Водната криза може да се задълбочи. Още един български град

...
Водната криза може да се задълбочи. Още един български град
Коментари Харесай

Кметът на Радомир потвърди най-лошата новина

Водната рецесия може да се задълбочи. Още един български град е на прага на тежък режим поради ниски равнища на водите и проблеми с водопроводната система.

В Радомир живеят близо 20 хиляди българи, а от декември елементи от града към този момент са на воден режим.

"От 12 декември високата зона на града е на воден режим, а от 7 февруари - ниската зона и квартал "Върба ", което основава много неприятности, откакто имаме наставление от ВиК оператора, че би трябвало да ограничим използването на вода за запазването на ресурса, който имаме ", сподели кметът на Радомир Пламен Алексиев в студиото на "България " заран.

"До 3 месеца градът може да е на воден режим и в случай че повредите зачестят много - довеждащият тръбопровод е 15 км. Той среща се в каменист район ", сподели още той.

Изчисленията за какъв брой време ще стигне водата на града се вършат от ВиК оператора.

Един от минусите на тяхната построена ВиК инфраструктура е, че няма вместилище и водата постъпва непосредствено в разпределителната мрежа, съгласно него.

Пламен Алексиев уточни, че водоразпределителните мрежи на Перник и Радомир не са свързани. Те са на един воден оператор и една ВиК асоциация.

"Ако Перник се облекчи, получи спомагателен воден запас и язовир "Студена " стартира да се цялостни, това ще разреши да се обърне внимание и на нашите проблеми - един от тях е ремонтът на водопреносната мрежа, тъй като 40% са загубите там ", разяснява още кметът на Радомир.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР