Воденето на дела става безпредметно. Това е основният аргумент на

...
Воденето на дела става безпредметно. Това е основният аргумент на
Коментари Харесай

Как КПКОНПИ спря да търси незаконни пари на Цветан Василев и разчисти пътя за сделката с Виваком

Воденето на каузи става безпредметно. Това е главният мотив на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която под управлението на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров се отхвърля от искове на обща стойност 356 млн. лева против някогашния притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев. Благодарение на този отвод договорката за " Виваком " (БТК) става допустима и на 31 юли бе обявено, че телекомът към този момент е част от " Юнайтед груп ".

Как се стигна до тук?

Действията на КПКОНПИ са, меко казано, странни. От години и антикорупционната комисия, и прокуратурата употребяват всички сили и средства, с цел да " заковат " Василев. Наказателното дело против него стартира, до момента в който началник на държавното обвиняване беше Цацаров и под вещото управление на Иван Гешев, който по това време наблюдаваше огромното следствие. Въпреки че то продължи няколко години, името на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски нито един път не бе упоменато в обвинителния акт с създател Гешев.

Междувременно КПКОНПИ също се задейства. През 2015 година тя внася против някогашния банкер Василев иск за лишаване на имущество за над 2.2 милиарда лева Тогавашният началник на институцията Пламен Георгиев се хвали, че сходно дело няма в цяла Европа.

КПКОНПИ е непрекъсната в напъните си, въпреки че ѝ се постанова да чака. Делото за конфискация действително не потегля, зашото през март 2018 година Софийският градски съд насочва преюдициално питане до Съда на Европейски Съюз в Люксембург с въпроса дали българското законодателство за конфискация дава отговор на европейските правни стандарти. Така процесът е блокиран за две години. През март 2020 година Съдът на Европейски Съюз излезе с решение, че няма несъгласие с правото на Съюза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР