Водите в световния океан достигнаха най-високата си температура през миналата

...
Водите в световния океан достигнаха най-високата си температура през миналата
Коментари Харесай

Океаните са по-топли от всякога

Водите в международния океан доближиха най-високата си температура през предходната година и скоростта, с която се затоплят, се форсира, разкри ново изследване. Изследователите нарекоха новите данни „ в допълнение доказателство за световното стопляне “.

Световният океан е по-топъл от всеки път – и те се затоплят по-бързо, съгласно ново проучване, оповестена в китайското списание „ Advances in Atmospheric Sciences ”.

То илюстрира въздействието на индуцираното от индивида стопляне върху водите на Земята и демонстрира, че покачването на равнищата на международния океан и неговото окисляване може да докара бързо до рискови промени в климата, защото океаните не престават да всмукват непотребната топлота.

С ускоряването на световното стопляне се усилва и покачването на морското ниво. Докато от 2004 до 2010 година океаните се усилват с към 15 милиметра, тази стойност се удвоява за интервала 2010—2016 година Тропическите региони в западната част на Тихия океан са изключително наранени, където крайбрежните региони и ниско ситуирани острови са застрашени с потапяне до края на века.

“Темпът на стопляне се е нараснал с към 500% от края на 80-те години на предишния век ”, споделя Джон Ейбръхам – един от откривателите, стоящи зад проучването, пред NBC News.

Затоплянето в океана се усилва с тревожна скорост, съгласно отчета. В интервала сред 1987 и 2019 година стоплянето се е ускорила с съвсем 4, 5 пъти спрямо следеното в интервала сред 1955 и 1986 година, демонстрират данните.

Водещият създател на изследването Лижуан Ченг, доцент в Института по атмосферна физика в Пекин, приравни нарастването на топлината през последните 25 години с това на “3.6 милиарда детонации на атомната бомба, паднала над Хирошима ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР