Водеща тема в британския печат е Брекзитът и в частност

...
Водеща тема в британския печат е Брекзитът и в частност
Коментари Харесай

Британският в. Таймс: Камарата достигна точката на кипене

Водеща тематика в английския щемпел е Брекзитът и в частност събитията по време на вчерашното съвещание на Камарата на общините, първото след решението на Върховния съд, че наложената от премиера Борис Джонсън насилствената почивка на Народното събрание е противозаконна.

"Камарата доближи точката на шупване ", извежда в заглавие "Таймс ". В изключителната конюнктура в парламентарната зала консерваторът Джонсън сподели на депутатите, че с цел да подсигуряват своята сигурност, би трябвало да обезпечат Брекзит ", написа вестникът. Изданието цитира апелите на членове на опозиционната Лейбъристка партия към премиера да смекчи тона си, а той е нарекъл подвеждащи изказванията, че думите му са възприети като смъртни закани.

Премиерът сподели, че най-хубавият метод да се уважи паметта на депутатката Джо Кокс, убита по време на референдума през 2016 година, е да бъде осъществено напускането на Европейския съюз. Освен това министър председателят насочи нападки към водача на лейбъристите Джереми Корбин, че в този момент упорства за парламентарни избори, а при предходни гласувания за насрочването на избори е бил срещу, написа "Таймс ". Вестникът акцентира, че Джонсън ще употребява парализата в Камарата на общините, с цел да провокира нова насилствена почивка.

"Дейли телеграф " счита, че съгласно проектите на либералдемократите и други опозиционни членове на Народното събрание Джонсън може да бъде заставен да изиска от Брюксел отсрочване на датата на Брекзит. Изданието напомня, че според закона, признат от Народното събрание преди наложената му почивка (т.нар. закон Бен по името на вносителя си Хилари Бен), министър-председателят е задължен да изиска удължение на интервала на договарянията за Брекзит, ако до 17-18 октомври не бъде реализирано съглашение за раздялата.
Вестникът твърди, че либералдемократите се мъчат да убедят други опозиционно настроени членове на Камарата да поддържат проекта, с който Джонсън да бъде принуден да изиска пролонгация на Брекзит преди срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел. Подготвяният за задачата законопроект можело да бъда показан в Народното събрание още при започване на идната седмица, като вносителите прибягват до същите маневри, както при прокарването на Закона Бен, именуван от някои "Закон за капитулацията ".

"Гардиън " притегля вниманието към вчерашното изказване на основния прокурор Джефри Кокс, който е посъветвал държавното управление, че продължителното преустановяване на работата на Народното събрание е законно. "Този парламент е мъртъв парламент ", цитира изданието думите на Кокс, произнесени в Камарата преди идването на Джонсън. По думите на прокурора в този си състав Камарата не може да заседава повече, тъй като няма моралното право на това.

"Гардиън " акцентира, че вместо да изиска опрощение за това, че е заблудил кралицата в настояването си за краткотрайно прекъсване на работата на Народното събрание, Джонсън е минал през вчерашния ден в офанзива. Часове след идването си от Ню Йорк министър председателят упрекна Корбин, че се пробва да осуети Брекзит и че преди време се е уплашил от насрочването на избори, написа вестникът. Всекидневникът показва, че непрекъснатите реплики на Джонсън за опълчването сред народа и Народното събрание са станали белег на цялото му премиерско ръководство. "Хората отвън тази постройка схващат, какво се случва. Лидерът на опозицията и неговата партия не имат вяра на хората ", цитира "Гардиън " думи на Джонсън във връзка гласовете за нов референдум.

Според коментар на "Хъфтингтън пост " Борис Джонсън може да съжалява за реториката си за Закона за капитулация. Новинарският уеб страница показва, че острия звук е задал в изявлението си основният прокурор Джефри Кокс, само че по-късно Джонсън го е надминал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР