Водещ съветски литературен критик, историк, Доктор на филологическите науки, оцеляла

...
Водещ съветски литературен критик, историк, Доктор на филологическите науки, оцеляла
Коментари Харесай

Нещастната любов - също като щастливата - се превръща в навик ♥ Лидия ГИНЗБУРГ

Водещ руски книжовен критик, историк, Доктор на филологическите науки, оживяла в нечовешкия смут на 900-дневната обсада на Ленинград.

(1902 ~ 1990)

Хикс принадлежи към тези хора, които когато вървят на разположение с жена, увисват на нея с цялата си тежест – несъмнено, без сами да го виждат. Жените, които се омъжват за сходни хора, постъпват безогледно.

***

Съществува един тип хора, обречени на крах – те дават на обичания човек всичко, което той желае от тях – и дори повече. На тях нищо не може да им помогне. 

***

Н. споделя: „ Нещастната обич - също като щастливата - се трансформира в табиет. ”

***

Преподаването е комбиниране на неприятното с безполезното. 

***

 „ Напразно е старанието да се застава сред простака и неговата нелепост. ” (Джек Лондон). Между умният човек и неговата нелепост също не би трябвало да се застава. 

***

Нещастната обич е своего рода прерогатив на мъжете – в смисъл, че могат да я изпитат без вреда за душата. Тя даже ги украсява. 

***

Неловко е да се гледа нещастно влюбена жена, както е тежко и неудобно да се гледа жена, която се пробва да се качи в трамвая, а нейният мъж бабанка я избутва от стъпалото. 

***

Жената на Виктор невъзмутимо го попитала:

- Готин, по кое време ще се върнеш през днешния ден - отново ли на следващия ден?

***

Истинското любовно страдалчество е прекомерно мъчителна болест, с цел да стане хронична. Човек с една (особено нещастна) обич за цялостен живот, обича не с желанието, а с паметта си. 

Любовта за цялостен живот – тя или оказва помощ да се пишат книги, или не пречи на работата, пътешествията, брака и основаването на деца. Обаче пречи на най-главното – да бъдеш щастлива. Но на това пречат доста неща. 

***

И за злото се изисква умеене. С една десета част от обидите и страданията, които Н. аргументи на хората, всяка съобразителна жена би могла да устрои живота си. А тя живее по-зле от най-хубавия човек. 

***

Не би трябвало да се живее без специалност. Работата би трябвало да бъде издигната в случай че не до възторг, то най-малко до специалност, другояче ще смачка индивида с безсърдечие. Може пътьом да се прави нещо повърхностно, само че да се живее повърхностно е нетърпимо. 

***

Младостта е времето, когато човек не знае бъдещето си и не умее да пресмята времето (това умеене състарява хората по-бързо, в сравнение с умеенето да броят пари). 

***

Ние отдаваме почести на храбреците, които срещат умерено смъртната заплаха. Но считаме за безволие, а не за смелост, когато старци, покрай гибелта, мислят не за нея, а за най-различни каузи и развлечения.

***

Какво коства идеологията (в това число и религията), в случай че не оказва помощ на индивида и не му пречи да живее (т.е. не изисква от него жертви и не придава непоколебимост). 

***

Няма стоманени хора, има дървени. 

***

Снимки: Р. Хрущ, май 1990 година seance.ru

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР