Водещата организация за опазване на културното наследство в Европа Europa

...
Водещата организация за опазване на културното наследство в Европа Europa
Коментари Харесай

Паметникът на Бузлуджа е сред най-застрашените паметници в Европа

Водещата организация за запазване на културното завещание в Европа Europa Nostra и Институтът на Европейската капиталова банка подредиха Дом-паметникът на Българска комунистическа партия, прочут като Паметникът на Бузлуджа, измежду 7-те най-застрашени обекта на културното завещание в Европа. Византийските църкви в Москополе и Виткук в Албания, историческият център на Виена в Австрия, паметникът на старопланинския връх Бузлуджа в България, манастирският комплекс Давид-Гареджа в Грузия, казиното " Констанца " в Румъния, гръцкото сиропиталище " Принкипо " на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед " Гримсби " във Англия.

Това са финалистите - седемте най-застрашени обекти на културното завещание в Европа в годишната ранглиста на организацията " Европа ностра " и Института на Европейската капиталова банка, оповестиха от там. Програмата на " Европа ностра " не е финансираща. Целта й е да притегли внимание на високо равнище, в това число от страната, чиято забележителност е попаднала в листата.

Тези бисери на европейското културно завещание са в голяма заплаха, някои заради занемаряване или несъответстващо развиване, други заради липса на експертизи или запаси. В идващите месеци специалисти от " Европа ностра " и Института на Европейската капиталова банка дружно с други сътрудници и номинаторите ще посетят определените 7 обекта и ще се срещнат с главните заинтригувани страни.

Мултидисциплинарните екипи ще дават механически препоръки, ще разпознават вероятните източници на финансиране и ще активизират необятна поддръжка за запазването на тези забележителности. До края на годината експертите ще формулират осъществими проекти за деяние за определените обекти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР