Води се война срещу Прокуратурата, обяви ръководителят ѝ Иван Гешев

...
Води се война срещу Прокуратурата, обяви ръководителят ѝ Иван Гешев
Коментари Харесай

Води се война срещу прокуратурата, алармира Гешев ден преди гласуването на новия кабинет


" Води се война против Прокуратурата ", разгласи ръководителят ѝ Иван Гешев в неделя, ден преди Народното събрание да гласоподава новото държавно управление на Кирил Петков , в което вътрешен министър остава Бойко Рашков и измежду чийто първостепенни задания е битката с корупцията и правосъдна промяна.

В особено изказване Гешев заяви, че прокуратурата ще сезира български и европейски институции за " невиждания напън ", който Министерство на вътрешните работи оказва над държавното обвиняване по следствието за прането на пари от градежа на автомагистрала " Хемус ".

Гешев направи изказването в наличието на ръководителите на прокуратурата. Преди това шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова оповестиха на ексклузивен брифинг, че шефът на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " в Министерство на вътрешните работи Калин Стоянов се опитвал да натиска прокурори за по-леко обвиняване на арестувания за източването на милиони от автомагистрала " Хемус " против показанията му за други забъркани в схемата.

От СГП оповестиха, че неотложно са се самосезирали за " невиждания напън " и сега Стоянов е разследван за опит прокурори да бъдат склонявани да нарушават служебните си отговорности.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който е наминиран да остане на поста и в новото държавно управление, разяснява пред БНР, че прокуратурата преекспонира един професионален спор, с цел да забави хода на следствието, което съгласно него ще стигне до търсене на отговорност от някогашните ръководещи от ГЕРБ. Рашков посочи, че Борислав Колев, който бе, че е уредник на скица, посредством която са изтеглени над 53 млн. лева, отпуснати за строителството на лот 5 от автомагистрала " Хемус ", е основна фигура в следствието и показанията му биха помогнали за разплитането на схемата.

Иван Гешев обаче разгласи, че това напълно не е " професионален спор ", както го изкарва Рашков. " Това е, евентуално, противозаконен, непозволен напън върху магистрати да извършат закононарушение против правораздаването ", счита Гешев.

В изказването му и последвалата декларация не се показва кой тъкмо " води война против прокуратурата ", само че от казаното излиза наяве, че става дума за Бойко Рашков.

Междувременно от ГЕРБ обявиха, че не просто няма да поддържат кабинета на Кирил Петков, а и да водят разговор с него, до момента в който Рашков е там. " Ако желаят да създадат конституционна промяна, да вземем за пример, дано махнат Рашков и да приказваме ", сподели Тома Биков в неделя пред бТВ, явно визирайки конституционната промяна за основния прокурор, която би довела до махането на Гешев.

" Води се война против Прокуратурата. Интерес от тази война имат единствено нарушителите. И натурален резултат от това е взрив на престъпността. И цената за това ще платят българските жители ", предизвести Иван Гешев.

По мотив проблема с задържания за прането на пари от " Хемус ", Гешев съобщи, че в дългогодишния му професионален опит в правоохранителните органи, за първи път е очевидец на " подобен невиждан, непозволен напън върху редови прокурори и то дами ".

" Днес са те, на следващия ден ще са съдиите, в другиден ще сте вие или някой елементарен жител, позицията, на който не подхожда или не се харесва на някого ", разяснява още основният прокурор.

Иван Гешев съобщи, че не приема обясненията на служебния вътрешен министър, съгласно който в тази ситуация се касаело за " професионален спор " сред чиновници на ГДБОП и наблюдаващите прокурори от СГП. " Това е, евентуално, противозаконен, непозволен напън върху магистрати да извършат закононарушение против правораздаването. Явно някои хора по този начин възприемат, за мен изцяло неправилно, главните европейски правила и стандарти, като господство на правото и разделяне на управляващите. Независимостта на българските магистрати би трябвало да бъде непрестанно отстоявана в полза на българските жители. И българските жители и общество би трябвало да знаят, че ние ще работим единствено и само в техен интерес. Няма да водиме война с никого, с изключение на с престъпността. Всичко останало е за сметка на тези, които го вършат ", сподели още основният прокурор.

Заместник-главният прокурор Даниела Машева показа позиция на управлението на прокуратурата в отбрана на наблюдаващите прокурори, " станали обект на опит за непозволена интервенция при взимане на решение по закон и вътрешно разбиране по съответно досъдебно произвеждане, следствието по което се прави от чиновници на Министерство на вътрешните работи – ГДБОП. "

" Всяко такова деяние е директна опасност за върховенството на правото и би трябвало да бъде огласявано и глобено по съответния законов ред. Подобни актове съставляват нарушавания на Конституцията на Република България, настоящото законодателство и правото на Европейския съюз ", се споделя в позицията.

" С оглед изключителната значимост и заплахата от засягане на съществени правила на правовата страна, Прокуратура на Република България ще изиска подпомагане и ще осведоми за случая:

Прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет, Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър-председателя, Представители на Европейската комисия, Посолствата на всички страни - членки на Европейския съюз в България, посолството на Съединените американски щати, посолството на Обединеното кралство Англия, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите. "

Заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов насочи зов " към сътрудниците от Министерство на вътрешните работи и сътрудниците от прокуратурата - да не позволяват междуличностни спорове, да не се поддават на една вакханалия, която в последна сметка ще докара до разграждане на държавността. Виждаме, че цялото общество желае възобновление и на държавност, и непоклатимост на институциите. Всички чакат властта да се държи като рационални и почтени хора. Апелирам към всички точно това - да се държим рационално ".

" Бих желал да кажа, че всяко едно сходно нещо ще рефлектира отрицателно върху самото следствие, в случай че се внедрят спорове в границите на едно досъдебно произвеждане сред другите органи, които имат разнообразни функционалности, това в последна сметка ще докара до едно крушение, от което ще страдат в действителност точно хората и справедливостта ", уточни Борислав Сарафов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР