Водени са множество войни – и безизвестни, и запазени в

...
Водени са множество войни – и безизвестни, и запазени в
Коментари Харесай

Знаете ли колко дълго е продължила най-кратката война?

Водени са голям брой войни – и безизвестни, и непокътнати в историята като велики за наставление на потомците. Някои не престават с години, други са прекомерно къси. Дори не можем да си представим какъв брой – най-късият спор продължава само… 38 минути.
Африканската страна Занзибар, ръководена от султан, е колонизирана от Англия. Тъй като страната се занимава с търговия на скъпи артикули, мнозина европейци се пробват да придобият надзор над тази територия. Набиращата мощ Германия изкупува земя по целия континент.
След гибелта на султана вследствие на боен прелом Занзибар има нов държател. Той взема решение да смени настойника си по-могъщ в лицето на Германия. Разбира се, Англия не може да следи това със скръстени ръце.Ход на войната
Занзибар получава ултиматум: или новият султан се отхвърля от властта си в интерес на британското протеже Хамид бин Мохамед, или се афишира война. Към острова се доближават два крайцера, няколко канонерски лодки от английския флот стопират в загмва тъкмо против резиденцията на султана.
Новоизлюпеният държател Халиб ибн Баргаш отхвърля да се съобщи и стартира подготовка за защита. Той се надява на своята войска от 2800 души и на флота на Занзибар. Разполага с няколко картечници и оръдия.
Срокът на ултиматума изтича в 9 часа сутринта. След което незабавно е открит оръдеен огън по султанския замък. Точните попадения го трансформират в руини. Тъй като занзибарският байрак към момента се вее, е задоволителен единствено един прецизен изстрел и той пада. Това значи цялостна капитулация. Халиб ибн Баргаш търси помощ в немското посолство откъдето е евакуиран в Танзания.
Армията на Занзибар търпи цялостно проваляне единствено за 38 минути (което и би следвало да се очаква). Този случай влиза в Книгата на върховете на Гинес като най-краткотрайната война. В нея умират 570 поданици на африканската страна. Затова би могло да се каже, че англо-занзибарската война, въпреки и най-кратката, си остава една трагедия…
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР