Водим разговори да преценим кои болници трябва да останат и

...
Водим разговори да преценим кои болници трябва да останат и
Коментари Харесай

МЗ обособява болници без COVID-19

Водим диалози да преценим кои лечебни заведения би трябвало да останат и да реализират профилирана активност за COVID-19 и от кои да извадим тези отделения, с цел да може тези лечебни заведения умерено да поемат другите болести и хората да не се опасяват да ги посещават. Това съобщи   здравният министър Кирил Ананиев на блиц надзор в парламентарната комисия по опазване на здравето.

В началото на епидемията бяха обособени кревати за банкет на пациенти с COVID-19 във всички области. Почти 7400 кревати бяха отделени за неусложнени пациенти, а за интензивно лекуване беше изработен запас от 1324 кревати. От няколко дни в националния действен щаб се разисква постепенна нормализация на работата на лечебните заведения.

Още във вторник, когато за пръв път изписаните надвишиха новопотвърдените случаи, основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев съобщи, че позитивната наклонност дава опция да се освободят интензивните отделения на множеството лечебни заведения. В тях в този момент лежат по един, двама, до петима инфектирани, а доста хора към момента се опасяват да търсят лекарска помощ и отсрочват лекуването си. Специално за София ще бъдат оставени седем лечебни заведения, където да постъпват новозаразени - ВМА, " Пирогов ", Александровска болница, Инфекциозна болница, " Света Анна ", Белодробна болница, Втора градска болница.

Медицински чиновници в 59 лечебни заведения ще получат по 1000 лева за работа с COVID-19 през април. Общо 6496 души в лечебни заведения, РЗИ, центрове за незабавна здравна помощ и националния център по заразни и паразитни заболявания ще получат тези бонуси в най-напрегнатия месец от пандемията. През март, когато случаите към момента бяха малко, по 1000 лева бяха дадени на на половина по-малко медици. Общата разпределена сума все още е към 14.5 млн. лева Бонусите провокираха съществено напрежение в системата поради количествените критерии, по които се раздаваха. От няколко града се оплакаха, че хора от екипите не са получили възнаграждение. В последните дни измежду лечебни заведения и лекари има и подозрения по какъв начин ще се отчетат парите, които предплатено им бяха отпуснати за месеците, в които съвсем цялата здравна активност бе прекратена.

ДОБРА НОВИНА

Пред депутатите Ананиев заяви, че за разлика от другите държавни чиновници, работещите в Националния център по заразни и паразитни заболявания и в незабавните центрове ще получат тримесечното си в допълнение заплащане за реализирани резултати. По традиция сумите се заплащат през втората половина на април. Бонусите се изчисляват за всяка конструкция настрана съгласно вътрешни процедурни правила и формула. Въпреки че в някои администрации като Национална агенция за приходите тези
бонуси съставляват една трета от общото заплащане, изплащането им бе спряно при започване на корона рецесията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР