Водещи авиокомпании, сред които KLM, Delta и EasyJet, заявиха, че

...
Водещи авиокомпании, сред които KLM, Delta и EasyJet, заявиха, че
Коментари Харесай

Авиокомпании съдят Нидерландия за съкращаване на полетите на летище „Схипхол“

Водещи самолетни компании, измежду които KLM, Delta и EasyJet, обявиха, че ще сезира съда поради проектите на нидерландското държавно управление да ограничи полетите на летище „ Схипхол “ в Амстердам по екологични аргументи.

През юни Нидерландия заяви, че до 2024 година ще понижи броя на полетите на летище " Схипхол " до 440 000 годишно, спрямо 500 000 преди въвеждането на ковид-ограниченията, с цел да понижи шумовото замърсяване и излъчванията.

Авиокомпаниите, дружно с TUI и Corendon, подхващат правни дейности, " с цел да запазят посредством летище „ Схипхол “эвръзката на Нидерландия с останалия свят ", се споделя в изказване на KLM.

Те упрекнаха нидерландското държавно управление, че нарушава локалното законодателство, законодателството на Европейски Съюз и интернационалното право с " неразбираемото " решение и че подценява напъните им да бъдат по-екологични.

" Тъй като наподобява, че държавното управление не чува нашия апел, за жалост се оказваме принудени да предприемем правни дейности ", съобщи основният изпълнителен шеф на KLM Марян Ринтел.

На нидерландския народен транспортьор и неговите дъщерни сдружения се падат към 60% от въздушния трафик на „ Схипхол “ - един от най-натоварените европейски хъбове.

Базираната в Съединени американски щати Delta съобщи, че " изрично възразява " против рестриктивните мерки на „ Схипхол “, а английската EasyJet дефинира хода на нидерландското държавно управление като " случаен ".

Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) съобщи, че също ще предприеме правни дейности по отношение на " унищожаващия работните места неприятелски метод към авиацията ".

" Опасният казус, който този противозаконен метод основава, не оставя различен избор, с изключение на да го спорен в съда ", съобщи ръководителят на IATA Уили Уолш.

Полетите на летище „ Схипхол “ към този момент бяха лимитирани през миналата година заради сериозния дефицит на личен състав след пандемията, което провокира големи опашки, загуба на багаж и анулация на полети.

Тогава, обаче, нидерландското държавно управление съобщи, че до ноември 2023 година ще ограничи полетите до 460 000 годишно и до 440 000 през идната година.

Като мотив бе изтъкнато, че " дава приоритет на шумовото замърсяване ", само че призна, че " изпраща мъчно обръщение към авиационния бранш ".

Жителите на региона към " Схипхол ", който е гъсто обитаема зона, постоянно се оплакват от шумовото натоварване на летището и показват угриженост по отношение на въздействието на авиацията върху тяхното здраве, природа и климат. /БГНЕС

Амстердам / Нидерландия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР