Водите на река Дунав пренасят близо 100 тона пластмаса годишно

...
Водите на река Дунав пренасят близо 100 тона пластмаса годишно
Коментари Харесай

Близо 100 тона пластмаса преминават през румънската част на река Дунав годишно

Водите на река Дунав придвижват близо 100 тона пластмаса годишно от навлизането си на румънска територия до вливането им в Черно море , оповестиха от Българска телеграфна агенция по данни на румънската телевизия Digi24.

37.7% от дължината на реката минава през румънска територия, по данни на Международната комисия за запазване на река Дунав (ICPDR).

В продължение на една година еколози са взимали проби от водите на река Дунав през другите сезони. При лабораторен разбор на 270 проби са открити 48.5 тона микропластмаса, т.е. части под 5 мм, и 48 тона макропластмаса.

Екологът Александра Томеску е направила опит, като е проследила течението на река Арджеш от извора ѝ във Фъгърашките планини в Южните Карпати до вливането ѝ в Дунав.

" Всичко, което съставлява бряг, всичко, което съставлява път покрай река Арджеш, е бунище. На процедура от извора до устието е бунище - пътищата, крайбрежията са цялостни с боклуци ", показва Томеску.

В репортаж на румънската телевизия се вижда, че поречието на река Арджеш сред селищата Конрету и Мъгуреле е покрито с боклуци - от пластмасови бутилки до строителни боклуци, играчки, автомобилни гуми и цели елементи от шасито на коли.

Всички реки и езера в Румъния са в това положение , разяснява Лоредана Пана, координатор по планове в асоциация " По-зелено ". Допълнително, тя показва, че количествата нарастват всяка година, а все още в Румъния няма стратегия, която да се занимава с предварителната защита на замърсяването на водите.

Националната администрация " Румънски води " е институцията, която се занимава с ръководството и поддръжката на водите в страната. Въпреки това, организацията не ревизира количествата пластмаса във водите, означават от Digi24.

В Закона за водите замърсяването с боклуци не се смята за замърсяване, посочи Лоредана Пана. " Румънски води " само проучват химическия състав на водите, без отговорности по почистването ѝ. За чистотата на реките и крайбрежието във и към обитаемоте места дават отговор кметствата, само че в доста случаи става дума за дребни селища, които не разполагат с нужните средства. А " Румънски води " дава отговор за поддръжката на реките единствено отвън обитаемоте места.

Над 60 неправителствени организации са изпратили отворено писмо до Министерството на околната среда в Румъния, като упорстват да бъде направена национална стратегия за разчистване на крайбрежията на реките под ръководството на Националната организация за околна среда и с финансиране от Фонда за околна среда.

Микропластмасата се счита за световен проблем, като към този момент е откривана в редица храни, растения, животни и даже в. Все още се открива до каква степен тя вреди на здравето на хората и до каква степен провокира и благоприятства появяването на тежки болести.
 С нов правилник Европейска комисия брани околната среда от пластмасовите микрочастици
С нов правилник Европейска комисия брани околната среда от пластмасовите микрочастици

Това ще предотврати освобождението на милиони тонове пластмаса в околната среда
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР