Водещите на България сутрин по Bulgaria ON AIR в разговор

...
Водещите на България сутрин по Bulgaria ON AIR в разговор
Коментари Харесай

Гергана Венкова и Златимир Йочев: Работата в сутрешния блок няма срок на годност

Водещите на България заран по Bulgaria ON AIR в диалог за публицистиката пред Slava.bg и 19min.bg.

Освен да осведоми и забавлява, телевизионният ефир би трябвало и да образова. Bulgaria ON AIR несъмнено печели доверието на феновете си с качествена телевизионна политика и плурализъм на тематиките. А едни от „ виновниците “ за това са водещите на утринния блок България заран – Гергана Венкова и Златимир Йочев. Гергана Венкова е част от екипа на България ON AIR от 2016 година.

Преди това натрупа ТВ опит в три от новинарските медии в България. През 2013 година минава стаж в международния новинарски колос CNN в Атланта, Съединени американски щати. По време на CNN Journalism Workshop тя придобива опит в отразяването на изключителни събития и подготовката на значимите за хората вести. До декември 2018 година Гергана работи като политически кореспондент в Bulgaria ON AIR.

От началото на 2019 година всяка делнична заран Гергана и Златимир водят взаимно България заран, като оферират на феновете едно положително начало на деня. Преди да стане водещ на утринен блок, Златимир минава през съвсем всички жанрове в специалността. Работил е и като кореспондент, редактор, сценарист, водещ на потребителско предаване и туристически продукции. Две години е бил водещ на централните вести По света и у нас по Българска национална телевизия.

Какво за Вас е публицистиката?
Гергана: Отначало публицистиката беше фантазия, предопределение, цел. През последните повече от 10 години обаче тя се трансформира от специалност в метод на живот. Журналистиката не е работа от 8 до 18 часа. Тя оформя характера, ползите, светогледа и доста постоянно дефинира всекидневието и свободното ми време.

Златимир: За мен е всесилен инструмент да търсиш решения за проблемите на хората, да въздействаш, да предизвикваш реакции и да следиш непрестанно пулса на обществото. Отделно от това – работата, която, имам вяра, ми приляга и която непрестанно изисква рационализиране.

Смятате ли, че някой ден ще се уморите да ставате в 4 и ще ви забележим в друга журналистическа роля?
Гергана: Не отстранявам сила и време, с цел да се вглеждам в незнайното бъдеще. За мен то се дефинира тук и в този момент. Ранното ставане не е нещо, което може да ме спре да върша това, което одобрявам. Моментът за смяна не може да се планува, той просто настава.

Златимир: Не виждам на работата си като нещо със период на валидност. Сега съм в разцвета на силите си, жаден съм за всяка една смислена и пълноценна телевизионна минута, която съумяваме да сътворим дружно с екипа на България заран. Ранното ставане е цената, която плащаш в това начинание и премеждие, само че има безпределно доста позитиви, които то носи. Динамика, многообразие и срещи, които обогатяват.

Когато водите диалог, навлизате ли в персоналното пространство на гостите си или гледате да не преминавате тази граница?
Гергана: Стремя се да предразположа събеседниците си да бъдат откровени, само че не и да престъпвам границата с персоналното пространство. А когато виждам, че против мен стои човек, който не крие информация от публичен интерес, нямам и причина да го върша.

Златимир: Повечето хора, които идват в нашето студио, непринудено са дали достъп до персоналното си пространство и свят. Нашата идея обаче в никакъв случай не е била да демонстрираме нездраво любознание и да слагаме в неуместна обстановка гостите. Информативни и любопитни търсачи на информация не се припокрива с „ публицисти “, преследващи обстоятелства с тъмна багра. Всеки ден ние интервюираме хора, от които зависи в каква страна живеем, и е наша работа да ги питаме това, което интересува феновете.

А самите посетители постоянно ли одобряват въпросите като персонално отношение?
Гергана: Не ми се е случвало някой да ме упрекна в това. Ако някой се е почувствал по този начин, не го е споделял.

Златимир: Живеем в свят, кондензиран със обществени мрежи, блогове и платформи, където всеки дава обилие от данни, фотоси и информация за себе си. Почти нищо не остава прикрито в мрежата и съвсем никой не се старае да крие по какъв начин живее и какво прави. Рядко се случва някой да одобри нашите въпроси с отрицателно възприятие, даже и да са сложни или горещи. В публицистиката не би трябвало да има персонално отношение.

Според Вас живеем ли във време на замяна на правилата в публицистиката?
Гергана: Живеем във време на високи технологии, които трансформират метода, по който се прави публицистика. Те разрешават информацията да идва до аудиторията незабавно. Това пък ни изправя пред предизвикването бързо, само че качествено да обработваме това, което би трябвало да предадем. Принципите не се трансформират, само че тестванията за тях са нови.

Златимир: Нивото на публицистите зависи от тяхната персона, подготовка и личен честен компас. Че има по-различен дневен ред и правила в този момент – на фона на публицистиката при започване на 90-те или даже при започване на този век, е ясно. Но и в този момент има доста свободно мислещи хора, които творят въз основата на етични и професионални стандарти. В Bulgaria ON AIR го потвърждаваме всеки ден.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР