Водещите кандидати за председателския пост в Европейската комисия днес ще

...
Водещите кандидати за председателския пост в Европейската комисия днес ще
Коментари Харесай

Водещите кандидати за поста на Юнкер за пръв път ще се изправят един срещу друг

Водещите претенденти за председателския пост в Европейската комисия през днешния ден ще се срещнат в спор, с цел да защитят визиите си за Европа. Седмица преди евроизборите Манфред Вебер (Европейска национална партия), Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформисти), Маргрете Вестегер (Алианс на либералите и демократите за Европа), Ска Келер (Европейска зелена партия) и Нико Куе (Европейска левица) ще имат опция да убедят гласоподавателите за какво считат, че са най-подходящи за поста на Жан-Клод Юнкер. Ще се разискват тематики като заетостта, миграцията, сигурността, популизма, климатичните промени и ролята на Европейски Съюз в световен мащаб.

Спорните въпроси

Това ще бъде единственият спор, който ще събере на едно място водещите претенденти за позицията. Преди него се организираха няколко дебата, само че в тях не участваха всички номинирани. Засега за любимец е считан Манфред Вебер, тъй като съгласно прогнозите ЕНП ще завоюва най-вече места на евроизборите.

В един от състоялите се диспути, в който участваха Вебер, Тимерманс, Келер и Ги Верхофстад (АЛДЕ), претендентите показаха контрастиращи възгледи за бъдещето на Европейски Съюз, изключително за обществените и икономическите политики, разяснява " Политико ". Някои от най-острите конфликти бяха за политиката за сигурност и дали блокът би трябвало да опита да построи своя войска. Кандидатите откриха допирна точка, изразявайки неодобрение, че страните членки възпират интеграцията в доста области.

В дебата, който се организира при започване на май, Верхофстад разгласи, че АЛДЕ възнамерява да се разпусне след изборите и да образува ново политическо семейство в партньорство с френския президент Еманюел Макрон и претендентите от неговата листа, наречена " Възраждане ".

 Франс Тимерманс
© Reuters

Франс Тимерманс

Опонентите на германеца Вебер използваха тематиката за миграцията, с цел да го обвинят, че е непосредствен до унгарския министър председател Виктор Орган, и въпроса за икономическата политика, с цел да го обрисуват като покровител на ограниченията за икономии.

Макар да приказва за някои основни оферти от акцията си, в това число " ФБР на европейско равнище ", Вебер постоянно прибягваше до клишета. Тимерманс, който е някогашен холандски външен министър и е зам.-председател на Еврокомисията, също не предложи доста що се отнася до конкретика, само че звучеше като деец с опит по сложните въпроси.

 Маргрете Вестегер
© Reuters

Маргрете Вестегер

Едни от най-острите конфликти бяха по въпроса дали Европейски Съюз би трябвало да пробва да развие своя войска, като Верхофстад и Вебер бяха " за ", а Тимерманс и Келер показаха песимизъм.

Заключителните им изказвания помогнаха да се разбере какъв брой друго гледат на Европейски Съюз и бъдещето му. Верхофстад настоя Европа да се сплоти в допълнение, с цел да се съревновава с Китай, Индия и Съединени американски щати. Вебер се концентрира върху общата тематика на акцията – за нуждата Европейски Съюз да се приближи до жителите като най-хубавият метод да се отговори на популистката и националистка изразителност. Тимерманс предизвести, че съюзът се бори за оцеляване, а Келер прикани гласоподавателите да мислят повече за бъдещето на планетата и за по-младите генерации, които стачкуват против бездействието за климатичните промени.

Посланията

В къси видеа, оповестени на уеб страницата на Европейския парламент (тук), могат да се видят главните послания на претендентите в техните акции.

Манфред Вебер декларира, че желае Европа да бъде " постоянна, демократична и амбициозна предвид на своето бъдеще ". Вебер е корав покровител на европейската интеграция, а също по този начин подлага на критика предлагания план за водопровод " Северен поток 2 " от Русия за Германия. Наскоро той беше замесен в борбата на ЕНП за бъдещите й връзки с национално-консервативната партия " Фидес " на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

 Манфред Вебер
© Reuters

Манфред Вебер

Във видеото за Франс Тимерманс се показва, че " акцията му е ориентирана към това Европейски Съюз да бъде приобщаващ, резистентен и горделив с главните си полезности ". По-рано този месец той отбрани концепцията за въвеждането на минимална заплата във всички страни членки. Тимерманс прикани и за облагане с към 18 % на огромните компании според от облагите им в Европейски Съюз, както и за обществена европейска политика, с цел да се понижи разликата в виталното ниво сред богатите и не толкоз богатите страни.

Маргрете Вестегер счита, че " първата задача на новата Комисия ще е да покаже осезаема смяна като стане по-разнородна ". Тя сподели темперамент по отношение на софтуерните колоси като наложи съществени санкции на " Google ", " Facebook " и " Епъл " за корист с пазарна мощност.

Ян Захрадил от Чехия споделя в своето видео, че желае " Европейският съюз да бъде съюз на доста скорости, на доста валути и на доста полюси ". Той желае да откри междинния път сред изцяло федерализиран Европейски Съюз и Европа без Европейски Съюз.

Ска Келер декларира, че желае Европейски Съюз да " бъде по-екологичен, обществен и либерален ". Според нея рецесията във връзка с климата е най-голямото предизвикателство освен за Европа, само че и за цялата планета. Тя счита, че тъкмо в този момент Европейски Съюз е на кръстопът и прекалено много сили желаят да извърнат посоката на бъдещето.

 Нико Куе
© European Parliament - Audiovisual Unit

Нико Куе

Нико Куе споделя, че равното възнаграждение и правата на служащите са близо до сърцето му дела. " Мисля си за нашите другари от Източна Европа след присъединението им. Единственото нещо, което на процедура изобщо не се промени за тях са техните заплати. А това е недопустимо. Неравенството в Европа няма да работи в дълготраен проект ". Той също по този начин желае да отбрани индустрията.

Под въпрос

Процесът с така наречен водещ претендент бе за пръв път употребен при избирането на Юнкер през 2014 година Според поддръжниците му той прави избора на ръководител на Комисията по-демократичен и транспарантен. Преди 2014 година ръководителят на Комисията се назначаваше от водачите на Европейски Съюз. С въвеждане на системата за водещ претендент (наричан още " шпиценкандидат " ) европейските политически партии издигат претенденти за ръководител на Комисията преди изборите. Организират се диспути, с цел да могат номинираните да показват и обсъдят своите цели и стратегии преди европейските избори.

 Ска Келер
© ]

Ска Келер

Въз основа на резултатите от европейските избори един от водещите претенденти ще бъде определен за ръководител на Европейската комисия от Европейския парламент, откакто бъде публично препоръчан от държавните и държавните ръководители, които ще вземат поради резултатите от европейските избори. Идеята на този метод е, че ръководител на Еврокомисията би трябвало да стане претендентът на партията, излязла отпред в изборите.

По време на срещата на върха на Европейски Съюз в румънския град Сибиу по-рано този месец ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск сподели, че желае водачите да реализират съглашение за номиниациите за висшите постове в Европейски Съюз през юни, като разясни, че решенията може да се вземат с квалифицирано болшинство, в случай че няма единогласие. " Нямам никакви илюзии, че консенсусът ще бъде елементарен или вероятен. И няма да очаквам три месеца ", акцентира той. На 28 май, съвсем незабавно след евроизборите, водачите на Европейски Съюз ще могат да изразят мнението си на специфична среща.

 Ян Захрадил
© European Parliament - Audiovisual Unit

Ян Захрадил

Не всички страни членки са съгласни с процеса на " водещия претендент ". Френският президент Еманюел Макрон е един от най-големите му съперници. При идването си на срещата в Сибиу министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел сподели, че процесът " бе неточност през цялото време " и че не може да действа вярно без подобаващи транснационални листи, мироглед, споделян от Макрон. Президентът на Литва Далия Грибаускайте разяснява, че тази скица е " малко отвън демократичните процедури и контракти ".

Подобни мнения обаче може да не се харесат в Европарламента. Той гласоподава предложение да отхвърли всеки претендент за правоприемник на Юнкер, който няма формалната поддръжка на партийна политическа групировка. Групата на либералите в Европарламента счита, че системата облагодетелства ЕНП и отхвърли да номинира един единствен претендент, като вместо това предложи няколко, измежду които е датският еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестегер.

Повече за възгледите на считания за любимец Манфред Вебер четете тук.

Още за вижданията на останалите претенденти можете да прочетете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (411)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР