Водещите индекси на европейските фондови борси записаха ръст в ранната

...
Водещите индекси на европейските фондови борси записаха ръст в ранната
Коментари Харесай

Ръст на борсите в Европа на фона на съживяването на бизнес активността в Германия*

Водещите показатели на европейските фондови тържища записаха растеж в ранната търговия през днешния ден на фона позитивните данни за бизнес интензивността в Германия, които алармират възкръсване на най-голямата стопанска система в Европа при започване на годината, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 се увеличи с 4,64 пункта, или 1,1%, до 424,67 пункта, и е на път да приключи серията от четири сесии в алената зона. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 110,67 пункта, или 1,47%, до 7 618,34 пункта. Френският CAC 40 регистрира растеж от 71,23 пункта, или 1,19%, до 6 043,02 пункта.

Немският DAX се увеличи с 163,76 пункта, или 1,22%, до 13 552,18 пункта и е на път да запише най-добриятси ден от повече от две седмици, откакто показателят на мениджърите по доставките (PMI), изготвян от HIS Markit, сподели, че частен бранш в Германия е набрал скорост през януари. Основният показател PMI, който наблюдава индустрията и услугите, се е повишил до 51,1 пункта през януари по отношение на 50,2 пункта през декември. Това е най-високото равнище от пет месеца и е над предстоящото от анализаторите, интервюирани от Ройтерс, ниво от 50,5 пункта.

Данните идват няколко дни след отчета на Центъра за стопански проучвания ZEW, който сподели, че комерсиалното помирение сред Съединени американски щати и Китай е повишило оптимизма измежду немските вложители до най-високото му ниво от средата на 2015 година

„ Данните за PMI наподобява удостоверяват прогнозата на шефа на ЕЦБ Кристин Лагард, съгласно която икономическите опасности са намелели. Това е положително развиване. “, разяснява ийве Мевисен, старши пазарен икономист от Rabobank.

„ Същевременно с това обаче тя съобщи, че лихвите ще останат ниски в обозримото бъдеще, тъй че даже и рисковете да понижават, пазарите към момента може да разчитат на това, че ЕЦБ ще поддържа лихвените проценти на рекордно ниски равнища “, прибавя той, визирайки вчерашното съвещание на ЕЦб, по време на което централната банка остави без смяна водещите си лихви на досегашните им исторически минимуми.

Германският бенчмарк DAX бе подсилен и от повишаването на акциите на фармацевтичния колос Bayer с 3,02%, откакто в медиите се появи информация, че той може да реализира извънсъдебно съглашение по делата против него в Съединени американски щати, свързани с обвиняванията, че създавания от Моnѕаntо xepбицид Rоunduр пpичинявa paĸ.

Междувременно книжата на Ericsson поевтиняха с 6,69%, откакто производителят на телекомуникационно съоръжение регистрира по-слаб от предстоящото растеж на облагата през четвъртото тримесечие. На фона на тези данни акциите на финландския му съперник Nokia нарастнаха с 0,68%.

Вяла търговия в Съединени американски щати

Водещите показатели на Уолстрийт приключиха комерсиалната сесия в четвъртък съвсем без смяна, възстановявайки по-голямата част от загубите, насъбрани денем, откакто Световната здравна организация (СЗО) успокои терзанията към смъртоносния ковид, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones се намали с 26,18 пункта, или 0,09%, до 29 160,09 пункта, откакто по-рано изтри 200 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor`s 500 напредна с 3,79 пункта, или 0,11%, до 3 325,54 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq регистрира растеж от 18,71 пункта, или 0,2%, до 9 402,48 пункта, записвайки нов рекорден връх.

Пазарите откриха поддръжка в позицията на СЗО, съгласно която е прекомерно рано да се афишира  международно изключително състояние поради разпространяването на ковид от Китай.

На този декор акциите на American Airlines нарастнаха с 5,42%, до момента в който тези на United Airlines скочиха с 1,82%.

„ Епидемията с вируса в Китай укрепи страховете от световна пандемия с евентуални последствия за международната стопанска система “, разяснява Робърт Самюелс, анализатор в UBS. Той добави, че американските компании, които правят интервенции в Китай, може да бъдат „ повлияни по отрицателен метод от по-ниското търсене, защото потребителите ще останат по къщите си, в случай че болестта продължи да се популяризира “.

В Съединени американски щати на фокуса на вложителите беше следващият кръг от корпоративни доклади. Книжата на Comcast и Travelers поевтиняха с 3,77% и 5,06%, макар че и двете компании оповестиха резултати за тримесечието, които надминаха упованията на анализаторите.

До момента към 12% от фирмите в S&P 500 са показали финансовите си доклади за последното тримесечие, като 70% от тях са надминали упованията на пазарите, сочат данни на Factset.

„ Като гледаме облагите от четвъртото тримесечие, досега те са малко по-добри от предстоящото. Трябва обаче да признаем, че летвата в това отношение е относително ниска “, разяснява Бил Норти от U.S. Bank Wealth Management.

Междувременно молбите за помощи при безработица в Съединени американски щати се покачиха от 205 хиляди до 211 хиляди в седмицата, приключила на 18 януари. Това е под предстоящият от икономистите, интервюирани от Ройтерс, растеж до 215 хиляди

Ръст в Япония и Австралия

Борсите в Хонконг, Австралия и Япония записаха покачвания в комерсиалната сесия в петък на фона на възходящия брой инфектирани от ковид в континентален Китай, съобщи Си Ен Би Си.

Пазарите в Китай и Южна Корея останаха затворени преди утрешните празненства по случай Лунната нова година.

Водещият показател на токийската фондова борса Nikkei 225 се увеличи с 31,74 пункта, или 0,13%, до 23 827,18 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng напредна с 40,52 пункта, или 0,15%, до 27 949,64 пункта.

В Австралия ASX 200 регистрира растеж от 2,5 пункта, или 0,04%, до 7 090,50 пункта.

На фокуса на вложителите продължава да е обстановката с ковид, като досега общият брой на инфектираните с него в Китай доближи 849. Извън Китай са известни още 14 случая.

Бързото разпространяване на болестта подсети за епидемията с тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС) през 2002 и 2003 година, при който починаха към 800 души.

„ Китайското държавно управление този път е доста по-прозрачно и дава по-навременна информация за протичащото се. Същевременно с това обаче, ние считаме, че обстановката с вируса към момента е в началния си стадий “, разяснява Беки Лю от Standard Chartered Bank.

„ Трудно е да се каже какъв брой неприятна ще стане обстановката. В съпоставяне с ТОРС… считаме, че този път нещата ще са по-добри, само че прозрачността ще докара до по-голяма суматоха на пазарите в близкото бъдеще “, прибавя Лю.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха смесени резултати в ранната търговия. Основният показател SOFIX регистрира спад от 0,64 пункта, или 0,11%, до 584,05 пункта. BGBX40 се намали с 0,01 пункта, или 0,01%, до 114,40 пункта. BGTR30 изтри 0,26 пункта от цената си, или 0,05%, достигайки равнище от 526,14 пункта. BGREIT се увеличи с 0,31 пункта, или 0,23%, до 134,83

 

*Информацията е настояща към 13:10 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР