Водещите компании няма да правят смъртоносни автономни оръжияАвтономните смъртоносни оръжия

...
Водещите компании няма да правят смъртоносни автономни оръжияАвтономните смъртоносни оръжия
Коментари Харесай

AI общността се ангажира да не създава роботи убийци

Водещите компании няма да вършат смъртоносни самостоятелни оръжия

Автономните смъртоносни оръжия могат да разпознават индивида, да се прицелят в него и да го убият без присъединяване на различен човек в този развой

Фирми и откриватели, работещи в областта на изкуствения разсъдък (AI), започнаха съответна стъпка против появяването на смъртоносни самостоятелни оръжия, съзнавайки заплахата от потреблението на технологията за военни цели.

Водещи разработчици се подписаха под задължаващ документ „ да не вземат участие и да не поддържат създаването, производството, продажбата и потреблението на летални самостоятелни оръжия ”, заяви Future of Life.
още по тематиката
Към днешна дата сходен ангажимент са поели повече от 160 компании и организации от 36 страни и 2400 лица от 90 страни. Разбира се, всички те са свързани с изкуствения разсъдък.

В листата личат имената на Гугъл DeepMind, ClearPath Robotics, Европейската асоциация за изкуствен интелект (EurAI), предприeмачът Илон Мъск, видни експерти в AI сферата като Стюърт Ръсел, Йошуа Бенджио, Тоби Уолш и други

В документа попада понятието „ самостоятелни смъртоносни оръжия ” (LAWS) – т.е. оръжия, които биха могли да разпознават индивида, да се прицелят в него и да го убият без присъединяване на различен човек в този развой. С други думи, при LAWS няма човек, който да вземе окончателното решение за убийството – това се прави от самата система.

През август е планувано съвещание на Организация на обединените нации по тематиката за самостоятелните смъртоносни оръжия. Поддръжниците на уговорката против потребление на AI за основаване на роботи убийци се надяват, че тяхната самодейност ще подтикне законодателите да разработят сходно интернационално съглашение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР