Водещият на предаването "Хелс китчън" по Нова телевизия не знае,

...
Водещият на предаването "Хелс китчън" по Нова телевизия не знае,
Коментари Харесай

Шеф Виктор Ангелов да понаучи историята


Водещият на предаването "Хелс китчън " по Нова телевизия не знае, че фамозният бижутер Карл Фаберже е роден в Санкт Петербург.

Когато довечера си правеше подбив с глуповатия готвач Пецата, който съобщи, че тиранозавър Рекс нямал зъби,въпреки че е див звяр, Ангелов го попита кой е Фаберже.
Пецата отговори, че това е френска кокошка. На това началник Виктор през смях му сподели, че това е френски бижутер. Да, само че Фаберже не е французин, а е роден в Русия. Живял е и в Италия и Франция, умрял е в Лозана, само че е роден в Санкт Петербург. Та началник Ангелов да залегне повече над книгите, преди да ръси погрешни неща, като се развихри в кухнята.

Петер Карл Фаберже (Peter Carl Fabergé с същинско име Карл Густавович Фаберже) е един от най-прочутите ювелири на всички времена, прочут със своите яйца на Фаберже.

Роден в фамилията на бижутер (бащата, Густав Фаберже, е естонец от емигрирал френски хугенотски жанр, а майката Шарлот е датчанка) в царска Русия, той израства в Италия, Франция, Германия и Англия, където получава своето космополитно обучение.

Наследява работилницата на татко си през 1870 година и става извънредно известен във владетелските дворове на цяла Европа с помощта на невероятното си умеене да създава изящни предмети от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали. В родината си бива титулуван „ ювелир на Негово Императорского Величество и ювелир на Императорския Ермитаж “.

През 1885 година император Александър III поръчва на ателието на Фаберже – в което с изключение на синовете на майстора, работят и доста други надарени дизайнери като не по-малко известния Михаил Перхин – едно декоративно великденско яйце като подарък за своята брачна половинка, Мария Фьодоровна. Благодарение на мигновения триумф, Фаберже получавал непрекъснати поръчки за императорския двор и изработил едно след друго 10 яйца-за цар Александър III, който всяка година, до гибелта му през 1894 година, подарявал по едно на жена си Мария Фьодоровна; и още 44 – в интервала сред 1895 и 1916 година – за цар Николай II за подарък на майка му, по това време вдовстваща императрица и за брачната половинка му, Александра Фьодоровна. Като цяло, по императорска поръчка са направени 54 великденски яйца. Може да се допусна, че има и няколко яйца, които са били подарени и на други членове на императорското семейство. Днес, сигурно са непокътнати 45 яйца, направени по императорска поръчка; има непокътната снимка и на още едно; други 5 са известни по описания. Съхранено е и едно от двете незавършени яйца, работата по които прекъсва през 1917 година Сред непокътнатите има такова с миниатюра на сибирски трен, с крайцер, с кокошчица от цветно злато, яйце-часовник, яйце-портретна изложба на императорското семейство.

Революцията от 1917 година поставя завършек на славната кариера на Фаберже. Майсторът продава своите дялове от компанията на сътрудниците си и напуща Русия. Умира в заточение – тленните му остатъци са пренесени от Швейцария и заровени паралелно с тези на жена му в Кан.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР