Водещ европейски представител в областта на човешките права заяви, че

...
Водещ европейски представител в областта на човешките права заяви, че
Коментари Харесай

Представител на Съвета на Европа: Реформа в Полша цели да запуши устата на съдиите

Водещ европейски представител в региона на човешките права съобщи, че новите проекти за промяна на правосъдната система в Полша целят да запушат устата на съдиите и прикани Сенатът на страната да ги отхвърли, съобщи " Ройтерс ".

Законопроектът, който към този момент беше утвърден от долната камара на Народното събрание, ще разреши да бъдат наказвани съдии, поставящи под въпрос плануваните промени.

Според ръководещата партия " Право и правдивост " измененията ще създадат правосъдната система по-ефикасна. Но комисарят по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович ги подлага на критика в писмо, оповестено в петък.

" Особено съм обезпокоена, че наредбите в новия законопроект имат за цел да заглушат несъгласието измежду сериозни съдии и прокурори и да лимитират тяхната самостоятелност ", се показва в писмото до ръководителя на Сената Томаш Гродзки, оповестено от полското външно министерство.

Полският Сенат, където опозицията има болшинство, може да преработи или да отхвърли законопроекта, когато го разисква идната седмица, само че следената от " Право и правдивост " долна камара ще може да анулира възможни промени.

По думите на Миятович също така полското държавно управление е направило малко, с цел да приложи по-ранните ѝ рекомендации за отбрана на правосъдната самостоятелност, оповестени в отчет през юни.

По-късно през днешния ден по време на конференция зам.-външният министър Шимон Шинковски вел Сенк дефинира писмото на Миятович като неприемлива интервенция в полските вътрешни работи.

Европейският съюз към този момент предизвести, че проектозаконодателството ще сложи в риск върховенството на закона. През 2019 година Брюксел предприе правни дейности в Съда на Европейски Съюз в опит да отбрани независимостта на полските съдилища.

В четвъртък Венецианската комисия към Съвета на Европа дойде във Варшава за съвещания за промените в правораздаването.

Брюксел изиска Полша да спре приемането на законопроекта, до момента в който се съветва с Венецианската комисия, която ще излезе с мнение идната седмица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР