Водещ икономически мозъчен тръст предупреди в понеделник, че Германия няма

...
Водещ икономически мозъчен тръст предупреди в понеделник, че Германия няма
Коментари Харесай

Германия няма да успее да постигне целта от 2% от БВП за военни цели: Мозъчен тръст

Водещ стопански мозъчен концерн предизвести в понеделник, че Германия няма да извърши обещанието си да отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за военни цели, оповестява Политико.

Най-голямата стопанска система в Европа се ангажира да усили разноските си, с цел да извърши поставената от НАТО цел след години на занемаряване, като стигна до такава степен да сътвори специфичен фонд от 100 милиарда евро за подсилване на армията си.

Канцлерът Олаф Шолц, който назова съветското навлизане в Украйна през февруари исторически повратна точка, съобщи, че по-късно е налице ясна нужда " да влагаме доста повече в сигурността на нашата страна, с цел да защитим свободата и демокрацията си ".

Но Германският стопански институт, основан в Кьолн мозъчен концерн, съобщи, че Берлин не е на път да доближи референтната стойност от 2% макар увеличеното финансиране. В отчета си институтът отбелязва, че за тази година не са отпуснати спомагателни средства. В същото време през 2023 година се чака дефицит от близо 18 милиарда евро, макар увеличението на разноските.

До 2027 година държавните разноски ще продължат да бъдат малко под плануваното. В този миг специфичният фонд ще бъде привършен и разноските за защита ще спаднат до към 1,2% от Брутният вътрешен продукт. Ако към момента не са изразходвани всички средства, тогава предходните години ще бъдат още по-недостижими.

Фондът на стойност 100 милиарда евро беше основан, с цел да се заобиколи конституционната спирачка за дълга на Германия. Кьолнският мозъчен концерн обаче написа, че политическите задължения, които изключват увеличение или понижаване на налозите в други области, като в същото време се резервира спирането на заплащанията по дълга в настоящия му тип, остават прекомерно рестриктивни, с цел да може Германия да извърши уговорките си за разноски за защита.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР