Водещите централни банки на планетата не купуват достатъчно бързо дългови

...
Водещите централни банки на планетата не купуват достатъчно бързо дългови
Коментари Харесай

Облигации за 1 трлн. долара търсят купувачи

Водещите централни банки на планетата не купуват задоволително бързо дългови бумаги, заради което новоемитирани държавни облигации за съвсем 1 трлн. щ. $ ще се борят за купувачи през идните месеци. Пороят от пресен дълг, продаден от държавните управления, с цел да финансират избавителните си пакети против пандемията от COVID-19, заплашва да "залее " помощните стратегии на централните банкери и да наводни пазарите във Англия, Канада и Австралия, сочат калкулации на организация "Блумбърг ".

Покупките на паричните стратези ще изостават след излъчванията в Съединени американски щати и Япония, където продължаващият "уклон " към краткосрочни бумаги рискува да изпусне от надзор доходността на по-дългосрочните облигации, която да нарасне и по този метод да навреди на пенсионните фондове и на животозастрахователите, разчитащи на тези пазари. За разлика от тях, по-голямата част от Стария континент ще се облагодетелства от дълговите покупки на Европейската централна банка и ще предложи леговище на вложителите, уплашени от евентуалния растеж на възвръщаемостта на книжата.

Дълговият разгул настава откакто изобилието от лихвени редукции и раздутите проекти за покупки на активи на централните банки разстроиха капиталовите им тактики. Очакваният чист емисионен остатък от 980 милиарда $ отвън плануваното извършване на покупки на централните банкери ще разбърка по друг метод динамичността на предлагането и търсенето на главните международни пазари през второто полугодие.

Битките на американските ДЦК

На пазара на щатски държавни бумаги ще бъдат пуснати нови облигации за над 1 трлн. щ. $ през шестте месеца до 31 декември, като упованията са продажбите на дълготраен дълг да доминират над краткосрочния.

Досега националните купувачи подкрепяха американските дългови излъчвания. Някои от най-лоялните вложители обаче сякаш стартират да се отдръпват тъкмо когато има най-голяма потребност от тях. Пенсионните фондове по предписание купуват държавни бумаги, с цел да посрещнат дълготрайните си отговорности. Но придобиваните от тях облигации с по-дълги периоди до падежа вървят методично надолу от февруари насам. Което трансформира залозите за по-остра крива на доходността (при която възвръщаемостта на по-дългосрочните бумаги пораства по-бързо в сравнение с по-краткосрочните) в известна комерсиална тактика.

Все отново, последният аукциони за 30-годишни облигации провокира стабилен интерес в купувачите, като офертите на задгранични централни банки, импортирани посредством Нюйоркския клон на Федералния запас, привлякоха рекордните 72% от продажбата.

"Джей Пи Моргън Чейз " предвижда 35% растеж на излъчванията на щатски ДЦК през второто полугодие и непретенциозен дефицит на търсене. Банкерите предлагат на вложителите да се приготвят за по-остра крива на доходността, като най-печеливши ще са залозите на разширяващ се диференциал сред петгодишните и 30-годишните облигации.

Другите играчи от Уолстрийт обаче предизвестяват, че кривата на доходността по-скоро ще става по-плоска. Те се стимулират с предстоящите по-интензивни покупки на Федералния запас още през този месец и даже с възможното удължение на продължителността на схемите за стимулиране на стопанската система.

Гладът на Европа

Ситуацията на Стария континент ще е напълно друга от тази оттатък Атлантика. Продажбите на държавни облигации в еврозоната наподобяват незадоволителни, с цел да задоволят амбициозните проекти за покупки на ЕЦБ и на инвеститорски поръчки за 222 милиарда евро от 30 юни до края на годината, по сметки на "Бенк ъф Америка ". Което е позитивна насочна точка за европейския пазар на дългови принадлежности.

Водач на тази позитивна наклонност е Германия, която би трябвало да емитира облигации за 150 милиарда евро през второто полугодие - повече от който и да било от сътрудниците й, настояват стратези на "Сосиете женерал ". Основната част от продажбите се чака да заемат книжата със период до падежа, надхвърлящ седем години, което би мого да тласне нагоре доходността на по-дългосрочния дълг.

Сподред стратега на "НатУест маркетс " - Джил Гейл - възвръщаемостта на десетгодишния немски дълг ще се върне в позитивната територия през второто полугодие за разлика от сегашните жестоко минус 0.45 %.

Изострящата се японска стихия

Япония наподобява в съвсем съвършена позиция за изостряне на кривата на доходността. Комбинацията от растящото търсене на рискови активи, ниските разноски за обезпечаване на валутния риск, който притегля задгранични средства, рекордните по размер аукциони на 10 и на 30-годишни облигации и увеличаващите се по количество покупки на по-краткосрочни ДЦК от "Бенк ъф Джъпен " съвсем несъмнено ще усилят разликата сред доходността на краткосрочния и дълготраен дълг.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР