Водещите тревоги сред политици, индустриални лидери и експерти вече не

...
Водещите тревоги сред политици, индустриални лидери и експерти вече не
Коментари Харесай

В година с ключови избори, дезинформацията е основен глобален риск

Водещите паники измежду политици, индустриални водачи и специалисти към този момент не са икономическите проблеми на света.

Годишното изследване на международния стопански конгрес (WEF) измежду повече от 1400 специалисти и водачи, преди годишната среща в Давос идната седмица, обрисува относително рискова световна среда до 2026 година, която ще се утежнява доста през идващото десетилетие.

Половината от 10-те най-големи риска, планувани до 2034 година, са свързани с изменението на климата и утежняването на околната среда.

Опасенията от широкомащабни въоръжени спорове, като нахлуването на Русия в Украйна, също се възприемат като доста възходящи. Проучването, извършено през септември и началото на октомври, завърши преди бойците на Хамас да атакуван Израел на 7 октомври, което провокира нашествието на страната в линията Газа.

Оттогава войната се трансформира в районен спор, който към този момент включва и набези против комерсиалното мореплаване през Суецкия канал, с евентуално по-широко икономическо влияние.

" Основателното геополитическо напрежение, съчетано с експлоадирането на дейни военни дейности в голям брой райони, способства за неустойчив международен ред, характеризиращ се с поляризиращи разкази, ерозиращо доверие и неустановеност ", съобщи шефът на WEF Саадия Захиди в предговора към отчета.

Проучването се отличава с намаляването на опасенията за непосредствени стопански рискове като инфлация и криза. Най-големите опасности в миналогодишното изследване - което беше извършено директно след пандемията и последвалите я стопански разтърсвания - включваха високата инфлация и непрекъснатия напън върху цените на храните и силата.

Въпреки че тези опасения остават на напред във времето, те са засенчени от други опасности, откакто международната стопанска система претърпя 2023 година по-добре, в сравнение с множеството анализатори предвидиха, отбелязва The Wall Street Journal.

Сред икономическите проблеми, натискът върху разноските за живот остава висок, като цените и наличността на жилища се обрисуват като ново огнище на напрежение в международен мащаб. Подобни феномени, свързани с джобовете ни, могат да породят други опасности, като да вземем за пример поляризацията на обществото през идващите две години, която се подрежда на трето място в изследването.

Но с намаляването на инфлацията и запазването на високата претовареност в множеството развити стопански системи терзанията за парите са засенчени от страховете, свързани с новите технологии и тяхното влияние върху обществото.

Загрижеността не е инцидентна - тази година допълнително от 75 страни ще се проведат национални избори, в това число за водачи в Съединени американски щати, Южна Африка, Мексико, Индия и Тайван.

Проучването отбелязва: " Широкото потребление на дезинформация, както и на принадлежности за разпространяването ѝ, може да подкопае легитимността на новоизбраните държавни управления. Произтичащите от това безредици могат да варират от насилствени митинги и закононарушения до гражданска борба и тероризъм. "

Наред с обичайните опасности, в отчета се преглеждат и по-системни опасения от промени във фундаментални сфери, разнообразни от околната среда, като демографията, технологиите и геостратегическия пейзаж.

Респондентите виждат, че системите за ръководство са изтласкани отвън рамките на това, за което са основани, и че понижава интернационалното съдействие за решение на трансгранични проблеми, написа WSJ.

Екстремните метеорологични феномени се преглеждат като водещ риск през идващото десетилетие и риск № 2 до 2026 година Други екологични опасения през идващото десетилетие включват сериозни промени в системите на Земята, загуба на биоразнообразие, увреждане на екосистемите, дефицит на естествени запаси и замърсяване.

Принудителната миграция - водещ публичен риск в отчета - в доста случаи е провокирана от екологични проблеми и подхранва обществената поляризация, различен главен боязън.

" Тези транснационални рискове ще стават все по-трудни за справяне с ерозията на световното съдействие ", написа Захиди.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР