Водещи шиитски фигури в Ирак предупредиха против опитите страната им

...
Водещи шиитски фигури в Ирак предупредиха против опитите страната им
Коментари Харесай

Война между САЩ и Иран може да изпепели Ирак

Водещи шиитски фигури в Ирак предизвестиха срещу опитите страната им да бъде вкарана във война сред Съединени американски щати и Иран, заявявайки, че това още веднъж ще трансформира Ирак в полесражение, тъкмо откакто е на пътя към възобновяване, оповестява " Асошиейтед прес ".

Предупреждението пристигна часове откакто ракета падна в мощно укрепената Зелена зона на иракската столица Багдад, приземявайки се на към километър от посолството на Съединени американски щати. Няма информации за ранени хора и към този момент никоя формация не е поела отговорност за офанзивата в неделя вечерта.

Скоро по-късно американският президент Доналд Тръмп насочи предизвестие към Иран в " Туитър " да не заплашва Съединени американски щати или се изправи пред " формалния си край ".

Миналата седмица Съединени американски щати разпореди евакуацията на неважния дипломатически личен състав от Ирак в подтекста на неуточнени закани от страна на Иран и възходящото напрежение в района. Белият дом също по този начин изпрати бойни кораби и бомбардировачи в Персийския залив, с цел да се опълчват на хипотетичните ирански закани.

Днес двама авторитетни шиитски духовници и водещ политик - всички с тесни връзки с Иран - предизвестиха, че Ирак още веднъж може да бъде притиснат сред чука и наковалнята. Страната е хазаин на повече от 5000 американски военни, а също е и дом на мощни милиции, подкрепяни от Иран, някои от които желаят тези американски сили да изоставен страната.

Полусткият шиитски набожен академик Моктада ал Садр съобщи, че всяка политическа партия, която би вкарала Ирак във война сред Съединени американски щати и Иран " ще бъде зложелател на иракския народ ".

" Тази война ще означи края на Ирак ", предизвести носещият черна чалма Ал Садр, настоявайки: " Нуждаем се от мир и възобновяване. "

Каис ал Хазали, който е водач на подкрепяната от Иран Асаиб ал Хак, или Лигата на праведната група, написа в " Туитър ", че се опълчва на интервенции, които " дават предлози за война " и добави, че те единствено " ще навредят на Ирак от позиция на политиката, стопанската система и сигурността ".

За Ирак, в който болшинството от популацията е шиитско, да бъде спектакъл за прокси войни не е нещо ново. Той е ситуиран на разломната линия шиитски Иран и най-вече сунитския арабски свят, воден от Саудитска Арабия, и от дълго време е мястото, където се разиграва съперничеството сред Саудитска Арабия и Иран за владичество в района.

След нашествието на Америка през 2003 година в Ирак за свалянето на диктатора Саддам Хюсеин, американски войски и подкрепяни от Иран милиции водеха полеви борби на територията на цялата страна, а десетки американски бойци бяха убити или ранени от комплицирани оръжия, създадени в Иран.

Канцеларията на Хади ал Амири, който е водач на коалиция от шиитски паравоенни сили, подкрепяна от Багдад и Техеран, разгласява изказване, в което приканва иракчаните да работят дружно, с цел да " държат Ирак и района надалеч от война ".

" Ако избухне война... тя ще изпепели всички ", предизвести Амири.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР