Водещите кандидати за председател на Европейската комисия – един срещу

Водещите кандидати за председател на Европейската комисия – един срещу ...

Кой ще наследи Юнкер? Гледайте НА ЖИВО дебата с кандидатите за шеф на ЕК.

Водещите кандидати за председател на Европейската комисия – един срещу друг в дебат в Брюксел. Телевизионният сблъсък е в пленарната зала на Европейския парламент.

Темите, по които говорят, са заетостта, миграцията, сигурността, популизма, климатичните изменения и ролята на ЕС в глобален мащаб.

Лице в лице се изправят двама германци, един холандец, една датчанка, един чех и един белгиец. Трима от тях и в момента са сред водещите политичски фигури в Европа. Основни претенденти за поста на Жан-Клод Юнкер са Манфред Вебер от Европейската народна партия и Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти.

Редът на изказванията на шестимата водещи претенденти за поста бе определен с жребий на 4 април: Нико Куе „Европейска левица“;Ска Келер „Европейска зелена партия“; Ян Захрадил „Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа“; Маргрете Вестегер „Алианс на либералите и демократите за Европа“; Манфред Вебер „Европейска народна партия“;-Франс Тимерманс „Партия на европейските социалисти“.

Източник: blitz.bg