Водещи ревматолози от Пловдив подкрепиха своите пациенти в борбата им

...
Водещи ревматолози от Пловдив подкрепиха своите пациенти в борбата им
Коментари Харесай

Пловдивски лекари застанаха зад пациентите си във важна борба

Водещи ревматолози от Пловдив поддържаха своите пациенти в битката им срещу централизирана комисия, която единствена ще има правото да отпуска медикаменти за лекуването на редица ревматични болести. Днес в града се организира полемика, проведена от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА). В нея участваха проф. доктор Анастас Баталов и доктор Иван Горанов – специалисти-ревматолози, които са членове на локалната експертна лекарска комисия по ревматология. Това е комисията, която до момента отпускаше на място медикаментите на повече от 2000 души от Пловдив и Южна България.

Първите 6 месеца са най-важни за лекуването на пациентите, подчертаха специалистите. За страдание в България тези първи 6 месеца не минават в лекуване, а в редица ненужни административни процедури като експертни препоръки, посредством които се постановат финансово-икономическите критерии на НЗОК. Налагането на пациента да минава през експертни комисии е закъснение с до 18 месеца, настояват ревматолозите. Те не считат, че централизираната комисия е комисия с по-добра експертиза, а тъкмо противоположното. Комисията връща пациенти за излишно хоспитализиране, не подсигурява положително лекуване и ранен достъп до качествена услуга.

Лекарите са на мнение, че достъпът на пациентите освен не би трябвало да се лимитира с една комисия в София, на която ще чакат на опашка заболели хора от цялата страна, а в противен случай. Трябва да има комисии и в други градове на страната, с цел да не се постанова те да пътуват. Николай Недялков от съдружие " АПРА “ показа европейския и международния опит в Холандия, Гърция, Турция, Съединени американски щати, Япония, където не съществуват експертни комисии и/или препоръки, които да назначават терапия и предписват лекарства. Това право принадлежи единствено на първия ревматолог, който е диагностицирал и лекува пациента.

" За да минем на комисия в София, идваме един ден по-рано. За нас това са разноски от най-малко 160 лева.- за гориво, хотел, паркинг “, описаха пациенти по време на срещата. Една от тях показа, че с цел да отидат до София, брачният партньор й, който е компаньон, отсъства от работа 2 дни. Нейният персонален приход е 300 лева, а пътуването до София й лишава към 5 часа. То й предизвиква стеснение и вдървеност, след което би трябвало да чака 4 часа в кулоар. " Няма регламентирани правила за пациентите с сложна пъргавина “, показва тя.

Над 2000 души от Пловдив и района упорстват да продължат да получават лекуването си в града и да не бъдат унизени с непостижими за тяхното положение пътувания. Зад тях застават и техните лекари. Пациентите с ревматични болести се обръщат към цялата локална общност и упорстват да бъдат подкрепени, тъй като техните проблеми се отразяват индиректно както на околните им, по този начин и на локалния бизнес.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР