Водена от интереса на българските граждани, прокуратурата пусна част от доказателствата

...
Водена от интереса на българските граждани, прокуратурата пусна част от доказателствата
Коментари Харесай

Доказателствата по шпионската афера повдигнаха нови въпроси

" Водена от интереса на българските жители ", прокуратурата пусна част от доказателствата против обвинявания за шпионаж ръководител на Национално придвижване " Русофили " Николай Малинов. Това е докладната бележка до съветската организация, дружно с приложенията към нея. Странното в тази ситуация е, че девет от страниците са на съветски и единствено една - на български език. Като наличие документът мъчно може да послужи за съображение за доказване на шпионаж в интерес на непозната страна. Все отново прокуратурата прецизира, че " данните са само част от конфискуваните материали ", както и че " ще бъдат показани в цялост пред съда, когато досъдебното произвеждане завърши ". 

По-голямата част от докладната на Малинов е отдадена на разсъждения за цивилизационни избори, връзки с Русия, славянски и православни мостове. Покупката на " Виваком ", " Дунарит ", " Авионамс " и ТВ 7, която би трябвало в началото да се финансира от съветския предприемач Константин Малофеев, а по-късно да е източник на доходи за реализирането на проекта за геополитическа преориентация на България, е засегната бегло, и то основно в приложенията. Тя обаче си е останала единствено желание, защото сега множеството от упоменатите компании не са под контрола на Малинов, Константин Малофеев, Леонид Решетников или Цветан Василев. В докладната се обръща особено внимание, че ВТБ е продала  " Виваком " на компания, която " е враждебно настроена към Русия ", и се моли да се окаже въздействие това да бъде променено. Тази молба явно не е изпълнена.

Прави усещане, че единствено една страница от доказателствения материал е на български език и тя се отнася за " Дунарит ". Тя е озаглавена " Придобиване на надзор върху " Дунарит " от " Емко ЕООД ".  " Там се разказва и скица на договорка сред няколко компании, които са следени от Цветан Василев и Емилиян Гебрев, посредством които предприятието " Дунарит " да стане благосъстоятелност на последния ", разясняваше преди дни зам.главният прокурор Гешев. Въпросният лист е " вътрешно мемо ", предопределено за незнайно кого, и не е ясно за какво е прикрепено към докладна на съветски език без превод.

Сагата с оръжейния цех " Дунарит " продължава към този момент 2 години. Той беше един от апетитните активи на банкрутиралата КТБ. След оповестяването на банката в несъстоятелност предприемачът Емилиян Гебрев направи опит да придобие завода посредством компанията си " Емко ", като усили капитала му, само че офшорката  " Виафот " стартира правосъдна борба против договорката. Документи от Panama papers, които уеб сайтът " Биволъ " разгласява, разкриват, че краен собственик на кипърската компания е Александър Ангелов, спряган за юрист на Делян Пеевски.

" С тези хора - господата Решетников, Малофеев и господин Малинов, нито съм се срещал, нито съм ги виждал ", разяснява в четвъртък сутринта Емилиян Гебрев пред bTV. Той означи, че събитията, които прокуратурата проверява, съответстват с опита за неговото отравяне. Бизнесменът не знае какво се случва с следствието на неговото отравяне, с което прокуратурата се зае след изявления в пресата и интерес от Англия. Това не пречи на формален Лондон в този момент да приветства шпионското следствие на прокуратурата.

В момента Гебрев е с повдигнато обвиняване за пране пари поради опита му да придобие " Дунарит " през 2015 г.  " Съдът се произнесе, че аз съм краен притежател на предприятието, само че макар правосъдното решение увеличението продължава да не се вписва в Търговския указател ", сподели предприемачът и разгласи, че никога не е имал сметки в КТБ, нито връзки с тази банка.

В изказване някогашният собственик на КТБ Цветан Василев пък отхвърли изказванията на Николай Малинов, че е търсил контакт с него, с цел да го свърже с авторитетни съветски кръгове. " Инициативата беше извънредно негова и явно не е бил воден от други подбуди, с изключение на от персоналния си интерес, който евентуално е пречупвал и през своите политически упоритости ", твърди Василев. Активите, които съгласно прокуратурата „ представлявали 9% от Брутният вътрешен продукт ” (иначе от сякаш пирамидата КТБ), бяха под контрола на КТБ до нейното наложително затваряне на 20.06.2014 година... Нито за миг тези активи не са били поставяни в каквато и да било взаимозависимост от Русия, без значение от финансовото присъединяване на " ВТБ Капитал "... По това време нямаше нито един представител на руснаците в управителните органи на оперативната компания, за разлика от обстановката след затварянето на банката ", пише още някогашният банкер. Според него шпионският скандал бил скърпен с бели конци, а една от повода за него евентуално са  " течащите следствия и идни правосъдни каузи в Съединени американски щати ".

 

РЕАКЦИЯ

Москва е обезпокоена от задържането на българския жител Николай Малинов за шпионаж в интерес на Русия, съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова. И добави, че разчита правителството на България да се въздържа от дейности, които биха могли да слагат под въпрос позитивната динамичност в двустранните връзки. Захарова акцентира, че Русия се надява да продължи взаимната работа по реализацията на постигнатите досега съглашения, включително в региона на филантропичното и културното съдействие, както и за запазването на общото културно-историческо завещание.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР