Водещи специалисти от Лион и Осло оперираха на живо пред

...
Водещи специалисти от Лион и Осло оперираха на живо пред
Коментари Харесай

Уникални операции на конгреса по гастроентерология в София

Водещи експерти от Лион и Осло оперираха онлайн пред участниците XIII-тия Национален конгрес по гастроентерология, който се организира сред 11 и 13 октомври в София, оповестиха от пресцентъра на ВМА.

Live демонстрациите, обичайно, бяха огромният акцент по време на влиятелния конгрес. Лектори в него бяха лекари от България, Швейцария, Италия, Франция, Испания, Австрия, Израел, Англия и Русия. „ И двете операции, които проследихме онлайн, са неповторими сами по себе си, тъй като икономисват тежки и типичен интервенции на пациентите. Колегите от Франция и Норвегия демонстрираха страхотна техника. Например, хранопроводна патология, която преди се е оперирала за 6 часа, сега се отстранява за 30 минути”, разяснява началникът на Клиниката по гастроентерологи и хепатология във ВМА проф. доктор Крум Кацаров.

Операциите, излъчени посредством телемост от болничното заведение „ Edouard Herriot” в Лион и „ Rikshospitalet” в Осло, имаха шанса да следят и доста млади гастроентеролози. При едната късмет за пълностоен живот получи пациент с ахалазия – патология на хранопровода, която не разрешава на храната свободно да минава през него. Щадящата интервенция бе осъществена без външни сечения, единствено за минути.

При втората live проява бе отхвърлен огромен полип на хранопровода. „ Подобни типичен интервенции са доста скъпи, дълги и водят до редица затруднения. Сега полипът бе отстранен за едвам 40 минути, а пациентът ще бъде изписан единствено след 2 дни”, разкри професор Кацаров.

Друг значим акцент на конгреса бе борбата с хепатит B и C – скринингът, лекуването и следенето пациентите. Интерес провокираха и презентациите, отдадени на динамичността на неалкохолната стеатозна болест на черния дроб, както и новаторските лечения при редките, само че значими болести като Болест на Крон и улцерозен колит.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР