Водещи теми за редица западни издания са различните протести в

...
Водещи теми за редица западни издания са различните протести в
Коментари Харесай

Протести разтърсват много места по света

Водещи тематики за редица западни издания са другите митинги в разнообразни елементи на света.

Иран

Демонстрациите в Иран доведоха до ново напрежение за държавното управление, което се бори с последствията от възобновените американски наказания след решението на президента Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение от 2015 година, написа английският в. "Индипендънт ". Според изданието демонстрациите могат да се трансфорат в политически риск за иранския президент Хасан Рохани в навечерието на парламентарните избори през февруари, защото са израз на широкоразпространеното неодобрение от безработицата и колапса на националната валута.

"Не желаеме ислямска република, не желаеме, не желаеме! ", скандираха стачкуващи в квартала на междинната класа Техранпарс в Техеран, написа американският в. "Ню Йорк таймс " във връзка митингите в Иран. Според изданието демонстрациите в Иран ускоряват напрежението, предизвикано от американските стопански наказания и неправилното ръководство на стопанската система от страна на иранското държавно управление.

Хасан Рохани издаде декрет за разпределяне на помощ на засегнатите от повишаването на горивата

Демонстрациите в Иран започнаха на фона на мощното напрежение със Съединени американски щати, които целят да упражнят напън върху Техеран, с цел да се откаже от нуклеарната си и балистична стратегия, написа американският в. "Вашингтон пост ".

Поразеният от американските наказания Иран, усили с 50 % цените на горивата и по този начин се стигна до яростен "бунт на бензина ". Според иранската организация МЕХР в митингите са взели участие 87 хиляди души в стотина разнообразни обитаеми места в Иран, написа италианският в. "Република ". Има жертви и хиляди арести, а управляващите в опит да заглушат гласа на протестиращите блокираха интернет, добавя изданието.

Иран наложи "интернет комендантски час " поради митингите, написа френският в. "Либерасион ". Увеличението на цените на бензина с 50 % за първите 60 литра месечно и с тройно повече, като се трансферира този предел, беше признато зле от обществеността, която е много изтерзана от мощното утежняване на положението на стопанската система, разтърсена от умножаващите се ирански наказания. Според Международния валутен фонд (МВФ) растежът на иранската стопанска система още веднъж ще бъде отрицателен през 2019 година, а рецесията е съвсем 10-процентна. Иранците, които живеят от една година под по този начин да се каже строго ембарго, в този момент явно са решили да накарат ръководещите да чуят техния глас, добавя вестникът.

Иранските управляващи предизвестиха, че няма да толерират несигурността в страната, подбудена от митингите против повишението на цените на бензина, отбелязва френският в. "Монд ". Иран е една от страните в света, в която бензинът е най-субсидиран. Насърчена от ниските цени, потреблението на горивото се усили, като дневно се използват 90 милиона литра на 80 милиона поданици. Сега управляващите настояват, че облагите от нарастването на цените на бензина ще бъдат раздадени на иранците, които са под стопански напън, т.е. на близо 75 % от популацията. Това значи, че тези пари би трябвало да бъдат раздадени на към 60 милиона иранци, добавя изданието.

Чехия

Британският в. "Файненшъл таймс " се концентрира върху демонстрациите в Чехия против премиера Андрей Бабиш. Изданието отбелязва, че извършената в навечерието на годишнината от "Нежната гражданска война " проява в Прага е една от най-големите протестни прояви в Чехия от три десетилетия. Въпреки огромния брой хора, взели присъединяване в демонстрациите против Бабиш, съгласно анализаторите позициите на премиера не престават да са относителни мощни, защото политическите му съперници са разединени и тъй като той продължава да се употребява с поддръжката на президента Милош Земан, акцентира "Файненшъл таймс ".

"Нежното потомство " стачкува против премиера Бабиш, написа италианският в. "Република ". Тридесет години след "Нежната гражданска война ", свалила от власт комунистическата тирания, чехите още веднъж излязоха на улиците, с цел да стачкуват против премиера-магнат-автократ Андрей Бабиш и против неговите съдружници, суверенистите от Вишеградската четворка, водачите на Полша и на Унгария, написа изданието. Така в Прага възпоминанията и честванията във връзка 30-годишнината от рухването на комунизма бяха разнообразни от тези в Берлин и в други някогашни столици на тогавашната "Империя на злото ". Вестникът напомня, че голямото голям брой, протестирало в събота против Бабиш в пражки парк, укорява премиера в злоупотреби се европейски средства и спор на ползи.

Чехите означиха 30-ата годишнина от Нежната гражданска война с музика и шествия

Германският в. "Бадише Нойесте Нахрихтен " отбелязва по отношение на антиправителствените демонстрации в Прага, че надигането на национализма може да промени образа на Европа. "Брюксел към момента може да е спокоен, тъй като страните от Вишеградската четворка не са до дъно съгласни с политиката на унгарския министър председател Виктор Орбан. Може обаче да пристигна ден, в който национализмът да раздели Европейски Съюз " на отворени западни и затворени източни общества. "Това ще бъде и краят на обединена Европа ", написа в публицистичен материал изданието.

Ирак

Британският в. "Индипендънт " обръща внимание и на протестните прояви в Ирак. Иракските демонстрации се трансфораха в конфликт на поколенията, в борба сред младите иракчани, израснали в сянката на предвожданата от Съединени американски щати инвазия, и политическия хайлайф, който се възползва от иракската изборна система, за чието оформяне способства Вашингтон. Действията на управляващите против стачкуващите навлязоха в нова злокобна фаза на изгубвания на хора и на шпионаж, отбелязва изданието. Стотици стачкуващи бяха задържани, а лекари доброволци изчезнаха, до момента в който пътуваха към площад "Тахрир " в Багдад и не се знае какво се е случило с тях, написа вестникът. Изданието оповестява, че стачкуващи са посочили получени на мобилните си телефони известия, съдържащи закани и апели да си вървят вкъщи.

4-има протестиращи в Багдад починаха, ударени с гранати със сълзотворен газ

Хонконг

Тази нощ Хонконг още веднъж потъна в безпорядък след релативно спокойната събота - по този начин "Република " разяснява насилието в мегаполиса, където полицията щурмува барикадирали се в Политехническия университет студенти. Изминалата нощ прерасна в борба в Политехническия университет на Хонконг, който сходно на средновековна цитадела се оказа под блокада, написа италианският в. "Кориере каузи сера ".

Протестиращите в Хонконг имат желание да продължат с акциите, паразилиращи града, с цел да задушат неговата стопанска система ", отбелязва в. "Монд " и обрисува картина на напрежението в Политехническия университет тази нощ.

Франция

Сблъсъци и арести в първата годишнина на придвижването на жълтите жилетки, написа "Република " и разказва погрома във френската столица в събота, където вандали палеха, чупеха, преобръщаха коли и замерваха полицията с каквото им попадне на разположение.

"Действие 53 " на протеста на жълтите жилетки прерасна в принуждение, разяснява и в. "Кориере каузи сера " и разгласява редица фрагменти от митингите, изродили се във вандалски прояви в събота.

Първата годишнина на придвижването на жълтите жилетки сподели, че то се е трансформирало в празна черупка. Протестите през уикенда събраха едвам 28 000 души в цяла Франция, което е много по-малко от митингите при започване на придвижването предходната година. В тази празна черупка на мястото на ядката обаче се намърдаха вандали-професионалисти, подстрекавани от крайнодесни групички, предизвестява френският в. "Фигаро ".

Французите: Протестът на "жълтите жилетки " е оневинен

Боливия

От началото на митингите в Боливия бяха убити минимум 23 души. С отдръпването на Ево Моралес и появяването на краткотрайната президентка Янине Анес, която даде обещание бързо привикване на нови избори, нещата обаче не се уталожиха, написа в. "Република ". Сблъсъците не престават, а производителите на кока, които са последователи на Моралес, желаят да се доберат до Ла Пас. Те дадоха даже ултиматум на Анес да се отдръпна до 48 часа. Ако това не стане, те заплашват с обсада на всички пътища, добавя изданието.

Временната власт в Боливия дава обещание бързи избори. В очакване на тях обаче напрежението си остава огромно. Най-интензивното огнище на съпротивата е в региона на Кочабамба, в централната част на страната, който е бастион на Моралес. В петък там бяха убити 9 производители на кока, участващи в конфликти със силите на реда в Сакаба, покрай Кочабамба, отбелязва в. "Монд "

Чили

За първи път от началото на митингите в Чили президентът Себастиан Пинера осъди насилието, осъществено от полицията против протестиращите, отбелязва френският в. "Монд " и напомня, че за месец на митинги са починали 22 души, от които петима в резултат на намеса на силите на реда. Ранените са над 2000, измежду които 200 са с контузии на очите. Обвиненията за нарушение на правата на индивида, отправени против служителите на реда в Чили се умножиха и накараха Организация на обединените нации да прати проверяваща задача в страната. "Амнести интернешънъл " също е пратил проверяващи, разяснява изданието.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР