„Водната криза в Перник, а вече и в други градове

...
„Водната криза в Перник, а вече и в други градове
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Кризата не е природно бедствие, тя е управленско бедствие

„ Водната рецесия в Перник, а към този момент и в други градове и села, нерегламентираните тонове отпадък, импортирани в България, както и рисковите стойности на нечистия въздух, са директна последица от безхаберието, некомпетентността и корупцията в държавното управление „ Борисов 3 “. Кризата не е естествено злополучие, тя е управническо бедствие”. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на представянето на претекстовете за избор на съмнение към държавното управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти ". Тя акцентира, че неуспехът на ръководещите в региона на околната среда и водите заплашва директно живота и здравето на българските жители.

Лидерът на Българска социалистическа партия напомни, че съществуват над 30 тактики, закони и правилници за ръководство и развиване на водния бранш, измежду които и Закон за водите и Закон за запазване на околната среда и водите, които си опонират един на различен.Тя добави, че институциите, които би трябвало да упражняват политиката по околна среда и води са над 11 – министерства, организации, регионални шефове, ВиК оператори, асоциации, кметове. ”Има нормативен и институционален безпорядък, основан от държавното управление по тематиката за ръководството на околната среда и водите. Това е причина за безнаказаност и най-хубавото доказателство за това е протичащото се в Перник, където видяхме по какъв начин се трансферира отговорността”, напомни Корнелия Нинова.

„ Трето доказателство за неуспеха на това ръководство са обстоятелствата. Официално 350 хиляди души в цялата страна са на режим на вода, само че с периодическите прекъсвания на водата в други градове и села, 500 хиляди са на режим на вода. В България сме на челни места по замърсен въздух и сме наказани от Европейския съд по тази тематика. Очакват се наказания, които ще плащате вие всички, уважаеми български жители. Световната здравна организация в собствен отчет написа за България, че 15 хиляди души умират прибързано от нечистия въздух.”, изброи обстоятелства Нинова. Тя напомни, че при норма 0,50 преди седмица в Горна Оряховица замърсяването е било сред 150 и 1200, на 12 януари в Русе е било сред 100 и 150 при 0,50 в норма, а в някои градове - 20 пъти над естественото.

„ По документи от Министерството на финансите, за 5 години държавното управление на Борисов е разрешило внасянето на 735 хиляди тона отпадъци от Третия свят, от които 3 тона болнични боклуци. От Европа не се знае какъв брой е. По самопризнание на някогашния министър Нено Димов - този надзор не се осъществява”, съобщи водачът на Българска социалистическа партия. По думите й всеки ден ставаме очевидци на разкриване на нови и нови отпадъци. Тя осведоми, че единствено една от всичките 534 компании с позволение за импорт на отпадъци е получила позволение за депозиране на 1,6 милиона боклуци на площадка от 52 декара в с. Обручище. „ В Топлоелектрическа централа „ Република “, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа Сливен и Топлоелектрическа централа „ Брикел “ прокуратурата откри планини от отпадъци. Красива България беше превърната от държавното управление на Борисов в бунище, а операторите на тези отпадъци настояват, че имат позволение за това. Кой го е издал и кой носи отговорност? ", попита Нинова.

По думите й за ръководещите протичащото се е проведен скрит план от Българска социалистическа партия против властта. „ Моля, сътрудници ръководещи, да погледнете нагоре към тези хора и да им кажете: „ Въобразявате си, че сте без вода, че дишате замърсен въздух и че ходите с маски по улиците. Това не е правилно. Това е бойкот на Българска социалистическа партия към държавното управление. Обяснето го на тях, а не на нас”, съобщи Корнелия Нинова.

Тя разяснява и казаното от ГЕРБ, че при ръководството на Българска социалистическа партия са спрени еврофондовете за околна среда: „ Истината е следната - има писмо от Европейската комисия за заледяване на средствата по програмата, в което написа: „ Замразяват се въз основа на одит за интервала 2010-2012г. по отношение на установени груби нарушавания на Европейския финансов правилник, груби нарушавания на разпоредбите за публични поръчки, както и неравнопоставено отнасяне на другите участници в тръжните процедури за интервала 2010-2012 г”. Кой управляваше страната тогава? – Бойко Борисов. Заради кого са спрени средствата? – Заради ръководството на ГЕРБ”, посочи Нинова.

По думите й са били изхарчени почти 3 милиарда лв., а загубата на вода по мрежата се е нараснала от 60 на 61 %. За Шумен, Добрич и Сливен – 80 и нагоре. „ Защо и къде отидоха парите, вложени сякаш за възобновяване на мрежата? “, попита Нинова. Тя посочи, че за 10 години три пъти е била увеличена цената на водата, само че все пак, сега има 500 хиляди души на режим на водата, а на доста места в страната тя е мръсна и негодна за пиянство. „ Няма смислени и разумни отговори – платихте 500 милиона, събрани от всички българи, за ремонт на язовири. Резултатът – 400 от тях са в предаварийно положение, 113 са с неуточнен притежател. Къде са 500-те милиона и за какво е такова положението на язовирите. Пълно безмълвие за тези средства “, сподели тя.

Нинова дефинира обстановка с отпадъците като „ същия безпорядък “. Тя посочи, че от българските жители се събират повече такси, в сравнение с от жителите на Белгия и Англия. "Плащаме четири пъти за еднакъв боклук. Въпреки това, във всяка община има нерегламентирани сметища, тонове отпадъци от трети страни, горене на боклуци и 15 хиляди души годишно умиращи от това “, установи още ръководителят на левицата. Тя описа за случай в Топлоелектрическа централа Сливен, който има позволение да изгаря и материали, негодни за консумация и преправяне. По думите й през 2016 Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора отхвърля капиталово желание на вложителя, като споделя, че би трябвало да се направи оценка на околната среда. Инвеститорът си отдръпва предлагането, след три месеца го внася същото и към този момент не би трябвало да има оценка на околната среда, Регионална инспекция за опазване на околната среда дава позволение.

„ Хората си заплащат, с цел да бъдат тровени, а други си заплащат и натрупат пари, за сметка на здравето им. Това се назовава корупция и тя не може да се случи без протекцията на ръководещите “, безапелационна е Корнелия Нинова.

Тя разяснява и рецесията в Перник, като по думите й тя е вследствие на умишлени дейности по скриване на истината поради изборите: „ Заради партийна целенасоченост изправихте пред опасност сигурността и здравето на 100 хиляди души “, уточни тя. Нинова напомни, че левицата от трибуната на Народното събрание е предупреждавала ръководещите за казуса 14 пъти през септември, само че ГЕРБ не са обърнали внимание. „ Доведохте тази рецесия с съзнателно с безучастие и безхаберие “, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.

По думите й несъмнено всички би трябвало да оказваме помощ на Перник – нужни са съответни, умни и мъдри професионални решения. "Паникьосани от публичното напрежение и втурнали се да спасявате персоналния имидж на премиера, продължавате с грешките. Вие създадохте тази рецесия, а в този момент имитирате решения и заблуждавате хората, че казусът може да се реши за 45 дни “, установи Нинова. Тя напомни, че министър от държавното управление е декларирал, че освен, че няма тръби за този водопровод, а че занапред ще се създават. Корнелия Нинова прикани ръководещите да бъдат справедливи и откровени към хората: „ Нека калинките да замълчат в този миг и да приказват специалистите “, акцентира тя.

Председателят на левицата подчертава, че от Българска социалистическа партия са събрали над 20 специалисти в тази област, които са коментирали, че още през 2017 година от прокуратурата е установено, че бент. „ Бели Искър “ основава заплаха за популацията и материалните запаси. По думите й Борисов е наредил да се изпълнят рекомендациите - да бъдат стартирани поправки. Оттогава до 2020 обаче няма нищо изпълнено от рекомендациите. Още през 2017 година специалисти са предложили да бъде стартират ремонт на язовирната стена, само че нищо не е направено до момента.

„ Не казвайте, че плашим хората и всяваме боязън и суматоха, чуйте гласа на разсъдъка, който не е политически, не е на Българска социалистическа партия. Той е на хората, които схващат. Ако не извършите рационално този план, има риск от разпад на електро-енергийната система “, съобщи Нинова и разясни, че материята е извънредно комплицирана и не трябва да бъде оставяна в ръцете на хора, които не са експерти.

„ Ако в този миг ние трябваше да решаваме рецесията, първо щяхме да пожелаеме документирано от НЕК единодушие за отклонение на водите от Грънчар към Бели Искър. Документирано, тъй като в случай че това продължи след май, ще предизвикате рецесия в енергийната система. Второ – възлагане на открита процедура в Закон за обществените поръчки за механически план за рехабилитация на бент. Бели Искър. Трето – осъществяване на открита процедура за избор на реализатор нас строително-ремонтните работи. Четвърто – Софийска вода би трябвало да даде освен единодушие за прекосяване на водите до Мало Бучино, само че и да подсигурява безвредното ръководство на равнището на язовира. Пето – неотложно да се приведат в работна употреба двете съществени деривации на бент. „ Студeна “. Пето – замяна на водопреносната мрежа “, съобщи Нинова и посочи, че ВиК Перник е във в действителност банкрут и няма по какъв начин да заплати тези разноски, които най-после ще платят всички български жители.

„ Цялото ръководство на ГЕРБ е рецесия, която сами създавате заради безхаберие, непросветеност и корупция. Рисковете не са в природата и водопреносната мрежа. Правителството на Борисов към този момент е риск за България. Досега беше нездравословно, само че към този момент е евентуално рисково. Всяка смяна към по-добро минава първо през неговата оставка “, заключи Нинова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР