Водещият турски производител на оръжие Roketsan представи най-голямата и мощна

...
Водещият турски производител на оръжие Roketsan представи най-голямата и мощна
Коментари Харесай

Турция представи най-мощната артилерийска ракетна система

Водещият турски производител на оръжие Roketsan показа най-голямата и мощна артилерийска ракетна система в света, оповестиха от компанията, представени от Daily Sabah.

Самоходната ракетна установка Jobaria, създадена за Обединените арабски емирства (ОАЕ), сложи международен връх на Гинес като най-голямата ракетна артилерия в света по отношение на броя на ракетните гнезда, оповестиха от Roketsan.

Турската система е считана за най-мощната артилерийска ракетна система в света, употребяваща 122-милиметрови снаряди. Тя разполага с 4 ракетни установки, прикрепени към полу ремарке с 10 гуми, всяка от които е снабдена със 122-милиметрови снаряди.

Системата може да изстреля 240 ракети по цели на оптимално разстояние от към 37 км. Снарядите й могат да унищожат повърхност от 4 кв. км. Всички ракети могат да бъдат изстреляни за по-малко от 2 минути, като скоростта на огъня е 2 кръга в секунда.

Любопитен факт е, че ракетната система е кръстена на тревопасен динозавър, характеризиращ се с дългата си шия и опашка.

Артилерийската система Jobaria за пръв път е показана през 2013 година на Международния панаир на защитата в столицата на ОАЕ Абу Даби. Тя е употребена от армията на ОАЕ, като наследява руската ракетна система БМ-21 " Град ". За разлика от предшественика си, Jobaria се нуждае единствено от трима души, които да я ръководят.

Системата има разнообразни вариации - многокалибрена установка със 107-милиметрови и 122-милиметрови снаряди, както и тежка артилерия с 300-милиметрови снаряди, употребяваща турски и китайски ракети, с обсег до 120 и до 290 км.

Производителят й Roketsan работи в ОАЕ от 2003 година насам, като изнася разнообразни артикули и взе участие в планове за защита. Компанията се подрежда измежду 100-те най-големи продавачи на оръжие в света в влиятелната ранглиста на американското Defense News magazine. Roketsan регистрира оборот от 376 млн. $ за 2017 година /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР