Водещ: Ще има ли затягане на мерките заради коронавируса? Темата

...
Водещ: Ще има ли затягане на мерките заради коронавируса? Темата
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Медийните публикации не са повод за отменянето на решението на МС

Водещ: Ще има ли стягане на ограниченията поради ковид? Темата доста пъти разяснява здравния министър, в това число за това, че не се плануват КПП-та. Но пък дали ще има затваряне на учебни заведения? Това са част от главните тематики, които ще бъдат в диалога ни, който следва с проф. Костадин Ангелов, здравният министър е при нас. Добро утро.
Проф. Костадин Ангелов: Добро утро.

Водещ: Започвам обаче с отпратка от тематиката, която дискутирахме малко преди 8 часа - апаратите за продажба на медикаменти, одобрявате ли ги?
Проф. Костадин Ангелов: Вижте, аз слушах доста деликатно мненията, които бяха казани във вашето студио, на сътрудниците от Фармацевтичния съюз - желая да кажа, че ние с тях работим извънредно добре и това, което е написано в нашето мнение, то беше разказано и от тях. Тоест всичките тези наши опасения са изложени в мнението на Министерство на здравеопазването.

Водещ: Но дано да кажем, през Министерството на стопанската система влиза това предложение, изпраща се то да кажем до Министерство на здравеопазването за мнение - какво беше вашето?
Проф. Костадин Ангелов: Изпраща се за мнение капиталовия план - този капиталов план се преглежда от нашите специалисти в Министерство на здравеопазването, където има извънредно положителни експерти, с доста огромен опит в региона на лекарствената политика, които преглеждат това капиталово желание и споделят, че имат терзания във връзка с написаните механизми в него. И даваме мнение такова каквото се чака от нас.

Водещ: Добре, какви бяха главните терзания на специалистите в Министерството?
Проф. Костадин Ангелов: Основните терзания на специалистите в министерството са, че подобен вид апарати за продажба на медикаменти, може да има единствено тогава когато се продават медикаменти, които се отпускат без рецепта. Това са главно медикаменти, които са обезболяващи медикаменти и медикаменти, които са температуро-понижаващи лекарства. Тези медикаменти, тази приложимост, при тях няма никакво терзание по повод живота и здравето на хората.

Водещ: И още нещо доста значимо, този план, който преглеждат вашите специалисти, опонира ли на закона сега за медикаментите в България?
Проф. Костадин Ангелов: Всички неща, които ние считаме, че не могат да бъдат направени, са изложени в нашето мнение - вие сте го поискали по ЗДОИ и ще го получите.

Водещ: Противоречи ли на закона този капиталов план?
Проф. Костадин Ангелов: Самия капиталов план като капиталов план, в неговата си целокупност както е изложен в Министерство на здравеопазването, има цели да сътвори работни места, има цели да развие подобен бизнес на територията на Република България. Но продажбата на лекарства с медикаменти все още не може да бъде синхронизирана с нашето законодателство. И освен това тук имаше един намек, преждеговорищите сътрудници, че видите ли е била направена смяна в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина и по-късно е бил импортиран, сякаш има някакъв вид, остава чувството за някакъв вид неяснота. Напротив, процесът е транспарантен - такава смяна в закона не е правена.

Водещ: Такава смяна не е правена, само че тези промени са обсъждани, както споделиха и специалистите доскоро, от януари до юли, доникъде на тази година и такава смяна въобще не е дискутирана.
Проф. Костадин Ангелов: Такъв вид промени, господин Хекимян, не са правени. Идеята на този план е разкритието на работни места. И откакто нашето мнение беше прегледано в допълнение, в това число и от компанията, която е входирала своите документи, компанията изтегля този план. И освен това...

Водещ: Не, компанията изтегля този план към този момент той откакто е утвърден и е минал през Министерски съвет.
Проф. Костадин Ангелов: Точно по този начин, тъй като компанията не утвърждава мнението на Министерство на здравеопазването, че тези апарати, които все още могат да се употребяват, стават единствено за продажба на медикаменти, които се отпускат без лекарско наставление.

Водещ: Как по този начин обаче след вашите наставления този план минава на Министерски съвет, при изискване че част от вашето мнение на министерството е, че той не дава отговор на закона за медикаментите?
Проф. Костадин Ангелов: Министерски съвет анулира този план, тъй като да не остава в обществото чувство за някакъв вид неяснота. Напротив, целия развой е транспарантен, съгласувателната процедура е транспарантна - тя минава през всички институции, тя се гледа от специалистите на Министерство на здравеопазването детайлно.

Водещ: И вие казвате, че тя опонира в частта си за продажба на медикаменти със закона, нали по този начин?
Проф. Костадин Ангелов: Ние излагаме в нашето мнение всички тези недостатъци, които виждаме, че не могат да бъдат осъществени към сегашния миг и ги излагаме...

Водещ: И все пак капиталовия план минава и е утвърден от Министерски съвет.
Проф. Костадин Ангелов: Да, тъй като това не значи, че този план като бъде утвърден, от другия ден стартира продажбата на подобен вид лекарства.

Водещ: А какво значи? Не значи ли, че той е утвърден и че инвестицията ще се случи?
Проф. Костадин Ангелов: Това значи, че тази инвестиция ще бъде прегледана, това значи, че тази инвестиция може да бъде разгърната на територията на България - само че това не значи, че в случай че тази инвестиция, самата продажба на лекарства опонира по някакъв метод на нашето законодателство, тя ще се случи.

Водещ: Е какво ще продават тогава, в случай че той е утвърден от Министерски съвет, това значи, че те ще отидат, ще сложат машините и ще продават медикаменти, в несъгласие със закона.
Проф. Костадин Ангелов: Господин Хекимян, вие виждате единствената опция, която ние даваме в нашето мнение е те да продават лекарства, които се отпускат без рецепта. Такава процедура в света съществува. А апропо подобен вид апарати, за които говорите, съществуват в Съединени американски щати и в Канада, единствено че те са ситуирани в обществени институции. Тук концепцията на този капиталов план, мисля, че Министерство на стопанската система може да бъдат по-полезни в това обяснение, е да се обезпечат лекарства в обитаемоте места, там където няма аптека.

Водещ: А беше ли разказано това, беше ли разказано в капиталовия план къде ще бъдат сложени тези апарати, тъй като това също е доста огромна въпросителна? Не е пояснено.
Проф. Костадин Ангелов: За наличието на целия капиталов план може да приказва Министерство на стопанската система. Ние отговаряме само и единствено за регулацията на лекарствените препарати на територията на Република България.

Водещ: И вие казвате, че в случай че бъдат въведени тези апарати за продажба на медикаменти, това ще опонира на закона, нали по този начин? Това е вашето мнение.
Проф. Костадин Ангелов: Да, вие ще получите нашето мнение по ЗДОИ.

Водещ: Ами вие сте тук, по тази причина вас ви запитвам. Във вашето мнение на министерството, казвате ли, че продажбата по този метод на медикаменти е противозаконна?
Проф. Костадин Ангелов: Ние описваме всички тези несъгласия, които има сега с настоящото все още законодателство. Затова ви споделих, че процеса е безусловно транспарантен и не би трябвало да има никакъв вид подозрение, че има някакъв вид дейности, които са предначертани. Не са предначертани, нещата се случват след необятна полемика.

Водещ: Как да нямаме подозрения, при изискване че вие намирате несъгласия и ги посочвате във вашето мнение, само че плана е утвърден от Министерски съвет?
Проф. Костадин Ангелов: Именно откакто този план беше прегледан детайлно след нашето мнение, Министерски съвет анулира това решение.

Водещ: Последно кой е отменил решението?
Проф. Костадин Ангелов: Министерски съвет анулира решението в петък и това стана доста...

Водещ: А не компанията...
Проф. Костадин Ангелов: Фирмата си изтегля документите също. Министерски съвет в петък анулира решението.

Водещ: Кое след кое обаче става - компанията си изтегля документите или Министерски съвет отдръпва решението си?
Проф. Костадин Ангелов: Това може да го обясни Министерство на стопанската система, тъй като при нас този развой не върви по метода по който вие си представяте.

Водещ: Има ли опит, има ли цел, с която да се обслужи частен интерес на въпросната компания за продажба на медикаменти?
Проф. Костадин Ангелов: Категорично не, аз не съм осведомен с подобен интерес, господин Хекимян.

Водещ: Щяхте ли да измененията законодателството си, десетки страници законодателство, с цел да може да се продават медикаменти по този метод?
Проф. Костадин Ангелов: Категорично не. Законодателството не се трансформира от през днешния ден за на следващия ден. За да се промени един закон за лекарствените препарати в хуманната медицина, той се слага на публично разискване. Такъв вид публично разискване мина, следва разглеждането на Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина на колегиум в Министерство на здравеопазването. След това внасянето му в зала, внасянето в Комисия по опазване на здравето. Процесът е доста дълъг и той е транспарантен, всичките тези съвещания са транспарантни за българските жители и за представителите на медиите.

Водещ: Да, тъй като е доста значимо, пък и един подобен уред даже там в случай че се продават медикаменти без нужна рецепта, по какъв начин някой възрастен човек ще си купи даже аналгин или аспирин от вендинг машина, от уред, в който би трябвало да пуска монети, банкноти и да се ориентира по напътствията. Смятате ли, че това въобще е практичния метод, по който да се реше казуса с медикаментите и дефицита им, това, че хората нямат достъп в дребните обитаеми места?
Проф. Костадин Ангелов: Политиката на Министерство на здравеопазването е точно да реши проблемите на тези хора в дребните обитаеми места, където нямат аптеки. В закона сега е планувана такава опция и тя е лекарите, които са общопрактикуващи лекари, по дентална медицина, да имат опция да продават лекарства, там където няма аптека или пък да се отваря аптека на втори адрес.

Водещ: Добре, стана ли тази концепция с капиталовия план от поредицата „ в случай че мине, в случай че не - не "?
Проф. Костадин Ангелов: Не, изрично, господин Хекимян. Ако е имало такава концепция, такава както вие казвате, всички щяха да го видят това нещо пред очите си. Пак ви споделям, процесът е извънредно транспарантен.

Водещ: Те в действителност всички го видяха и посредством...
Проф. Костадин Ангелов: Кое?

Водещ:...медийните изявления, посредством информацията, която и ние предоставяме. Проектът е отдръпнат или пък капиталовия план е изтеглен, Министерски съвет си анулира решението - зщо, в случай че всичко е наред?
Проф. Костадин Ангелов: Медийните изявления не са мотив за отменянето на решението на Министерски съвет. Поводът за отменянето на решението на Министерски съвет е необятната полемика, която ние организирахме във връзка с бъдещето на подобен вид инвестиция и закона все още. Това е единственото решение. Не са мотив обществените полемики или пък някакъв вид медийни изявления.

Водещ: Темата ще продължим сигурно и с Мария Ванкова. Към тематиката Ковид обаче, която остава съществена и за света, освен за България. Защо решихте да върнете брифингите?
Проф. Костадин Ангелов: Защото желаеме до хората да стига истина, а не нечиста сделка или пък манипулативни изказвания.

Водещ: Кога ще бъдат те и кой ще ги води?
Проф. Костадин Ангелов: В четвъртък ще бъдат в Министерство на здравеопазването, ще ги води министъра на опазването на здравето с представители на Националния действен щаб.

Водещ: Министъра на опазването на здравето сте вие, вие ще ги водите?
Проф. Костадин Ангелов: Да.

Водещ: Не военачалник Мутафчийски?
Проф. Костадин Ангелов: Ще се редуваме според от опциите на всеки един от хората, които са от щаба.

Водещ: Само информация ли ще давате, или ще е отворено за журналистически въпроси?
Проф. Костадин Ангелов: Разбира се, че ще е отворено за журналистически въпроси. То ще бъдат поканени всички публицисти, не е наложително да се излъчва. Идеята е до хората в България да стига информация такава каквато е в реалност. Не да се популяризират клюки, че ще се затварят градове, че ще се поставят КПП-та, че ще се купуват съветски ваксини. Нека хората да чуват истината от нас. Нещо, което не е казано от нас, не е истина.

Водещ: Добре - в четвъртък в какъв брой?
Проф. Костадин Ангелов: Четвъртък ще е или в 10, или в 10.30 часа. Ще получите спомагателна информация.

Водещ: Добре. Тревожна ли е съгласно вас информацията сега в България? Поредна заран установяваме увеличение процентите на инфектираните с Ковид-19.
Проф. Костадин Ангелов: Към сегашния миг обстановката в България е под надзор и в България сега няма здравна рецесия. Защо споделяме това нещо, тъй като от всички европейски страни, България е на 26-то място от 29 страни в Европейски Съюз и европейското икономическо пространство. Преди бяхме на второ място по заболеваемост. В момента обстановката в България е безусловно следена, хората могат да бъдат спокойни, че всичко се случва по метода, по който би трябвало да се случи. В България системата се ръководи йерархично, в случай че желаеме да реализираме резултат.

Водещ: Добре, само че казвате няма здравна рецесия, което значи, че лечебните заведения имат опция да отговорят на натиска, в случай че има повече заболели, в случай че има повече заболели, които са с затруднения.
Проф. Костадин Ангелов: Броят на болните, господин Хекимян, за последните два месеца в лечебните заведения не е променян - т.е. те са към 750 индивида в лечебните заведения и към 45-50 индивида в интензивните структури.

Водещ: Броя на инфектираните обаче и % на инфектираните се покачва и това няма по какъв начин да не бъде регистрирано. Проблем ли е за вас?
Проф. Костадин Ангелов: В сегашния миг нямаме здравна рецесия в България и не е проблем наклонността, която следим сега. За да създадем умозаключение би трябвало да минат две седмици интервал, с цел да забележим каква е наклонността, тези две седмици да бъдат съпоставени с предходните две седмици - ето по този метод работи Европейския център за надзор на болесттите.

Водещ: Мисля, че минаха съвсем две седмици от началото на образователната година, която към този момент е присъствена. Виждаме, че всеки ден паралелки излизат в карантина, учители също излизат в карантина...
Проф. Костадин Ангелов: Все още не са минали две седмици, ще минат на 30-ти, с цел да създадем заключенията.

Водещ: Да. До този миг имате ли изводи, за това желаех да ви запитвам, съвсем две седмици са минали - обстановката промени ли се след 15 септември?
Проф. Костадин Ангелов: До този миг нямаме терзания във връзка с обстановката в българските учебни заведения. Следим всеки случай със угриженост и вземаме нужните решения сега. Такъв е случая в Габрово, такива са случаите в София. Искам да насочва един зов към хората - ние четем цялата информация в света такава каквато съществува тя все още и вземаме решенията такива каквито да бъдат в интерес на българските жители. Нека хората да не считат, че в случай че са прочели една обява, ние би трябвало да променяме нашите дейности според тази обява. Нашите решения са въз основата на сложна информация.

Водещ: Две доста значими решения, които би трябвало да вземете или да не вземете, тъй като няколко пъти ви чух за това, че няма да има КПП-та, вие самия казахте, че една от аргументите да върнете брифингите е да няма дезинформация.
Проф. Костадин Ангелов: Точно по този начин.

Водещ: КПП-та ще има или няма да има?
Проф. Костадин Ангелов: Господин Хекимян, може би за десети път го споделям - КПП-та към сегашния миг не са обсъждана мярка в България.

Водещ: Ще ви кажа обаче за какво ви запитвам, виждате какви ограничения се подхващат в другите страни в Западна Европа. Испания, Италия, в това число Англия, през днешния ден чухме и за други страни, които лимитират обществения контакт. Възможно ли е това да се случи и в България - сгъстяване на ограниченията?
Проф. Костадин Ангелов: Към сегашния миг цифрите са такива, че те не изискват никакво сгъстяване на ограниченията. Нека да повторим какви са ограниченията все още - носене на маски на закрито, съблюдаване на отдалеченост и дисциплинираност и стерилизация. Това са ограниченията и те ще останат такива досега, до който не се постанова никаква смяна.

Водещ: Носят ли се маски на закрито в Народното събрание, би трябвало ли да се носят такива?
Проф. Костадин Ангелов: Да, би трябвало да се носят маски на закрито в Народно събрание - обясних го доста ясно на депутатите.

Водещ: А имаше ли разминаване в посланията от страна на Министерството къде тъкмо би трябвало да се носят маски и имаше ли корекция в инструкциите, отново от страна на министерството, че и в пленарна зала би трябвало да бъдат носени маски?
Проф. Костадин Ангелов: Нито е имало някакво неразбиране, нито е имало някаква корекция. Просто избран брой депутати четат заповедите на министъра по метода, по който на тях им се желае. Те споделят - постройката на Народно събрание не е налична за жители. Не е правилно, в постройката на Народно събрание влизат жители. Дори видяхте жители, които се бяха барикадирали в постройката.

Водещ: Всъщност разминаването идва от тълкуванието на част от депутатите по този начин ли, които не желаят да носят маски?
Проф. Костадин Ангелов: Точно по този начин. Няма тълкувание, господин Хекимян, заповедта е ясна. В тази постройка работят рационални хора, огромна част от депутатите са лекари.

Водещ: Това е текста, който разпространявате от Министерство на здравеопазването. Предвид гореизложеното смятам, че горепосочените противоепидемични ограничения следва да се ползват в постройката на Народно събрание в местата, които са свободно налични или в които се обслужват или има достъп на жителите.
Проф. Костадин Ангелов: Точно по този начин.

Водещ: А в пленарна зала нали няма достъп, то и публицистите съвсем нямат достъп.
Проф. Костадин Ангелов: А пленарната постройка затворено пространство ли е? В пленарната постройка отстоянието на човек от човек повече от 1.5 метра ли е? Трябва ли ние да даваме образец на хората в България, които гледат националните избраници и следват техния образец? Да, депутатите би трябвало да носят маски.

Водещ: Ами мисля, че най-хубавия образец е в случай че има санкционирани такива. Та има ли?
Проф. Костадин Ангелов: Бъдете спокоен.

Водещ: А по какъв начин по камери ли ще ги ловите кой носи, кой не носи, кой маската му е тук под брадичката?
Проф. Костадин Ангелов: Органите на РЗИ ще си свършат работата.

Водещ: Ще има ли санкции и в какъв размер от партийните конгреси през последните дни?
Проф. Костадин Ангелов: Правилата в България важат за всички. Министерство на здравеопазването посредством РЗИ-тата реализира здравен надзор по места. Ние не се ръководим кой от коя партия произлиза, а дали съблюдава разпоредбите. Всеки който нарушава разпоредбите, ще бъде глобен. Това е правилото.

Водещ: Добре, кои са глобените? От партийните сбирки да вземем за пример от учредяването на новата партия на Цветан Цветанов, ще има ли санкция и в какъв размер?
Проф. Костадин Ангелов: Да, ще има. Глобата е според от законовия размер - тя е от 2 до 5 хиляди лв. за юридически лица. Същата е санкцията и на уредниците на конгреса на Българска социалистическа партия. Същата ще бъде санкцията и на визитата на министър-председателя в Ловеч. Защото тези хора, които провеждат подобен вид събития, би трябвало да мислят съответно и би трябвало да постъпват по метод, по който да демонстрират, че мислят за спазването на ограниченията за ограничаване в България, тъй като ограниченията са за всички.

Водещ: Да, видяхме фрагменти и от учредяването на партията „ Републиканци за България ", от Конгреса на Българска социалистическа партия - хората, които са без маски и въобще уредниците, ще бъдат санкционирани....
Проф. Костадин Ангелов: Точно по този начин, уредниците ще бъдат санкционирани, да.

Водещ:...заради това, че не са спазили тези правила. Казахте това са разпоредбите сега - само че при наклонност на увеличение на броя на инфектираните от Ковид-19, какво ще значи сгъстяване на ограниченията?
Проф. Костадин Ангелов: Вижте, когато приказваме за увеличение на броя на заболелите - всичките числа, които следим, те са една огромна цялост, не следим единствено броя на заболелите. Следим какъв е броя на свободните кревати в лечебните заведения - кревати за естествени пациенти, които нямат потребност от дихателна реанимация, т.е. неусложнени форми, кревати за усложнени пациенти, които имат потребност от дихателна реанимация, какъв брой са броя на смъртните случаи, какъв е броя на заболелите в рисковите групи, какъв е броя на заболелите при децата, какъв е броя на заболелите - те ситуирани са дифузно или в дребни групи, да кажем в предприятия, в фабрики, в учебни заведения. Всичките тези ограничения в цялост, всичките тези данни в цялост могат да бъдат съображение за разширение или не ограниченията. В момента нямаме потребност от подобен вид разширение на ограниченията.

Водещ: Затова запитвам, в случай че се наложи разширение на ограниченията, какво ще значат те? Първо, ще има ли затваряне на бизнеси поради Ковид-19?
Проф. Костадин Ангелов: Не предвиждаме подобен вид ограничения, господин Хекимян. Вие виждате, че България на фона на целия свят, който ни заобикаля, на фона на Европейски Съюз, на фона на всички страни, които поставят твърди ограничения, ние стоим устойчиво с нашите ограничения, които сме подхванали към сегашния миг. Което значи, че ние сме се справили с контрола на Здравната рецесия.

Водещ: Един от упоритите клюки, ще има ли затваряне на учебни заведения в края на октомври? На всички учебни заведения приказваме.
Проф. Костадин Ангелов: Не знам този слух на какво се дължи.

Водещ: Ами на същото, на което се дължи слуха за КПП-тата.
Проф. Костадин Ангелов: Категорично не - нямаме такива проекти. Разработваме ясни и точни критерии, взаимно с Министерство на здравеопазването. Тези критерии са качени на уеб страницата. Сложихме на уеб страницата на нашето министерство въпроси и отговори към всички жители, които задават тези въпроси на нашите мейли. Ще сложим ясни критерии за броя на заболелите по места. Щабовете, които са районните по места, имат опция да вземат решение. Нека да не сътворяваме някакво чувство у хората за някакъв боязън или суматоха. Органите са на място, работят колкото и да са изморени сътрудниците от РЗИ, ние ще си свършим работата в период и в точния момент.

Водещ: Добре, казахте, че лечебните заведения са подготвени, въпреки че лекарите са изморени, чухме ваш коментар от предходните дни. Какво значи рационализация на Спешната помощ обаче, която предвиждате?
Проф. Костадин Ангелов: Модернизацията на Спешната помощ върви в няколко направления - първата посока беше модернизацията с инсталация. Тя си тече - модернизацията с коли за спешна помощ, които бяха доставени, следва доставянето на още коли за спешна помощ. Сега е време за дейности във връзка с строителството - ще стартираме през октомври строителството в Северна България. Дали ще бъде в Северозападна България зависи от сключването на третия контракт за строителството, защото с цел да стартира една процедура имаме три контракта - единият е за авторски контрол, единият е за строителен контрол, третият е за строителството.

Водещ: Строителство на какво и за какво?
Проф. Костадин Ангелов: Строителство на филиал за Спешна здравна помощ или на Център за незабавна здравна помощ в регионалния град. Тъй като в Северозападна България имаме единствено една компания, която е класирана, чакаме да сключим контракт с нея. Ако тя се откаже, законовия път е малко по-дълъг. Ако тя обаче се откаже, в Русе имаме опция да стартираме строителството в цялата област, във филиалите на новите центрове, ремонт на остарели центрове, защото това е един доста дълъг план през годините.

Водещ: Каква е задачата - да замести изчезналите или затворените отделения в регионалните градове, една огромна част от Северозападна България или някаква друга?
Проф. Костадин Ангелов: Целите са няколко - първата цел е там, където нямаме центрове за Спешна здравна помощ, да бъдат построени нови такива, които да дават отговор на актуалните стандарти за центрове за незабавна здравна помощ, където хората да получават навременна и налична здравна помощ.

Водещ: Ама ние си го представяме, като казвате строителство на център, той ще е нещо по изключително по този начин ли да разбирам?
Проф. Костадин Ангелов: Ние имаме ново строителство, имаме и ремонт на съществуващи филиали. В взаимозависимост от потребностите на обитаемото място, които са оценени.

Водещ: Има ли задоволително лекари, които ще работят в тези незабавни центрове или най-малко в незабавния център, който в този момент ще се строи?
Проф. Костадин Ангелов: Да, имаме задоволително лекари. Втората част на плана за незабавната помощ е закупуването на хеликоптери. Предстои подписването на контракта на Министерство на здравеопазването за обезпечаването на безвъзмездната помощ, още веднъж с евросредства по стратегия Региони в напредък, за закупуването на един или два оборудвани медицински хеликоптери за български жители. И третата част то плана за незабавната помощ е програмата „ Пулс ", по която ще бъдат подготвени 7400 чиновници от незабавната помощ, за оказването на незабавна помощ - това са лекари, това са сестри, това са санитари, това са водачи, които се образоват на манекени за оказване на кардио-пулмонална ресустицитация и за деяние в неотложност при съществуването на незабавен пациент.

Водещ: Целите екипи ще бъдат в допълнение обучавани, в това число и водачите, по този начин ли да разбирам?
Проф. Костадин Ангелов: Да, тъкмо по този начин.

Водещ: Добре. А двата хеликоптера къде ще и каква част от България ще обслужват, на всички места ли ще могат да летят?
Проф. Костадин Ангелов: Да, концепцията е те да обслужват територията на нашата страна.

Водещ: Добре, рационализация в незабавната помощ, само че желая да ви покажа и една фотография, която ни изпратиха оня ден - коя е тази болница? Искам да видите фотографията, с цел да забележим дали ще я познаете болничното заведение. Андрей Коцев...
Проф. Костадин Ангелов: Разбира се, че я познавам болничното заведение, това е болница „ Александровска ". Д-р Коцев не за първи път пуска такива фотоси. Искам да напомня на вашите фенове, че през 2018 година беше направено посещаване в това лечебно заведение, 2019 година пристигна екип на Министерство на здравеопазването - стартира капиталовата стратегия, стартират сега строителствата в „ Александровска болница " в тази постройка, която е на 140 години.

Водещ: Коя е постройката и кое е отделението?
Проф. Костадин Ангелов: Това е пропедевтиката на „ Вътрешните заболявания " е постройката, долу това е физиотерапията, която се намира на подземния етаж. Запознат съм с тези фотоси, персонално съм ги виждал. Започват ремонтите, следва обезпечаването на още средства.

Водещ: Защото казахте 2011-та година.
Проф. Костадин Ангелов: Не съм казвал 2011-та година, споделих 2018-та година. А когато станах шеф 2013 година, първия отчет, който входирах в Министерство на здравеопазването беше за ремонт на цялата, на целия сграден фонд в „ Александровска болница ". Така че няма потребност някой да ни подтиква да работим в тази посока.

Водещ: Ама ето, тъй като доктор Коцев пита, коя е тази болница, господин министър на опазването на здравето и кой употребява тези пространства? Доказателства за бълнувания в министерството ви за резистентен напредък. Имате период да отговорите до обяд на 30 септември. Но вие го вършиме в този момент в нашето студио.
Проф. Костадин Ангелов: Вижте, аз почитам извънредно доста доктор Коцев и търсенето на някакъв вид гласност от време на време ме озадачава. Когато водим с него диалозите, които не са били един или два - както в „ Александровска болница ", по този начин и в Министерство на здравеопазването, не разбирам кое постанова търсенето на някакъв вид гласност след това.

Водещ: В последна сметка обаче той търси гласност, с цел да може да бъде решен казуса, тъй като този проблем очевидно от години не е решен в болничното заведение, на която вие сте били шеф.
Проф. Костадин Ангелов: Господин Хекимян, аз обикалям страната по всички лечебни заведения - подобен вид фотоси не са една и две. Имаме лечебни заведения, които са извънредно съвременни, имаме лечебни заведения, които са на 140 години. Такива лечебни заведения не са единствено в София, има в страната. Такава е болничното заведение в Ямбол, там видяхме по национална телевизия преместването на пациент от една постройка в друга постройка. Тези решения ги знаем какви са и проблеми.

Водещ: Да, само че знаем и какъв брой пари са наливат в опазването на здравето и най-сетне сме очевидци на такива гледки. Кажете ни в този момент, ангажирате ли се, защото бяхте до неотдавна шеф на „ Александровска болница ", с решаването на този проблем и по кое време?
Проф. Костадин Ангелов: Този проблем ще бъде решен по метода, по който е написан в Министерство на здравеопазването. Д-р Коцев е осведомен с този проблем, програмата е тригодишна - аз сега като министър мисля за всички лечебни заведения в страната, не мога да мисля единствено за „ Александровска болница ", тъй като не е правилно и не е почтено.

Водещ: А от какъв брой време картинката, която виждаме, е такава?
Проф. Костадин Ангелов: Картинката, която виждаме, е такава от 50 години.

Водещ: Ама без значение, че постройката е на 100 и какъв брой години.
Проф. Костадин Ангелов: Сградата е на 140 години.

Водещ: Да, постройката е на 140 години - би трябвало ли лекарите да работят и пациентите да бъдат обслужвани в такива пространства?
Проф. Костадин Ангелов: Господин Хекимян, да повторя още един път - броени дни остават до стартирането на строително-ремонтните действия в тази постройка. Това е първия транш, който е обезпечен от Министерство на здравеопазването. Той ще включи ремонт на три клиники - това е клиниката по хематология, клиниката по ендокринология и клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания.

Водещ: Вие казахте за повторно, аз по тази причина за трети път ще ви попитам дали можете да се ангажирате със период, по кое време тъкмо в период може да чакаме, че ще бъде осъществен ремонта?
Проф. Костадин Ангелов: Ремонтът стартира.

Водещ: И ще бъде подготвен?
Проф. Костадин Ангелов: Ами не зависи от министъра на опазването на здравето. Има си шеф на лечебното заведение, има си строител със подписан контракт. Това е по първия транш за тези три клиники, за които ви споделих. Предстои отпущането до края на годината на още средства по капиталовата стратегия, която беше одобрена преди аз да стана министър на опазването на здравето. Така че мисля, че нещата се движат.

Водещ: Добре, казвате, че нещата се движат. Ние пък ще проследим по кое време ще бъдат подготвени.
Проф. Костадин Ангелов: Разбира се.

Водещ: Дали ще е в този момент, след две или 140 години на колкото е постройката.
Проф. Костадин Ангелов: Е няма да са 140 години.

Водещ: Добре, благодарим на министър Костадин Ангелов за това присъединяване. Разбрахте от него и за модернизацията на незабавната помощ, само че чухме и съответни периоди, с които и той се ангажира, че ще бъдат осъществени ремонтите в „ Александровска болница ".

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР