Водена от премиера Виктор Орбан, Унгария укрепва влиянието си в

...
Водена от премиера Виктор Орбан, Унгария укрепва влиянието си в
Коментари Харесай

Орбан укрепва влиянието си на Балканите

Водена от премиера Виктор Орбан, Унгария укрепва въздействието си в няколко балкански страни, посредством директни вложения общо за стотици милиони евро или " мека мощ ". Това сочи проучване на Балканската мрежа за проверяваща публицистика (БИРН), съгласно което структури, близки до Орбан, имат все по-ясни връзки с локалната политика, медиен пейзаж или даже спорт - изключително обичания на Орбан футбол.

Ако за някои Орбан е просто модел за подражане, то в други случаи, като румънския, Орбан поддържа мощно автономията на земите, обитаеми от етнически унгарци, а в Сърбия фермери (също доста от тях унгарци) му оказват поддръжка. Приближени до него също влагат в медии в Македония, а измежду последователите на крайната десница в Хърватия има " паметен статут ", изяснява БИРН.

В Трансилвания, където е най-голямото унгарско малцинство отвън страната (и унгарците са 6% от румънското население, някои с двойно поданство и стотици хиляди - изборни права), Унгария от десетилетия работи за автономност. Затова доста румънци се притесняват, че Будапеща има " прикрит дневен ред " в страната. " Фидес " и Демократичният съюз на унгарците в Румъния (UDMR) прочее имат партньорство от 2015 година, което включва финансова поддръжка от Будапеща, написа БИРН.

Според изданието към 100 млн. евро са били ориентирани към религиозни, културни и противоречиви планове за унгарските малцинства в Румъния, част от тях - към Академията за хокей на лед в Карта, град в регион, който е родното място на водача на UDMR. В бизнеса в Румъния обаче Орбан няма сходни инестиционни ползи - страната е едвам 13-ата дестинация за Унгария по този индикатор с общо към 900 млн. евро ПЧИ.

В Сърбия въздействието на Орбан е главно във Войводина, а фокусът е върху съдружния сътрудник във управляващите на самостоятелната област, Алианса на унгарците във Войводина (SVN), намерено подкрепил " Фидес " на изборите. Междувременно региона е дестинация за eвтини заеми, давани на маджарски фермери (според информация в локални медии, представена от БИРН, през 2016 г.), Унгария е е предложила да задели 160 млн. евро за сходни цели до 2019 година за фермери, които са маджарски граждани; множеството от тях ще се раздават през фондация, ръководена най-вече от членове на SVN.

Според представена обява на в. " Гардиън "
https://www.theguardian.com/news/2018/jan/11/viktor-orban-hungary-prime-minister-reckless-football-obsession
от тази година Орбан насочва средства към футбола, с което си навлича рецензии, че в действителност злоупотребява с публични средства. Според журналиста Норберт Синкович от Войводина Орбан се е съсредоточил върху набиране на поддръжка измежду сърбите с войно поданство и образец за това е процедурата за придобиване на маджарски паспорт, улеснена през годините. Според него, с изключение на интереса на унгарското управление, подобен демонстрира и сръбското, поради ориентацията на района към Европейски Съюз.

Според БИРН Орбан има ползи и в Македония, където негови доближени са свързани с локални медии, а тези връзки са свързани с мигрантската рецесия. Орбан беше измежду дребното водачи, обществено подкрепяли опозиционната (и управлявала 10 година преди това) ВМРО-ДПМНЕ и макар свадите към някогашния ѝ водач, Никола Груевски, министър председателят благодари на тогавашните управляващи в Скопие за помощта в " най-мрачните часове на мигрантската рецесия ".

" Убеден съм, че общността на Вътрешна македонска революционна организация, водена от ръководителя (Християн) Мицковски... ще успее да върне македонците по пътя на развиването и да върне вярата им в бъдещето, " сподели Орбан на протест на партията в Скопие на 2 юни.

Унгарското управление обаче се интересува и от македонските медии - компанията Target Media DOOEL, благосъстоятелност на Петер Шац, от предходната година е в управлението на телевизия " Алфа " по публични македонски данни. Компания, която е унгарска благосъстоятелност, в този момент има и македонските уеб сайтове " Курир " и " Република ". Нейната собственичка Агнеш Адамик, сходно на Шац, е работила в компания, обвързвана с унгарските управляващи (MTVA), в миналото взела участие в преструктурирането на държавните медии.

Според журналиста Сашо Орданоски околните връзки сред Мицкоски и Орбан " укрепват тезата, че новото управление на ВМРО-ДПМНЕ следва идеологическия път на някогашния партиен водач Груевски. " Според него някои от доказателствата, събрани от Специалната прокуратура на Македония (CJO), основана след абсурда с подслушванията, " в доста случаи стартират и свършват в Будапеща. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4807)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР