Водна криза няма да има. Това е заявил пред премиера

...
Водна криза няма да има. Това е заявил пред премиера
Коментари Харесай

Рязка смяна на позицията: Ще има водна криза - няма да има

Водна рецесия няма да има. Това е декларирал пред премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров, оповестиха от държавната пресслужба.

Само няколко часа по-рано Сега от ведомството оповестяват, че екоминистърът е докладвал на Борисов обстановката с водоснабдяването в Бургас и ограниченията, които ще се подхващат в идващите месеци, в случай че сушата продължава.

Премиерът е показал, че единственият му укор към министър Димитров е, че не му е докладвал по тематиката още на държавното съвещание в сряда. "100 млн. евро имаме по Плана за възобновяване за напоителните системи ", е изтъкнал министър-председателят, като е напомнил, че средства и проект за деяние има.

В рамките на срещата Емил Димитров е декларирал пред премиера Борисов предпочитание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да дават отговор надлежно за водния запас на България и за отпадъците и екологията.

След като сутринта екоминистърът предизвести депутатите за задаващо се безводие, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи настояха за оставки оставки.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова сподели, че такава е картината на цялото ръководство - на безпорядък и безхаберие. А ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изиска или министър председателят Бойко Борисов да пристигна в Народното събрание да опровергае казаното и да в профил министъра, или да подава оставка.

Борисов предстоящо не се появи в Народното събрание. Вместо него в залата дойдоха земеделският министър Десислава Танева и министърът на районното развиване Петя Аврамова.

"Обвиненията на министър Емил Димитров към министерството на земеделието са безусловно безпочвени ", съобщи Танева. Тя изясни по какъв начин месеци наред тематиката с язовирите и водоснабдяването е обсъждана от отрасловите министерства и всичко, което е било поискано от нейното ведомство, е било направено. Подкрепен бил и разновидността за водоснабдяване на Бургас.

Според Танева, Димитров бил смутен, тъй като е изкарал ковид, само че въпреки че връзката с него била "малко затруднена от време на време ", по телефона в понеделник са се разбрали въпросите с напоителните системи да бъдат решени, въпреки че съгласно нея, нямало неуреден проблем, защото схемите на язовирите били предоставени.

Петя Аврамова упрекна екоминистъра в разиграване на спектакъл. Тя разясни че работата в Бургас се бави, защото нямало отчет на министерството на Димитров, на база на който да стартира строителството. Според нея нямало по какъв начин да се похарчат 60 млн. лева, с цел да се поддържат два язовира за Бургас.

От Българска социалистическа партия още веднъж настояха Борисов да пристигна в Народното събрание.

"Не виждам смисъл от тази процедура. Тя може да бъде осъществена от документите, които са импортирани, в случай че всичко е наред, изправно. Няма да вършим в този момент разговор. Такъв е редът. Внасяте в деловодството. Насрочва се, само че досега при мен няма такава информация ", сподели в отбрана на премиера зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов.

По-късно пред БНР кметът на Бургас Димитър Николов сподели, че е изумен от обвиняването, че бездейства. От ВиК в общината били подготвени с абстрактен план за обезпечаване на питейна вода за града от двата язовира.

Стигна се до такава степен, че по тематиката за водната рецесия се изрече и здравният министър Костадин Ангелов. "Няма заплаха от водна рецесия в град Бургас ", съобщи Ангелов след процедурата на Българска социалистическа партия за чуване на премиера Бойко Борисов.

Здравният министър употребява опцията преди да отговори на въпрос от парламентарния надзор да разяснява настояването на Българска социалистическа партия и повдигнатата от министър Емил Димитров тематика за водите. "Преди да отговоря на въпроса - преди малко разговарях с кмета на град Бургас. Няма никаква заплаха от водна рецесия в град Бургас. Не знам кой приказва, за какво приказва ", сподели Ангелов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР