Водещият борсов индекс в Индия - NIFTY 50, се срина

...
Водещият борсов индекс в Индия - NIFTY 50, се срина
Коментари Харесай

Борсите в Индия претърпяха най-големия срив в историята си

Водещият борсов показател в Индия - NIFTY 50, се срина с 13% по време на търговията в понеделник, което е най-тежкият му спад в историята, съобщи Zero Hedge. Така той доближи 4-годишно дъно от 7 610 пункта.

Същевременно индийската рупия реализира историческо дъно, достигайки 76 рупии за $. Това не е учудващо, поради обстоятелството, че още от февруари Индия стартира да инжектира обилни избавителни пакети в стопанската система в опит да избегне идващата криза. Сумата на средствата, отпуснати от централната банка, възлизаше на 40 милиарда $.
 Една от най-големите банки в Индия трябваше да бъде избавена от страната
Една от най-големите банки в Индия трябваше да бъде избавена от страната

Акциите ѝ се сринаха с 56%

До това се стигна, откакто стопанството на страната беше изправено пред фрапантното стесняване на растежа, който през януари доближи 4,7% на годишна основа - най-ниската му стойност от началото на 2013 година до момента, а предприятията започнаха съкращения на чиновниците си.

Графика: Растеж на Индия (на годишна база)

source: tradingeconomics.com
Източник: Tradingeconomics

Нещо повече, както и в тази ситуация на доста други стопански системи, данните за слабото показване идват преди отрицателните резултати от ковид, който към януари беше към момента зараза в границите на Китай. След като болестта се трансформира в пандемия обаче, тя стартира да нанася удар на стопанските системи на световно ниво, който беше влошен от ограниченията на управляващите.
 Индия ще инжектира $40 милиарда в опит да се размине с рецесията
Индия ще инжектира $40 милиарда в опит да се размине с рецесията

Производството в страната продължава да затъва, а управляващите ще наливат пари в инфраструктура

Индия не прави изключение, като 75 провинции в страната, в това число водещите стопански центрове, са в положение на насилствена карантина, която ще продължи най-малко до 31 март. Разпространяването на болестта може да се трансформира в сериозен проблем за страната, защото броят на тестванията не е задоволителен, изключително като се има поради броя на популацията в страната. До момента в страната има съвсем 500 инфектирани и 10 смъртни случая.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР