Водната криза с Перник продължава вече няколко месеца, а един

...
Водната криза с Перник продължава вече няколко месеца, а един
Коментари Харесай

Изобретението на българска компания, което може да предотврати водна криза като в Перник

Водната рецесия с Перник продължава към този момент няколко месеца, а един от най-важните въпроси без отговор е дали тя не можеше да се предотврати и дали ще се стигне до предварителна защита на тези проблеми в бъдеще. Оказва се, че това може да се реализира посредством решение, създадено от частния бранш - българската компания Develiot е основала мъдро устройство за водомер, самостоятелно следящо потреблението на вода в действително време.

" Ако се сложат повече такива устройства в града - да вземем за пример на централния тръбопровод и на довеждащия, както и по другите отклонения, може да забележим по коя част от водопровода се губи вода ", сподели в предаването Money.bg съоснователят на Develiot Мирослав Гечев. " Ако вземем случая с Перник, може да следим и какво се случва с язовира - какво е равнището му, какво влиза в него, какво върви в града и какво се разпределя в мрежите и да вършим мониторинг на загубите по всяка една точка ", добавя специалистът.

В битка с мръсния въздух

Освен разрешаването на проблемите с водата, от Develiot основават и решения за подобряването на качеството на въздуха. " Стараем се да разберем кое най-вече замърсява въздуха в София и това е задачата на системата, която внедрихме и която започва публично от 27 декември ", сподели Гечев. " Целта ѝ е да се наблюдават основните замърсители на въздуха на 22 местоположения в София и да се види какви са замърсяванията в обособените квартали. "

Локациите са определени авансово. Столична община е сложила тази задача на друга компания, като са били взети поради много разнообразни фактори като " държание " напразно, вида на региона, където ще се постави станцията, и други параметри, показва Гечев.
 София губи 50% от водата си, Добрич даже повече
Този български град е с най-големи загуби на вода в света

Всяка втора чаша вода изтича в канала

Защо Develiot се занимава с това

" За да стартираме да се борим с един проблем и да търсим решението му, ни трябват данни ", сподели предприемачът. " Можем да забележим, че въздухът е замърсен, само че в това време не знаем какво тъкмо предизвиква казуса. Това е и задачата на компанията - да дадем данни на тези, които взима решения, с цел да може да се подхващат ефикасни стъпки, въз основа на тези данни. "

И до момента са се правили сходни замервания. В София има пет станции на Изпълнителната организация по околна среда, които са добре оборудвани и много скъпи. Това е повода да няма доста от тях в София. " Това, което вършим ние, е, че слагаме станции на доста местоположения в един град, с цел да забележим какво е замърсяването във всеки един квартал. "

Платформата е налична за жители, като всеки може да ревизира какво е замърсяването в района край него, а откакто Develiot печели социална поръчка за столицата, компанията към този момент се насочва към агресия и зад граница. Продуктите ѝ са стъпили или се чака да участват и в други балкански градове - Тирана, Охрид и Солун.

" Това е план, който обгръща пет града и е много огромна иновация за целия Европейски Съюз ", споделя Гечев. " Целта е да се дефинира до каква степен тези решенията за чист въздух, които внедряваме в тези градове, са еквивалентни на огромните станции в тях. В момента сме доставили станциите в Охрид и в София, като преговаряме с доста градове в западна Европа, Близкия изток и Индия. Целта на плана е да се направи премерване за това какво е качеството на въздуха в тези пет града и да се направи съответствие сред тях. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР