Водещи международни медии отразяват и коментират с различни акценти вчерашното

...
Водещи международни медии отразяват и коментират с различни акценти вчерашното
Коментари Харесай

Международните медии за началото на европредседателството

Водещи интернационалните медии отразяват и разясняват с разнообразни акценти вчерашното начало на европейското председателство на България в София. 

От 1 януари България пое за шест месеца председателството на Европейския съюз и столицата София ще посрещне за този интервал многочислени делегации от еврокомисари, министри и наблюдаващи - общо над 20 000 души, написа френският в. " Монд ", представен от Българска телеграфна агенция.

България ще направлява работата по горещи тематики като приемането на мигранти и новия стадий от договарянията за излизането на Англия от съюза, което е предизвикателство за дребната страна със 7,1 милиона поданици, най-бедната от 28-те страни в Европейски Съюз. Въпреки солидния си напредък, стопанската система на България продължава да е спъвана от многочислени структурни проблеми, отбелязва " Монд ".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск произнесе прочувствена тирада в четвъртък вечер (11 януари) против това да предотвратим " Игра на тронове " в Западните Балкани, до момента в който Брюксел се пробва да окуражи напъните на този район да се реформира, да загърби етническата неприязън и да се причисли към европейския блок, посочва онлайн европейското издание Euractiv .

Европейският съюз употребява българското шестмесечно председателство, с цел да опита да пребори въздействието на Русия, Турция и други страни в неговия проблематичен заден двор, който доста излезе от радарите му в последните години. От своя страна, България се пробва да съживи европейската вероятност на този обеднял, само че значим геостратегически район, разяснява създателят на публикацията, Зоран Радосавлйевич. 

В различен материал взаимно с AFT, Euractiv отразява, че началото на българското европредседателство е било потопено в протестни крясъци. 
 
Френският вестник " Фигаро " обръща внимание на протестите в София в деня на формалното разкриване на българското европредседателство. Вестникът цитира повдигнат от стачкуващите транспарант: " Корупцията прави силата " - иронична отпратка към мотото на българското председателство " Единството прави силата ". В десетината митинга участваха еколози, проруски и антиевропейски организации, бранители на правата на дамите, както и служители на реда и пенсионери, които упорстваха за нарастване на заплатите и пенсиите, добавя " Фигаро ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Яростни протестиращи ГОРЯТ флагове на Европейския съюз в безпорядък из София откакто Юнкер посещава България ", е заглавие на английския " Дейли Експрес " в уеб страницата му. Протести породиха из улиците на София, България, с демонстриращи, които горят знамена на Европейски Съюз, тъй като се усещат пренебрегнати от блока ", оповестява той и разгласява изложба от фотоси. 

Българското председателство на Европейски Съюз публично беше стартирано в София, предава китайската организация " Синхуа " на британски език. Тя цитира президента Румен Радев да споделя, че Европа е прекомерно огромна да бъде монолитна, само че прекомерно дребна, с цел да бъде разграничена. 

България желае да се възползва от председателството на Европейски Съюз, с цел да форсира присъединението си към Шенгенското пространство, означи на уеб страницата си телевизия " Евронюз " . За времето на председателството си, София ще води полемики за намиране на отговор на това предизвикателство. Същевременно обаче тя ще би трябвало да поддържа единството на страните членки, мощно застрашено по този проблем, акцентира " Евронюз ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР