Водеща медицинско-изследователска институция, работеща за лечение на COVID-19, съобщи, че

...
Водеща медицинско-изследователска институция, работеща за лечение на COVID-19, съобщи, че
Коментари Харесай

Калифорнийският университет плати на хакери откуп от 1,14 млн. долара

Водеща медицинско-изследователска институция, работеща за лекуване на COVID-19, заяви, че е платила на хакерите откуп от 1,14 милиона $ след прикрито договаряне, заяви Би Би Си.
На 1 юни незаконната тайфа Netwalker нападна Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF). ИТ личният състав изключи компютрите в конкуренция за прекъсване на разпространяването на злотворен програмен продукт, напомня БГНЕС.
Експертите по киберсигурност настояват, че сходни типове договаряния се случват по целия свят - от време на време за още по-големи суми – макар препоръките на правоохранителните организации, в това число ФБР, Европол и Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство.
Netwalker е обвързван с най-малко две други офанзиви за експорт на университети през последните два месеца.
На пръв взор неговата тъмна уеб страница наподобява като общоприет уеб страница за обслужване на клиенти, с постоянно задавани въпроси (FAQ), оферта на „ безвъзмездна “ извадка от софтуера му и алтернатива за чат онлайн.
Но има и таймер за назад отброяване, който тиктака до миг, в който хакерите или удвояват цената на откупа си, или изтриват данните, които са заразили със злоумишлен програмен продукт.
На 5 юни Калифорнийският университет схваща, че към този момент е жертва.
След няколко дни спорене и в началото желан от хакерите откуп от 3 млн. $, Калифорнийският университет предлага 1 140 895 $. И на идващия ден 116.4 биткойни бяха трансферирани в електронните портфейли на Netwalker, а софтуерът за декриптиране е трансфериран на UCSF.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР