Водещата версия на прокуратурата е, че задържаният за източването на

...
Водещата версия на прокуратурата е, че задържаният за източването на
Коментари Харесай

Фирмата на задържания Кристиян се занимава с киберрекет, обяви Иван Гешев

Водещата версия на прокуратурата е, че арестуваният за източването на данни от Националната организация за приходите Кристиян Бойков е изпълнявал разпореждане на шефовете си, а компанията, в която работи, се занимава киберрекет, като в съответния случай се преследват и политически ползи. Това сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия заместител основният прокурор Иван Гешев.

Както е известно, предходната седмица до медиите стигна масив от 57 папки с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и даже приходи, като данните са източени от Националната организация за приходите. Потвърждение за тезата си Иван Гешев вижда в " преекспонирането на случая в избрани медии " и бързата реакция на " Демократична България " по тематиката. " Ясно е, че този обвинен е оръдие и маша. Фирмата, за която той работи, удря компании, търговски сдружения и държавни организации и след това ги притеглят като клиенти ", добави номинираният през вчерашния ден за основен прокурор.

Според Гешев станалото сигурно е координирана офанзива против страната, само че въпреки всичко посочи, че следва това да бъде потвърдено. Той назова станалото интензивно мероприятие и предвижда, че следва на части да се пуска информация от други източени бази данни.

Той се похвали, че за 10 дни софтуерните експерти, работещи по случая, съумели да разбият суперсложен програмен продукт за криптиране, за който се твърдяло, че неможе да бъде разрушен в продължение на 10 години. Така е обезпечен достъп до част от наличието на един от конфискуваните компютри.Гешев посочи, че на база една милионна част от наличието в него към този момент има доказателства за нерегламентиран достъп до 106 бази данни. Сред тях, с изключение на тези на Национална агенция за приходите, били такива на застрахователни сдружения, търговски организации и " какво ли още не ". " Вероятно става въпрос за хакерство, само че несъмнено не е бяло ", сподели още Иван Гешев.

Анализът на наличието на разкодирания компютър посочил търсене в базите данни по ЕГН на информации за премиера Бойко Борисов, депутата Делян Пеевски, основния прокурор Сотир Цацаров и евродепутата Емил Радев. " Ако няма от какво да се тормозят, за какво не отключат компютрите си ", попита Гешев.

През предходната седмица от компанията оповестиха, че в тях има конфиденциални данни от техни клиенти и това е повода да не създадат информация общо налична. Още в деня, в който беше оповестено задържането на Кристиян, от TAD Group оповестиха, че подозират офанзива от съперници, тъй като изземането на техниката поставяло сдружението на колене.

Иван Гешев посъветва арестуваният за офанзивата против Национална агенция за приходите, а в след това освободен против подписка Кристиян Бойков да остане самичък някъде на мрачно, да призове инстинкта си за самозапазване и да реши дали да спомага на прокуратурата, или да си понесе отговорността. Междувременно през днешния ден от прокуратурата в известие до медиите показаха, че събраните досега доказателства не разколебават обоснованото съмнение, че Кристиян Бойков е направил компютърното закононарушение, в което е упрекнат.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР