Водещите икономики в света, членове на Г-7, призоваха за удължаване,

...
Водещите икономики в света, членове на Г-7, призоваха за удължаване,
Коментари Харесай

Страните от Г-7 се обявиха за удължаване на сделката за украинското зърно

Водещите стопански системи в света, членове на Г-7, приканиха за " удължение, цялостно използване и разширение " на договорката за експорт на украинско зърно от черноморските пристанища. Това се показва в официално съобщение на министрите на земеделието на страните от Г-7.

През юли предходната година в Истанбул беше подписано за експорт на храни, реализирано благодарение на Организация на обединените нации и Турция. То разрешава на Киев да изнася украинско зърно по коридори през Черно море, макар че в страната се води война и Русия управлява част от украинските пристанища.

Русия, която нахлу в Украйна предишния февруари, неотдавна алармира, че може да блокира удължаването на договорката след 18 май. В понеделник предходната седмица представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че вероятностите за удължение остават " не толкоз положителни ", защото обстановката към втората част от споразуменията за износа на съветски торове и зърно не се усъвършенства.

На идващия ден непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя разгласи неналичието на прогрес в обстановката към спазването на съветската част от зърнената договорка, написа Ведомости.

Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев написа в Телеграм в неделя, че в случай че страните от Г-7 наложат цялостна възбрана върху износа на артикули за Русия, Москва ще отговори, като спре вноса на артикули " в най-чувствителните категории за G7 ", а договорката за зърно ще бъде завършена. При това Медведев представителите на тези страни.

" Осъждаме опитите на Русия да употребява храната като средство за дестабилизация и като инструмент за геополитическа насила. Потвърждаваме уговорката си да действаме солидарно и да поддържаме най-засегнатите от потреблението на храната като оръжие от Русия ", се споделя в официалното съобщение на Г-7.

Черноморската самодейност за зърното, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция предишния юли, имаше за цел да облекчи световната хранителна рецесия, както и да поддържа Украйна, чиято стопанска система разчита в огромна степен на износа на селскостопански артикули.

Преговорите за удължение на съглашението и след крайния му период на 18 май обаче към този момент не реализират триумф. На два пъти Русия блокира и инспекциите на кораби, които плават в турски води.

През последния месец износът на зърно от Украйна е в допълнение стеснен от възбраните за импорт, наложени от Полша, Унгария, и Словакия. От идната седмица България също не разрешава вноса.

В петък министрите на земеделието на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия желаеха от Европейската комисия да, за които бяха препоръчани защитни ограничения. Те желаят и да се усилят ограниченията, които да защитят засегнатите пет източноевропейски страни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР