цифра е под 5 хиляди
„ В Перник доста добре са знаели защо става дума. Кметът си е мълчал, мълчали са хората от Общинския съвет ” – освен ръководещите, само че и опозицията, мълчал е регионалният шеф – тя е тази, която всяка година би трябвало да приготвя отчет за положението на язовира, само че директният провинен са ВиК ”, съобщи специалистът. Според Манева провинен за рецесията с водата няма да се откри поради груповата безнаказаност.
Експертът разяснява, че в този момент обстановката няма да повтори водния режим в града през 1993 година, когато перничани са употребили ресурса по график цели две години. „ Синоптиците вещаят снежна зима, аз съм сигурна, че в региона на Перник има и други водоизточници, просто би трябвало да се откри решение по какъв начин да се употребяват ”, добави тя. По думите ѝ във всяко ВиК-дружество в страната има назначен партиен послушник, който извършва решенията на локалните партийни величия. Манова съобщи, че актуалният регионален шеф на Перник Ирена Соколова би трябвало да подаде оставка, отговорност би трябвало да поемат контролните органи и министерствата.
„ И двамата министри през септември месец на въпроси в Народното събрание оптимимистично дават отговор, че там няма проблем. Значи някой ги е излъгал. Трябва се открие кой е този партиен началник, който е наредил тази информация да не стигне до хората. Това е неуместно решение, тъй като никой не не помни такива нелепи неща ”, сподели Манова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР