Води се балансиран ритъм на живот – практики за тялото

...
Води се балансиран ритъм на живот – практики за тялото
Коментари Харесай

Филип избра да е дете на природата

Води се уравновесен темп на живот – практики за тялото и духа, здравословна храна, физически и мисловен труд в интерес на биоразнообразието


Той не е Маугли, въпреки да живее две години като дивак на другоземен остров в Тихия океан.

Не е и откачалка, а образован и просветен мъж на 35 години, който умишлено избира дивото – живот измежду девствената природа и възобновяване на биоравновесието в нея.

Какво е щастието – не е ли мозайка от мигове, в които вършим това, което ни харесва? Филип Кирилов самоуверено е избрал животът му да не е обособени мигове, а безкрайна почивка.
 26-1  26-2-ian_padraigh_filip_kirilov  26-3  26-4  26-5  26-5-n  26-6  26-7  bty  26-9  26-10  26-10%d0%b0  26-11
Да ограничиш напрежението или „ дауншифтинг ” – това обществено събитие и придвижване набира все по-голяма известност на Запад. В дословен превод значи ”да превключиш на по-ниска скорост ”, да намалиш темпото. Философията му е контрапункт на забързания и динамичен метод на живот. Удовлетворението от триумфа, професионалната реализация и цялостната банкова сметка са сменени с щастието от опростения и осмислен метод на живот, свободното време и завръщането обратно към природата. Тези хора отхвърлят да зависят от заплатата си. Те сами отглеждат храната си и живеят приемливо с по-малко средства. Прекарват времето си, като се отдават на доброволчески дела и други начинания.

Пътят на Филип от цивилизацията към дивото минава през тотално омерзение от Системата; от догмите и калъпите, които другите ни слагат и в които се слагаме сами. Избира безкрайната почивка. Момчето израства на пъпа на столицата. Потомствен софиянец, учи в елитното 133-то учебно заведение, приключва именитата френска гимназия „ Алфонс дьо Ламартин ”. Като младеж се захласва по биологията и без проблем е признат в най-големия проучвателен център по естествени науки във Франция – университета ”Пол Сабатие ” в Тулуза. След две години следване е изцяло отчаян. Не си показва живота като безпаричен студент, който в свободното от лекции време мие чинии. И влиятелният университет го разочарова – там не се учи по какъв начин се живее измежду природата. Отвращава се и от френската система за кариерно развиване – в случай че нямаш научна степен, си нищо на пазара на труда по тази компетентност.

Тогава идва просветлението. Филип вижда информация за екзотичния остров Реюнион в Индийския океан, сред Мадагаскар и Австралия – отвъдморски департамент на Франция. Без да му мисли доста, взема решение да замине. За да има право да остане, записва скално катерене в спортния университет в Тампон – най-южния град на острова. Там пък чува за едно съдружие, нещо като комуна от хора, които живеят на 1600 м височина, на място, където няма ток, и до което се стига само по тясна пътечка през джунгли и планински зъбери. Там живеят 3 фамилии с 8 деца, разполагат със 160 дка повърхност, от които 120 дка са трансформирали в градини, с овощни, малиноплодни и билкови насаждения.

”Попаднах в парадайса. Там работеха доброволци, аз не чаках втора покана и останах при тях 2 години ”, споделя Филип. Той попада в едно „ перма семейство ”. Названието „ перма ” идва от ”перманентен ” – непрекъснат. Устойчивото земеделие е непрекъснато за епохи напред. Практикува се от хилядолетия, само че при започване на XX век японецът Масанобу Фукуока дава модел за натурално земеделие и за подобен вид живот в природата. А животът в перма стопанството „ малко наподобява на земеделска казарма, с тази разлика, че не се учиш да убиваш хора ”. Но Филип философски понася тестванията – нали живее като дете на природата и това го прави благополучен. Дава си сметка, че като доброволец ще бъде лишен от доходи, само че и това не може да спре стремежа му да живее по безконечните естествени правила. Перма стопанството се управлява от ирландеца Иън Уинклес, който на острова си намира жена, раждат му се деца. Режимът е непоколебим. Доброволците закусват в 5,30 часа, като имат задания и преди този момент, сложени им от Папа Иън, както го назовават всички.

Като новак „ чирак ” Филип е претрупан с доста трудоемка задача. Мястото там е с доста огромна ерозия, а задачата на българина е да промени едно каменисто плато. Всеки ден в ранни зори той реже със сърп една алена лиана, която пораства доста бързо и задушава орхидеите и другите растения на острова. Мъкне огромни вързопи с лиана до платото и ги разстила на тъничък слой. През деня слънцето убива растението, то повяхва и стартира да гние. На идната заран може да постави втори пласт. И по този начин, до момента в който се оформи задоволително пълен слой плодородна почва от угнилите растения. После върху нея се засаждат жито или плодни растения, които пък притеглят водата.

Филип се включва в перма фамилията през 2003-та, а през 2005-та от френското държавно управление му дават период от 40 дни да напусне, защото от 2 години не върви на лекции и е изгубил правото да обитава в страната. По същото време майка му и сестра му гостуват на острова. Майка му вижда с какво се занимава и му споделя: ”Защо не правиш същото в България? Ела си у дома, ето ти къщата на баба ти в село Желен, ние ще ти помогнем с каквото можем ”. После фамилията му купува втора къща, високо в планината и в периферията на селото, в местността Черни камик. Филип избира да се настани там, с цел да работи по възобновяване на биоравновесието на Черни камик. Той основава сдружението „ Тринога ”, от името на металната подложка с три крайници, върху която се слагат съдове на огъня, като знак на резистентност.

Оказва се, че невероятният модел за перма стопанство може сполучливо да се приложи у нас за възобновление на изоставени български села и земи. Днес стопанството на Филип в Желен разполага с 30 дка земя в Черни камик, като на повърхност от 10 дка се вършат опити. Стабилизиран е дебитът на водите, засадени са 1400 дървета от разнообразни редки типове, изменени са микро релефите, обогатено е биоразнообразието.

В перма фамилията всички служат на природата и едни на други. Когато някой строи или ремонтира къща, останалите оказват помощ. В селото по образеца на „ Тринога ” 15 фамилии са си купили къщи. От тях половината са в Желен за непрекъснато, другите са „ с единия крайник в селото, с другия – в София“. Всички са младежи и са си обезпечили приходи, живеейки в Желен. Има IT експерт, който работи отдалечено, дизайнер на керамика, психолог, химик, проектант, художник, ботаник, агроном… „ През първите години локалните хора ни гледаха много необичайно и с съмнение, само че в последно време започнаха да се включват в работата по облагородяването на района“, споделя Филип.

Лятото идват доброволци от чужбина. Живеят по 2-3 месеца при комбинирана стратегия – внасят дарения и работят. Тази година от 14 до 22 юли за 11-и път се организира Международният летен събор на „ Тринога ”. За българина наподобява неразбираемо що за „ откачена ” почивка си избират някои младежи от Европа и даже от Съединени американски щати. Те сядат в самолета и идват в Желен да работят тежка физическа работа като доброволци. Харесва им концепцията да се срещат с нови хубави хора, да вършат постоянни практики за тялото и духа, да хапват здравословна и вкусна храна, да работят по обогатяване на биоразнообразието, да вземат участие в кръжоци, да се занимават с музика. Няколко пъти годишно Филип и съидейниците му организират образования по здравословно хранене и повсеместен метод в Швейцария, в планината Юра.

Природата е дала лек за всичко, уверен е мъжът. От 12 години в Желен се усвояват познания от доктор Димитър Пашкулев, експерт по естествена медицина и интегрално обучение, което включва живот в природата, екоземеделие, естествена медицина, съответно обучение и взаимопомощ. В перма фамилията хората боледуват доста по-рядко. Един вирус там се овладява за 30 часа. Филип и приятелите му създават по предписания на доктор Пашкулев билкови чайове, сиропи и мехлеми, тинктури, магнезиеви артикули, минерали.

Срещата на Филип с една австрийка преди 3 години го кара да направи нов завой в живота си. Барбара идва на велосипед в Желен, след велопоход по Дунава от Австрия до България. „ Тя се появи на обичайния ни летен събор и реши да остане. Днес живеем дружно, обединени сме от общи хрумвания и нашата обич процъфтява. Барбара също има доста мощни идеи“, споделя Филип.

Двамата основават нов план – „ Вегетариум“, чийто идеолог е доктор Пашкулев и е учреден на цялостния или интегрален метод. Той е синтез на човешката мъдрост от древността до наши дни, като включва всички стойностни страни на образованията от Древен Китай, Индия, Египет, Древна Европа, Средновековието и актуалните научни открития.

„Вегетариум“ значи „най-добра среда за напредък и развитие“. Целта е цялостна промяна на личността посредством позитивно развиване в три измерения: покачване и стабилизиране на съзнанието, уравновесяване на характера и задълбочаване на главните пълномощия.

Води се уравновесен темп на живот – практики за тялото и духа, здравословна храна, физически и мисловен труд в интерес на биоразнообразието, разходки в природата, персонално и групово творчество. Усвояват се съществени знания по естествена медицина и профилактика, екология и еко земеделие, логика на психиката и педагогика, стопанска система, информатика, езици, изкуства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР