Водеща наша партия има идея как да спаднат цените на

...
Водеща наша партия има идея как да спаднат цените на
Коментари Харесай

Продължаваме промяната предложи мерки за намаляване на цените на горивата

Водеща наша партия има концепция по какъв начин да спаднат цените на горивата у нас.

„ Продължаваме промяната “ внесе в Народно заседание план на решение за използване на дерогацията за импорт на съветски недопечен нефт, с която да бъдат понижени цените на горивата на българския пазар, оповестиха от партията.

„ Договорената от кабинета „ Петков “ дерогация беше едно от огромните достижения на последното постоянно държавно управление в битката с растящите цени на енергийните запаси. Тя отбрани техническата обезпеченост на най-голямата рафинерия на Балканския полуостров и ѝ даде период от две години, с цел да се приготви за цялостното прекъсване на импорт на съветски нефт. От 5 декември дерогацията ще даде опция и за понижаване на цените на горивата за българските жители “, декларират от Политическа партия.

„ За да може тази мярка да бъде приложена и усетена от българските консуматори, е нужно Министерският съвет да създаде и извърши проект с съответни ограничения за нейното използване. От „ Продължаваме промяната “ внесохме решение, с което предлагаме следните четири ограничения:

1. Да се вкара режим за следене на горивата и нефтопродуктите, създадени на територията на Република България от съветски недопечен петрол. Той подсигурява осъществяване на дерогацията, предоставена на Република България посредством Регламент (ЕС) 2022/879 на Съвета от 3 юни 2022 година, за създадените от съветски недопечен петрол горива и нефтопродукти да се продават единствено на българския пазар.

2. Считано от 5 декември 2022 година, Министерски съвет да позволи осъществяването до 31 декември 2024 година на контракти, подписани преди 4 юни 2022 година, или на спомагателни контракти, свързани с пазаруването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти, с генезис от Русия или изнасяни от Русия, само в интерес на сдружения с регистрация или стопанска активност в България, които внасят в страната такива артикули за преправка и/или продажба от свое име и за своя сметка.

3. С цел понижаване на високите цени на горивата в България, Министерски съвет да предприеме дейности за неотложно въвеждане на ограниченията от Глава III на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата, с оглед облагане с спомагателен налог на свръхпечалбите както за 2022 година, по този начин и за 2023 година от дейностите в браншовете на суровия петрол и нефтопреработването в България.

4. Данъчните доходи, генерирани от облагане на свръхпечалбите от активността в бранша, следва да бъдат употребявани за ограничения за финансова поддръжка на физическите лица - крайни консуматори на горива “.

„ В претекстовете на плана се показва, че „ с оглед обезпечаване на цялостни приходи от налога върху облагите от активността по преправка и продажба на горива от недопечен нефт, дерогацията следва да се даде единствено на сдружения, които са регистрирани в България или имат място на стопанска активност в страната “. Изпълнението на препоръчаните от „ Продължаваме промяната “ ограничения ще докара до обилни доходи, които могат да бъдат употребявани за по-голяма отплата за потребителите на горива у нас. Решението е допустимо с помощта на контрактуваната дерогация за импорт на съветски нефт от кабинета „ Петков “, показват още от Политическа партия, написа novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР