Водите от канализационната мрежа на Ахтопол се заустват без пречистване

...
Водите от канализационната мрежа на Ахтопол се заустват без пречистване
Коментари Харесай

Фекалии се сипят в морето при Ахтопол

Водите от канализационната мрежа на Ахтопол се заустват без филтриране в Черно море, оповестиха от Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас (riosvbs.com) след осъществена инспекция.

Специалистите са открили, че мръсните води се изливат в Черно море на 1 километър югоизточно от града.

Те изтичат от бетонов колектор с дебит към 70 литра в секунда.

В периметър от към 300 – 400 метра водата в морето е мътна със характерен битово-фекален аромат, се споделя в известието.

Отчетени са наднормени индикатори от физико-химична позиция, сподели пред бТВ инж. Зинка Стойкова от екоинспекцията.

За канализационната система на Ахтопол няма издадено позволение за прилагане на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води, изискващо се според член 46 от Закона за водите, обясниха от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Отпадъчните води от цялата канализационна мрежа на Ахтопол се изливат в морето, тъй като няма пречиствателна станция.

„ Имаме подготвен план, единствено чакаме финансиране от страна на страната, тъй като това за Община Царево е непостижима сума. Стойността на плана е над 32 млн. лв. “, изясни основният еколог на Общината Пламен Вълчев.

„ Не може да развиваме никакъв туризъм, в случай че има още такива зауствания! “, разяснява кметът Станислав Димитров.

Плажът е на към 3 километра от мястото, където се изливат фекалните води и плажуващи няма, само че идват туристи с въдици. „ Утре няма да съм тук най-вероятно... То цялото ни море към този момент е тоалетна! “, разясниха те.

Мръсни води текат и във Варвара, и в Синеморец.

От здравната ревизия обаче са безапелационни, че противозаконните зауствания са надалеч от зоните за къпане и водата край плажовете била с отлични индикатори.

Малките курорти край морето не могат да получат финансиране по оперативна стратегия „ Околна среда “. За тях ще се търсят средства от държавния бюджет, обясниха от екоминистерството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР