Водещи медицински университети по света използват актьори за обучението на

...
Водещи медицински университети по света използват актьори за обучението на
Коментари Харесай

HAL симулира инсулт чрез говор и движения. Робот обучава медици СНИМКИ

Водещи медицински университети по света употребяват артисти за образованието на своите студенти, които да симулират признаци на избрани положения.

Компанията Gaumard Scientific твърди, че предлага по-добра и налична опция за образование на студентите, като замества актьорите с хуманоидния робот HAL S5301, който е планиран да симулира положение на пациент с мозъчно пострадване.

HAL S5301 е хуманоиден робот с растеж на зрял мъж, който е програмиран да имитира, по три метода, признаците на инсулт и травматично увреждане на мозъка (TBI).

Компанията оповестява, че един от методите е чрез способността на роботът да води свободен диалог със студентите. HAL дава отговор устно на техните въпроси, като освен разказва признаците си, само че и приказва по метод, по който приказва човек с мозъчна контузия.

Използвайки основани на изкуствен интелект логаритми, роботът става по-интелигентен с течение на времето и усъвършенства своите умения за диалог със всяка последваща приложимост.

Друг метод е чрез придвижванията на главата, раменете и ръцете и двигателните рефлекси на S5301, които са сходни на тези на човек, който е претърпял инсулт или TBI. Например, лицето му се изкривява, като при инсулт. Третият метод е чрез тялото на робота, което дава сърдечни, дихателни и съдови показания, които подхождат на действителен пациент с мозъчна контузия.

Показанията могат да бъдат измерени и следени благодарение на общоприети диагностични устройства, като реагират при потреблението на дефибрилатори и механични вентилатори. Хуманоидния робот HAL S5301 беше показан предишния месец в Лос Анджелис, на Международната среща за симулация в опазването на здравето (International Meeting on Simulation in Healthcare) и ще е наличен през тази пролет.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР