Водещият български зимен курорт Банско ще приеме от 26 до

...
Водещият български зимен курорт Банско ще приеме от 26 до
Коментари Харесай

Банско приема за втори път световната купа в сноуборда

Водещият български зимен курорт Банско ще одобри от 26 до 28 януари за втора поредна година Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини и сноубордкроса. Днес в София се организира и формалната конференция отдадена на най-големия конгрес в зимните спортове, който се организира в България през годината. Участие в нея взеха ръководителят на БФСки Цеко Минев, неговия заместител Георги Бобев, основния секретар на ММС Асен Марков и представители на генералните спонсори на проявата.

"Тази година сме хазаин на едно от най-големите събития, като сан в света на зимните спортове. За паралелните дисциплини стартовете в Банско са последните преди олимпадата в Пьонгчанг и се явяват генерална подготовка за игрите и сверяване на на часовниците за целия международен хайлайф. Подиумът на Радо Янков в Рогла през вчерашния ден вдъхва още повече оптимизъм за положително показване и в Банско и несъмнено на олимпийските игри. Сани Жекова също върви по възходяща линия. Важното е през тези три дни с всички сили да може да подкрепим нашите топ състезатели, с цел да се получи в действителност това което се получи и предходната година. Дай Боже и в този момент да имаме българин победител в Банско в кръг от Световната купа. Подготовката върви по проект и по всички условия на ФИС. Специално благодарности на Министерството на младежта и спорта за безрезервната поддръжка и изискванията които постигнахме, с цел да може да се случи тази международна купа още веднъж в България. Благодаря и на спонсорите ни, които през всичките тези години ни поддържат, тъй като без тях зимните спортове стават едно в действителност доста скъпо начинание. Благодарност и към кабинета, тъй като за първите път в последните 15 години се случи нещо позитивно и има някакво развиване към спортната инфрасктруктура, и то особено за зимните спортове. Надяваме се, че в късо време нещата към този момент ще наподобяват по различен метод, тъй като ние като федерация сме извънредно заинтригувани да има повече зимни курорти в България, с цел да може да се практикуват белите спортове и надлежно да има къде спортистите ни да упражняват, а и децата къде да стартират от А и Б “, разяснява шефът на федерацията Цеко Минев.

Според основният секретар на ММС стартовете в Банско са в точния интервал от време в който водещите ни спортисти влизат във върхова спортна форма.

"Надявам се тази форма да бъде непокътната и тези триумфи да се повторят на олимпиадата в Пьонгчанг. Призовавам всички почитатели на белите спортове да дойдат и да поддържат българските спортисти учадстващи на Световната купа в Банско. Изключително значимо е те да видят нашата поддръжка, с цел да влезат в оптимално движение за олимпийските игри ", разяснява Асен Марков.

Зам. ръководителят на БФСки Георги Бобев разкри пред публицистите, че претекстът който е бил решителен за кандидатстване и тази година за домакинство е отличната оценка получена от ФИС за стартовете от Световната купа в Банско през 2017-а година.

"По комплексната канара от индикатори, включваща превоз, логистиика, настаняване, изхранване, церемонии и осъществяване на надпреварите ние бяхме оценени като най-хубавия хазаин на стартове от Световната купа по сноуборд, добави още Бобев. – Екипът ни е много сработен. Само в Банско вършим 7-а Световна купа дружно с тези в алпийските ски. Имаме подготвени хора, които и сега работят доста старателно в Банско. Има леки корекции по трасето за бордеркроса. Днес ще бъде изработен и теста на трасето от рейсдиректора на международната купа по сноуборд Алберто Скиавон. Прогнозите за времето са оптимистични. Очаквани хубаво зимно време без снеговалежи. Радваме се, че имаме доста сериозен интерес от спонсорите към Световната купа. Наши сътрудници, които ни оказват помощ от години, а и нови такива се включиха с огромно предпочитание. Ще чакаме и голяма зрителска поддръжка, както и предходната година. Входът за трибуните е свободен, а качването ще става против билет за кабинката или годна въжен превоз. Пускаме и паралелна линия с микробуси, които ще извозват гратис феновете до Бъндеришка поляна против билет или годна въжен превоз карта “, съобщи той.

Банско и БФСки, които са се потвърдили като отлични уредници на стартове, както в алпийските ски, по този начин и в сноуборда получават следващото самопризнание и от Международния олимпийски комитет (МОК). Специално за трите старта на Бъндеришка поляна идва Сунг Йонг Хуанг, зам. началник на паралелните дисциплини по сноуборд на игрите в Пьонгчанг.

Преди Банско той е бил и на образование в Копър Маунтийн (САЩ) през декември, където също имаше старт за Световната купа. Корейският експерт идва в Банско с позволение на МОК и оргкома на игрите по рекомендация на Валентин Стефанов, който сега приготвя олимпийските трасета на алпийците за олимпиадата в Пьонгчанг.

Легендарната писта "Томба " ще одобри стартовете в паралелните великански слаломи. Дължината на трасето е 500 м.

Спринткросът пък ще се организира на писта 9А, като финала ще е един с този на писта "Томба ". Неговата дължина е 350 м, като има направени скокове, които доближават до 40 м. Новото тази година е, че е увеличена дължината на трасето.

За изработката на атрактивното трасе за спийдбордеркрос, а и за това в паралелните дисциплини са употребявани 70 000 куб.м. сняг, като множеството е софтуерен. Под управлението на шефа на надпреварата от българска страна Виктор Гичев работят над 100 индивида, те са от домакините от "Юлен ", шейпъри от София, екип на БФСки, военни от 101 алпийски полк и студенти от катедра "Алпийски ски " на Националната спортна академия, които оказват помощ да поредна година. Дизайнер на трасето за спийдбордеркрос още веднъж е потвърдения експерт Андерс Форсел (Швеция).

На 22 януари в Банско идва и Алберто Скиавон, механически консултант във ФИС за бордеркроса.

По традиция елитът на международния сноуборд ще почете стартовете в Банско. Участниците в паралелния великански слалом (мъже и жени) са 100, а същата е броя и на тези от спринткроса. С тях пътуват и 100 индивида, треньори и обслужващ личен състав.

България ще бъде показана в паралелните дисциплини от носителя на международната купа за 2016-а година в паралелните дисциплини и на дребната в паралелния великански слалом за 2017-а Радослав Янков и водещата ни състезателка при дамите Теодора Пенчева. Останалите ни участници на ПГС ще са Михаил Кръшняк, Станислав Вангелов и Димитър Ганичев.

В скоростният сноубордкрос лице на страната ни ще е огромната ни звезда Сани Жекова, пета на олимпиадата в Сочи и четвърта от последното международно състезание. При мъжете на старт ще застане надарения Валентин Миладинов.

Заявки за присъединяване в Банско както и преди година са подали всички настоящи олимпийски първенци в дисциплините от последните зимни игри в Сочи 2014, както и на най-хубавите от международното състезание в Сиера Недава 2017 и в Световната купа. Сред участниците личат имената на звезди като Вик Уайлд (Рус), повторен златен медалист в паралелните дисциплини, Андрей Соболев (Русия), Бенямин Карл (Ав), Андреас Промегер (Ав), Силван Дофур (Фр), Роналд Фишналер (Ит), Кристоф Мик (Ит), Невин Галмарини (Швейц), Юлия Дулмовиц (Ав). За първи път идва Естер Ледецка (Чех), която с изключение на звезда в сноуборда е и доста мощен играч в алпийските ски. Сред звездите в сноубордкроса са неостаряващата Линдзи Джакобелис (САЩ), новата звезда на Италия - Микела Мойоли, както и Нели Моен Локо (Фр).

При мъжете тук са олимпийския първенец от Сочи 2014 и настоящ международен от Сиера Невада 2017 Пиер Волтие (Фр), както и първенецът на планетата от Ламолина 2011 и Стонхен 2013 Алекс Пулин (Авсл).

Очаква се и трите старта в Банско и тази година да бъдат следени наживо от хиляди българи, които ще дойдат да поддържат звездите ни и да видят международния хайлайф. По традиция входът за трибуните и крайна зона е свободен.

И тази година генералните спонсори на Световната купа са подготвили огромна Фен зона в която феновете ще могат да се забавляват сред стартовете. Ще има и атрактивно DJ шоу.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР