Водещ: ЧЕЗ Разпределение извършва значим и важен проект в София

...
Водещ: ЧЕЗ Разпределение извършва значим и важен проект в София
Коментари Харесай

Виктор Станчев, ЧЕЗ: Има кратки прекъсвания на тока заради реконструкция на подстанция „Фестивална“ в района на „Дружба“ и „Младост“ в София



Водещ: ЧЕЗ Разпределение прави важен и значим план в София – реорганизация на подстанция „ Фестивална “. Наш посетител е основният действен шеф на ЧЕЗ Разпределение България Виктор Станчев. Обяснете, какво се случва? За какво става въпрос?

Виктор Станчев: Първо желая да кажа, че подстанция „ Фестивална “ е от извънредно значимо значение за зареждането на кварталите „ Дружба “ 1 и 2, региона на Гара Искър, региона на Полигона, немалка част от региона на 7-ми километър и доста дребни елементи в това число и от „ Младост “ в съседство с „ Цариградско шосе “ – тези част на „ Младост “, които са в обсега. В какво се състои реконструкцията и за какво е толкоз значима подстанция „ Фестивална “. Подстанция „ Фестивална “ през последните години по отношение на повишаващото се застрояване и предпочитание на жители да бъдат захранени в региона главно в квартал „ Дружба “ провокира в нас упоритостта да стартираме процедура по реконструкцията на подстанцията. Реконструкцията се състои в това, че през последните 3 години ние извършихме, стартирахме замяна на силовите трансформатори 110 киловолта. И през предходната година стартира реорганизация на разпределителната уредба приблизително напрежение. Какво съставлява това? Това съставлява цялостна замяна на оборудването, като за задачата се прави прекачване на съответните изводни полета или кабелите, посредством които електрозахранваме трафопостовете и крайните точки до всеки консуматор – те се подменят. Това значи, че при тези превключвания, които се вършат, се получават краткотрайни разстройства в електрозахранването. И на тази база надлежно се получават, допускам, неудобства в зареждането на нашите клиенти.

Водещ: Г-н Станчев, по този начин ли се отразява реконструкцията на потребителите?

Виктор Станчев: Пак ще повторя, има кратковременни спирания на зареждането, с цел да можем да обезопасим работата на нашите екипи и надлежно да прехвърлим зареждането от едната уредба в новата уредба, която се построява в самата подстанция. Именно на това се дължат разстройствата в електрозахранването през последната седмица главно, защото сега сме във етапа, в която без тези превключвания ние няма да можем да осъществяваме презахранването към новата уредба.

Водещ: Какви ограничения сте подхванали, какви ограничения подхваща ЧЕЗ за гарантиране на сигурността на услугата на жителите?

Виктор Станчев: Тази инвестиция е от 4,5 милиона лв. и посредством нея ще подсигурим по-голям потенциал на подстанцията за зареждане на бъдещи наши клиенти, тя ще разреши да увеличим трансформаторната мощ и отново ще кажа – това е обвързвано с кратковременни спирания на електрозахранването. И това се надяваме да завърши по нашия план-график в главната си част през този и идващия месец с тези превключвания, като жителите допускам, че виждат, че през нощните часове вършим кратковременни превключвания до 5 минути, с които се приготвя съответната кабелна линия да бъде трансферирана от краткотрайната уредба в новата уредба, която е построена в подстанцията.

Водещ: А могат ли да се минимизират разстройствата в електрозахранването и по какъв начин?

Виктор Станчев: Стремим се да ги минимизираме. Тук имайте поради, че когато става подготовката един извод да бъде трансфериран от краткотрайната уредба в непрекъснатата уредба, която е с новото съоръжение, ние презахранваме клиентите от единия извод на други извод. И на другия ден, когато към този момент е трансферирана към новата уредба съответната кабелна линия, презахранваме клиентите към този момент по естествена скица – такава, каквато ще остане в бъдеще време.

Водещ: Имаше през днешния ден тенденциозен палеж на кабелна шахта на улица „ Цветан Лазаров “ в квартал „ Дружба “. Предизвика щета на кабелната линия и остави без ток към 500 семейства.

Виктор Станчев: За наше удивление през днешния ден в 07:20 часа сутринта се получи спешно изключване на един от изводите от подстанцията. И при търсенето на повода за изключването се оказа, че тенденциозен палеж е провокирал изключването. Говорим за тенденциозен палеж на кабелна шахта, в която по думите и това, което откриха от „ Пожарна сигурност “, които бяха извикани, се оказа, че шахтата е заляна със запалителна течност и в действителност тя е провокирала изключването. В момента нашите екипи довършват работата по възобновяване на естественото положение на кабелите, които са в тази кабелна шахта, с цел да можем да подсигуряваме устойчиво електрозахранване на всички в този регион.

Водещ: Кога ще завърши планът по реорганизация на подстанция „ Фестивална “?

Виктор Станчев: Проектът по план-график, финалното довеждане докрай на плана би трябвало да приключи в края на ноември, само че това, което е обвързвано със разстройства в електрозахранването, отново ще повторя, по прекачване на кабелите от краткотрайната уредба, която е построена, към непрекъснатата уредба, новата уредба, би трябвало да завърши по нашите проекти до края на месец юли. Но отново споделям – това е оптимален период, който сме си определили. Ще се стремим в по-кратък период това нещо да бъде приключено. И към този момент довършителните работи, които са в самата подстанция, няма да окажат въздействие върху електрозахранването на нашите клиенти в квартал „ Дружба “.

Водещ: И да повторим още веднъж размера на инвестицията: планът е на стойност 4,5 милиона лв.?

Виктор Станчев: Точно по този начин.

Водещ: И услугата ще се усъвършенства качествено за над 40 000 консуматори?

Виктор Станчев: Услугата ще бъде нараснала като качество, защото ще подсигуряваме устойчиво електрозахранване за идващите 15-20 години. Ще усили опцията да зареждаме нови клиенти, а в региона ние получаваме голям брой претенции за присъединение на нови консуматори. И точно по тази причина ЧЕЗ Разпределение започва тази реорганизация, с цел да можем да повишим потенциала на самата подстанция. Смятам, че и това ще бъде оценено и от бъдещите вложители, които желаят да се развиват в региона на „ Дружба “.

Водещ: Г-н Станчев, вие водите ли си статистика, това коя подред инвестиция ви е, коя подред реорганизация е осъществявана от ЧЕЗ Разпределение?

Виктор Станчев: Малко ще ме затрудните със статистиката, само че единствено ще кажа, че с изключение на тази подстанция, която сме възнамерявали да ремонтираме в границите на тази година, има планувана и замяна на два силови трансформатори в подстанция „ Витоша “ на стойност 2,7 милиона лв.. Планирана е замяна на 110-киловолтов кабел от подстанция „ Хаджи Димитър “ до подстанция „ Подуяне “ на стойност към 3 милиона лв.. Това са най-големите планове, които сме възнамерявали да създадем в границите на тази година, като за предходната година вложенията бяха не по-малко: замяна на силов кабел 110 киловолта, реновиране на две подстанции в границите на София. Така че това са най-големите вложения, които сега компанията осъществя. Не на последно място готвим план за отдалечени електромери с отдалечено обслужване, които също са доста сериозна инвестиция в рамките освен на нашето сдружение, а и в границите на България, като това е бъдещето за развиването на българската енергетика.

Автор: Цоня СЪБЧЕВА, Радио " Фокус "
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР