Водещите производители на изкопаеми горива - петрол, въглища и природен

...
Водещите производители на изкопаеми горива - петрол, въглища и природен
Коментари Харесай

Държави в Топ-10 на замърсителите ще изкопаят много повече горива до 2030 г.

Водещите производители на изкопаеми горива - нефт, въглища и природен газ - възнамеряват в идващите 10 години доста да надвишават количествата, посочени съгласно Парижкото съглашение за климата за предел, над който следва бързо стопляне на планетата.

Десет страни, измежду които огромни замърсители като Китай и Съединени американски щати, ще изкопаят от земните глъбини горива, чието изгаряне би надхвърлило сред 50% и 120% излъчванията в контрактуваното в съглашението от 2015 година Останалите страни са Германия, Англия, Норвегия, Русия, Канада, Индия, Австралия и Индонезия.

Докладът за проектите за рандеман на 10 страни Това е заключението на водещи международни институти, публикувано в сряда. То идва малко преди значима международна среща за климата в Испания и публикуването идната седмица на десетото издание на Организация на обединените нации за разминаването сред обещанията на държавните управления и действителните парникови излъчвания, които човечеството основава.

Но създателите още в различен отчет - публикуван от Агенцията на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP), афишират, че това разминаване е огромно, както в никакъв случай до момента и в случай че страните не обновят неотложно уговорките си и дълготрайните си тактики, надхвърляне на загряването на планетата с 1.5 градуса над средногодишната температура става неизбежно, а оставането " много под " 2 градуса по Целзий е все по-съмнително. При това техните разбори не включват излъчванията от обработката на земи, защото за този източник няма надеждни данни.

 Как се трансформират парниковите газове (в гигатона въглеродендиоксид) на водещите замърсители до 2017 година (данните са на UNEP от 2018 г.)
Как се трансформират парниковите газове (в гигатона въглеродендиоксид) на водещите замърсители до 2017 година (данните са на UNEP от 2018 г.)

През 2009 година в Копенхаген 140 страни подписаха климатично съглашение и 85 от тях дадоха обещание до 2020 година да понижат или да удържат растежа на нездравословните си излъчвания. При Парижкото съглашение от 2015 година фокусът се реалокира върху 2030 година, а прогнозите за надхвърлянето на излъчванията се движеха от най-оптимичстичните 5 гигатона въглероден диоксид годишно до 13-15 гигатона, считани за по-реалистични.

В новия отчет е оповестена шокиращата прогноза за 39 гигатона въглероден диоксид - това за 13 гигатона или 53% над прага за въздържане стоплянето на планетата до 2 градуса - единствено от производството на нефт, въглища и газ в идващите 10 години от оценените 10 страни. Спрямо към момента годната, само че считана към този момент от мнозина за непостижима, цел за стопляне от 1.5 градуса, надхвърлянето е 21 гигатона или 120% над нужното.



Тази разлика става още по-голяма, в случай че по този начин се продължава до 2040 година - надлежно, 110% и 210% над задачите от 2 и 1.5 градуса по Целзий, споделят анализаторите. Те са работили по поръчка на UNEP, Стокхолмския институт за околната среда (Stockholm Environment Institute), Международния институт за стабилно развиване (International Institute for Sustainable Development), Институтът за интернационално развиване (Overseas Development Institute) и Центъра за интернационалните проучвания на климата и околната среда и климатични разбори (Centre for International Climate and Environmental Research and Climate Analytics, CICERO)

В момента разминаването при въглеродните излъчвания към 2020 година е такова, че все едно през последните 10 години нищо не е правено за преодоляването и намаляването им, споделят създателите. Още отчетът на Организация на обединените нации от 2016 година предизвести, че продължаването на в този момент прилаганите политики ще докара до повишение на световната междинна температура в края на века до 3.4-3.7 градуса по отношение на равнищата от доинсутриалната ера.

Докладът от UNEP " Световните енергийни доставки се преобладават от въглища, нефт и газ, което води до равнища на излъчвания, несъвместими с климатичните цели ", споделя за " Ройтерс " изпълнителният шеф на UNEP Ингер Андерсен. В отчета на изследователските институти е употребена измерителна система, наречена " разминаване при производството на изкопаеми горива " (fossil fuel production gap). Тя отразява разликите сред растящият рандеман и намаляващото търсене, което би трябвало да се сътвори, с цел да се ограничи световното стопляне.

Това разминаване е най-голямо при въглищата - десетте оценени страни ще изкопаят в идващото десетилетие 150% повече, в сравнение с подхожда на сюжет за стопляне с 2 градуса и 280% при този за стопляне до градус и половина.

" Продължаващата агресия в производството на изкопаеми горива и разширяващото се разминаване са демонстрирани от комбинацията от амбициозни национални проекти, държавни дотации за производителите и други форми на публично финансиране ", добавя отчетът.



Правителствената помощ е в най-различни форми и в цялата индустриална и комерсиална верига - разрешителни за изследване и рандеман, директни вложения, финансиране на проучвания и разработки, данъчни преференции, вдишване на отговорност за възможни опасности, траспортиране, преправка, маркетинг, разчистване и възобновяване на нечисти места.

Много от оценените страни разчитат да изнасят добитото (предимно Съединени американски щати, Русия и Канада), а други възнамеряват за лимитират вноса и да засилят локалния рандеман (Китай и Индия). Нетният резултат от това може да се окаже свръхинвестиране в бранша, засилен риск за общоприетите активи, служащи и общности, както и неспособност да се излезе от траекторията за високи нездравословни излъчвания.

Докладът, публикуван от UNEP, също показва, че единствено 10-11 огромни страни имат доста обилни емсии от въглища. За тях прекъсването на този рандеман и изгаряне съставлява огромно политическо и икономическо предизвикателство, за оправянето с което се изисква време. Но и тук създателите упорстват да се отстранен националните дотации и да се включи в определянето на цената, която би трябвало да се заплати, на външни за бранша фактори. Така ще се образуват и доходи за отговор на бъдещи публични провокации пред прехода от изкопаеми към възобновими горива.

Под това се схващат засегнатите работен общности, притежатели на въглищни мини и въгледобивната и преработващата промишлености, балансирането на цените на силата за разнообразни обществени групи и енергийно интензивни производства и други

 В кои браншове и какъв е капацитетът за понижаване на нездравословните излъчвания до 2030 година, в случай че продължи използването на сегашните политики.
В кои браншове и какъв е капацитетът за понижаване на нездравословните излъчвания до 2030 година, в случай че продължи използването на сегашните политики.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР