Водещи специалисти от Европейския център за профилактика и контрол върху

...
Водещи специалисти от Европейския център за профилактика и контрол върху
Коментари Харесай

Експерти от ECDC се запознаха с антибиотичната политика на ВМА

Водещи експерти от Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) на място се срещнаха с програмата за антибиотична политика на ВМА, която е единствена и неповторима за България, оповестяват от лечебното заведение.

Проф. Доминик Моне, който управлява европейската стратегия за антимикробна устойчивост и вътреболнични инфекции, сътрудниците му доктор Анке Коленберг и Светла Цолова, както и външни специалисти на ECDC от Англия, Дания се срещнаха с Комисията по антибиотична политика на Академията.

На срещата участва и проф. доктор Тодор Кантарджиев - шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания. Делегатите бяха посрещнати от заместник-началниците на ВМА – полк. доцент Владимир Василев и полк. проф. Румен Попов, а в границите на визитата си имаха опция да прегледат Лабораторията по микробиология, Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лекуване, която е най-голяма у нас, и най-модерната в България Инфекциозна клиника.



Уникалната стратегия работи във ВМА трета година и към този момент дава действителни резултати при битката с антибиотичната устойчивост, показаха в презентацията си ръководителят на микробиологичната лаборатория доцент д- р Иванка Гергова и магистър-фармацевт Цветомир Александров. Като част от нея, в болничното заведение е създаден лечебен логаритъм, както и специфичен указател за емпирична антимикробна терапия, който се актуализира годишно. Отпечатан е в джобен формат и всеки от 700-те лекари във ВМА разполага с него. В програмата са заложени още регулярни образования на медиците, медсестрите и фармацевтите.

„ Поздравления, справили сте се чудесно!”, разяснява доктор Моне, откакто се срещна с механизмите за надзор на антибиотичната устойчивост и вътреболничните инфекции. И разяснява, че ще е потребно ВМА да показа своето ноу-хау и с останалите лечебни заведения в България.

„ Готови сме да го създадем – най-малко във връзка с рамката на програмата. Но лечебните логаритми всяка болница би трябвало да създаде сама за себе си – защото са персонализирани”, съобщи заместник–началникът по диагностично-лечебната активност на ВМА полковник доцент доктор Владимир Василев, който управлява комисиите по антибиотична политика и предварителна защита на вътреболничните инфекции в Академията. Но акцентира, че е добре да се приложи национална тактика, която всички лечебни заведения в страната да съблюдават.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР