Водещ телеком в САЩ е открил шпионски чип в един

...
Водещ телеком в САЩ е открил шпионски чип в един
Коментари Харесай

Телеком в САЩ открил шпионски чип в свой сървър

Водещ телеком в Съединени американски щати е разкрил шпионски чип в един от своите сървъри. Това твърди организация Bloomberg, която преди няколко дни разгласи, че сходни чипове е имало и във водещи ИТ колоси като Apple и Amazon. Тези компании обаче отхвърлиха изказванията изрично.

Шпионират ли ИТ колоси посредством секрети чипове

Тим Бърнърс-Лий работи по избавител на Интернет

Според нова обява на Bloomberg, през август т.г. водещ телеком в Съединени американски щати е разкрил "имплант " в мрежов контролер на сървър от компанията SuperMicro. Тя е упомената и в първата обява, като източник на сървърите с шпионски чипове. Новата публикация твърди, че телекомът разкрил манипулирания хардуер откакто засякъл необикновена връзка от и с този сървър.

Интернет няма нищо общо с истинската си концепция

Три казуса заплашват бъдещето на Интернет

Компанията наела външен специалист, който да ревизира сървъра, в това число физически. Експертът се споделя Йоси Епълбоум, като той е удостоверил с документи изказванията си пред Bloomberg. Документите обаче не са оповестени, тъй като Епълбоум е подписал съглашение за конфеденциалност с телекома. И петте водещи оператора в Съединени американски щати споделят, че не са описваната компания.

Компанията SuperMicro разяснява пред онлайн изданието CNET, че е направила нови инспекции на всичките си артикули и не е разкрила "доказателства за неоторизирани съставни елементи " в тях. Тя добавя, че не е получавала и никакви питания или претенции по тематиката от институции или свои клиенти.

Според Епълбоум не е наложително производителят да е отговорен. Той споделя, че и преди е засичал сходни чипове в артикули на други производители. Експертът споделя, че има доста благоприятни условия по дистрибуторската верига сходен чип да бъде прибавен към даден сървър и да остане неусетен. Тъй като тематиката е деликатна, множеството компании избират да не я дискутират обществено.

По-рано тази седмица Apple изпрати и публично писмо до американския Конгрес, в което още веднъж удостовери, че в никакъв случай не е откривала каквито и да е зловредни чипове, "хардуерни операции " или други уязвимости, които преднамерено да са сложени в нейни сървъри.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР